Fazer fortsätter växa och förvärvar hantverksbageriet Keisari i Finland

Fazer-koncernen fortsätter förverkliga sin tillväxtstrategi och köper hantverksbageriet Keisari i Finland. I och med förvärvet tredubblar Fazer antalet bageributiker i huvudstadsregionen, från 5 till 15.

”Att utvidga vårt utbud är en del av Fazers tillväxtstrategi. Genom att förstå våra konsumenter kan Fazer utvecklas. Hantverksbakat bröd är en stark, ny trend runt om i världen. Fazer Bageributiks och Keisaris koncept kompletterar varandra, och skapar tillsammans en bra grund för vidareutveckling och framtida tillväxt. I och med förvärvet blir Fazer marknadsledare för inom sektorn för hantverksbakat bröd i huvudstadsregionen i Finland”, säger Christoph Vitzthum, Fazers koncernchef.

Fazer trädde in i hantverksbageribranschen genom att förvärva Gateau-kedjan i Sverige 2011. Verksamheten har vuxit framgångsrikt, från 12 till 32 butiker. Den första bageributiken i Finland öppnades i Helsingfors år 2013. För tillfället har Fazer fem bageributiker i Helsingforsområdet. Keisaris 10 butiker kompletterar dem väl geografiskt. Tillsammans bildar Fazers och Keisaris butiker ett brett, central placerat och heltäckande nätverk, som kan betjäna kunder över hela huvudstadsområdet.

Växande efterfrågan på delikat, hantverksbakat bröd

Hantverksbröd är en stark konsumenttrend över hela välden. Fazers bageributiker i Finland och Sverige inspirerar konsumenter med hantverksbakat och nygräddat bröd av hög klass, bageriprodukter och andra delikatesser. Konsumenterna fascineras av bakverkens alla olika smaker, attraktiva dofter och tilltalande yttre.

“Med Fazers och Keisaris utmärkta produkter kan vi erbjuda konsumenterna ett ännu bredare sortiment i våra egna butiker. Vi ser stora möjligheter inom hantverksbakat bröd och har därför valt att leda området som en separat affärsenhet, omfattande Gateau-kedjan i Sverige samt Fazer Bageributiker och Keisari i Finland. Vårt mål är att fördubbla vår bageributiksverksamhets omsättning innan utgången av år 2021”, säger Fazer Bageris verkställande direktör Petri Kujala.

Keisari är ett privatägt företag i Helsingfors, grundat 1990. Dess hantverksbakade produkter av hög kvalitet säljs direkt till konsumenterna i egna butiker, men också till andra butiker, restauranger och caféer. Keisaris tio bageributiker finns i Helsingfors: i Gräsviken, Tölö, Ulrikasborg, Kronohagen och Sörnäs samt i köpcentren Kamppi, Lippulaiva, Grani, Iso Omena och Citycenter. Bageriet är beläget i Sörnäs.

Vi säljer gärna företaget till Fazer, som är ett uppskattat familjeägt företag. Vår kunniga personal samt brödets och konditoriprodukternas kvalitet är vår styrka. Fazer möjliggör också fortsatt tillväxt, säger Keisaris verkställande direktör Tatjana Aminoff, som kommer att leda Fazers hantverksbageriverksamhet i Finland.

Affärsenheten Fazer Bageributik fokuserar på hantverksbakning, bakelser, kakor och andra delikatesser. Innan förvärvet av Keisari hade enheten 32 butiker under varumärket Gateau i Stockholm, Malmö, Lund och Helsingborg i Sverige och fem Fazer Bageributiker i Helsingfors. Keisari fusioneras i affärsenheten Fazer Bageributik. Fazers bageributiksverksamhet sysselsätter cirka 230 personer, av dem 75 i Finland. Därtill kommer Keisaris cirka 75 anställda att flytta över till Fazer.

Fazers andra bagerienhet i Finland, affärsenheten Fazer Bageri Finland, har fyra stora bagerier i Finland: i Vanda, Lahtis, Villmanstrand och Uleåborg, samt 43 butiksbagerier i stormarknader runt om i Finland. Till konsumenternas favoritprodukter hör bland annat rågbrödet Fazer Puikula, Fazer Rotfruktsbröd, Fazer Alku-gröt, rågbrödet Oululainen Reissumies och Oululainen Efterugnsbröd. Affärsenheten Fazer Bageri Finland sysselsätter cirka 1 500 personer.

Bilder: www.fazergroup.com/pictures, ”media_press”, ”Fazer Bakery Shop” 

Ytterligare information:
Petri Kujala, verkställande direktör, Fazer Bageri, tel.: +358 400 767 767
Leena Majamäki, kommunikationsdirektör, Fazer-koncernen, tel.: +358 40 585 1585

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer 125-årsjubileum och att det är 150 år sedan företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2015 uppgick till mer än 1,5 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit