Fazer nära målet – redan 85 % av vår kakao är ansvarsfullt producerad

Hållbar kakaoodling är en förutsättning för chokladtillverkningen i framtiden. Därför har vi jobbat långsiktigt för att främja såväl tillgången på vår viktigaste råvara som kakaoodlarnas inkomster. Fazer köper sin kakao via direkta odlarprogram samt UTZ-, Rainforest Alliance- och Fair Trade Cocoa Programme-certifierad kakao. Fazers odlarprogram övervakas genom auditering av tredje part.   

Vårt program för inköp av kakao har framskridit enligt målsättningarna, och år 2016 uppfyller uppskattningsvis redan 85 % av den kakao vi använder kriterierna för ansvarsfull produktion. Av detta är 60 % certifierad kakao och 25 % kakao som köpts via direkta odlarprogram. År 2017 kommer all kakao som Fazer använder i sin konfektyr-, kex-, bageri- och restaurangverksamhet att vara spårbar och ansvarsfullt producerad. 

Ansvarsfulla kakaoinköp anges också på förpackningarna

Under hösten har vi infört ett märke om ansvarsfulla kakaoinköp på Karl Fazer-mjölkchokladkakorna (Fazer Blå) och öppnat en nätsida för konsumenter på adressen www.forbettercocoa.com. Märkningen på förpackningen utvidgas till de andra Karl Fazer-produkterna under 2017 och så småningom också till våra andra chokladprodukter.

”Våra produkter har inga certifikatmärken, för vi har inte velat välja ett system framom de andra. Enligt beräkningar är upp till 80 % av kakaoodlarna inte med i något certifieringssystem. Vi vill utveckla också deras verksamhet, och därför består Fazers ansvarsfulla kakaoinköp av certifierad kakao och kakao köpt genom odlarsamarbeten. Vi stöder direkt över 6 000 odlare i Nigeria och Ecuador”, berättar Fazer Konfektyrs verkställande direktör Rolf Ladau.

Premierna i Fazers odlarprogram ligger på samma nivå som i certifieringssytemen. Dessutom erbjuds odlarna utbildning och nya, bättre kakaoplantor. I programmet ingår också stöd för hela samhället, till exempel i form av skolbyggen eller brunnsborrningar. Projekten väljs i samarbete med odlarna.

Auditering av tredje part ingår i Fazers odlarprogram

Fazers odlarprogram övervakas genom auditering av tredje part. Granskningen av odlarprogrammet i Nigeria genomfördes i år av auditeringsföretaget Ecocert. Ecocert har också granskat hela Fazers modell för ansvarsfull kakaoanskaffning.

Resultaten av auditeringen visar att de ämnen som har betonats i odlarnas utbildning, så som odlingsmetoder, miljöskydd och social praxis, syntes i odlarnas sätt att agera. Ett gott resultat uppnåddes också inom förhindrandet av barnarbetskraft. I Nigeria har en ansvarsperson i varje kakaoodlarsamhälle valts ut och utbildats i samarbete med Nigerias justitiedepartement för att övervaka användandet av barnarbetskraft. Sammanlagt finns det cirka 50 ansvarspersoner. Bristen på skyddsutrustning definierades som ett utvecklingsområde, och under hösten har vi levererat 400 enheter skyddsutrustning samt utbildat ansvariga odlare, som specialiserar sig på området, i hur de ska användas. 

”Vårt arbete för att främja ansvarsfull kakao och kakaoodling fortsätter i samarbete med hela värdekedjan. Vi tror att man uppnår bäst resultat genom en bra dialog, där man lyssnar på kakaoodlarna, och genom att satsa på långsiktigt arbete i kakaons ursprungsländer”, säger Rolf Ladau.  

Ytterligare information:

www.forbettercocoa.com

Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, Fazer Konfektyr, tel. 044 710 8860
Fazers mediatelefon vardagar kl. 8.00–16.00, tel. 040 668 2998
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fazer.com

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer 125-årsjubileum och att det är 150 år sedan företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2015 uppgick till mer än 1,5 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia