Fazer Foodathon -vinnaren: veganskt ägg

Under helgens Fazer Foodathon-evenemang 19-21.5, som arrangerades på Haaga-Helias campus i Helsingfors, sökte man växtbaserade matlösningar för framtiden. Fazer vill öka användandet av spannmål och grönsaker, och därmed arbeta för en mer hälsosam och hållbar framtid. 

En grupp mycket entusiastiska deltagare, från forskare till Michelinkockar, från näringsexperter till biologer, från programutvecklare till företagare och restronomstudenter tillbringade veckoslutet på evenemanget Fazer Foodathon med att utveckla framtidens matlösningar. Tio lag sökte idéer för nya, vegetabiliska måltider, tillredningstekniker och kombinationer av råvaror samt funderade på hur man kunde kommersialisera idéerna.

De vinnande lagen

Prissumman, 5 000 euro, delades mellan tre lag: Vegg, Oaty ja Foodalytics. Fazer fortsätter att utveckla konceptet tillsammans med företaget som ligger bakom det vinnande laget Vegg, Egg International. ”Vi undersöker nya produkter, som hjälper till att ändra inställningen till vegetarisk mat. Vi söker ett helt nytt koncept, som passar Fazer och som vi anser att har potential”, säger Jaana Korhola, verkställande direktör för Fazer Food Services Finland, som verkade som juryns ordförande på Fazer Foodathon.

Under Fazer Foodathon presenterades ett brett utbud idéer – från nya produkter och tjänster till nya koncept och tillverkningsmetoder. Vinnarlager Vegg testade hur ett veganskt ägg, gjort av tofu, fungerade i traditionella baknings- och matrecept. Även Oaty-laget, som utvecklade olika mat- och mellanmålslösningar av fermenterad havre, fick pris. Det tredje prisbelönta laget Foodalytics (Super Food Girls) skapade ett koncept med en intelligent sked. Med dess hjälp kan man samla information om näringsvärdet och det ekologiska fotspåret hos maten man äter och sända informationen till sin telefon. Foodalytics-laget fick också ett specialpris av Arthur Potts-Dawson, den kända engelska vegekocken, som var mentor för Fazer Foodathon.

Fazer tror på samarbete mellan olika branscher och uppmuntrar till gemensam innovation – därför arrangerade vi Fazer Foodathon. Utvecklingen av idéerna som föddes under Foodathon fortsätter tillsammans med lagen, med målsättningen att förändra konsumtionsvanor och göra vegetarisk mat vanligare.

Ytterligare information:

Sanna-Maria Hongisto, Senior Manager, Nutrition, Fazer Group, tel. 040 759 9936
Fazers mediatelefon, vardagar kl. 8.00–16.00 tel. 040 668 2998
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

#fazerfoodathon #moregreens

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Avainsanat:

Yrityksestä

Fazer-koncernen Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mejerifria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit