Konsumenterna bestämde: Munktricket ska stödja motion på SOS-Barnbyars sommarläger

Under valborgshelgen genomförde Neste och Fazer Bageri Munktricket (Munkkitemppu) tillsammans. Det gick ut på att Fazer Bageri donerade frityrfettet från sina munkar under valborg till Neste, som i sin tur raffinerade fettet till förnybar Neste MY-diesel, totalt 1 200 liter. En summa som motsvarar värdet av bränsleförsäljningen kommer att doneras till SOS-Barnbyars sommarlägerverksamhet.

Med Munktricket ville Fazer Bageri och Neste påminna finländarna om möjligheterna med cirkulär ekonomi och återvinning. Många olika slags avfall och rester kan nämligen återanvändas. Företagen valde att donera pengarna till välgörenhetsorganisationen SOS-Barnbyar, eftersom Fazer redan länge har samarbetat med organisationen.

”Vi har stött SOS-Barnbyar i över fyrtio år. Vi vill stödja organisationens verksamhet med att skapa en trygg familjemiljö för barn och unga”, säger Liisa Eerola, kommunikationsdirektör på Fazer.

Intäkterna från Munktricket går till SOS-Barnbyars sommarlägerverksamhet.  Under valborg fick konsumenterna rösta på olika donationsobjekt via sociala medier. Över tusen personer deltog i omröstningen.

Merparten av dem ansåg att donationen ska användas för att SOS-Barnbyar ska kunna skaffa idrottsutrustning och stödja motion. Näst flest röster fick rittillbehör och minst röster musikinstrument.

”SOS-Barnbyars sommarläger är en viktig motvikt till vardagen i barnens liv. På lägret försöker vi genom olika aktiviteter hjälpa barnen att hantera även svåra känslor, som många placerade barn tvingas tackla. Vi vill rikta ett tack till våra samarbetspartner Fazer och Neste för detta fina stöd som bidrar till att barnen får positiva sommarupplevelser”, säger Kei Heikkilä, medelanskaffningschef på SOS-Barnbyar.

”Vi deltog mycket gärna i detta experiment med cirkulär ekonomi, där vi raffinerade bageriets frityrfett till högklassig förnybar Neste MY-diesel i Borgå och där en summa motsvarande dieselns värde sedan doneras till stöd för barns motion”, säger Johan Lunabba, ansvarsdirektör på Neste.  

Inför julen förra året genomförde Neste tillsammans med Kemiindustrin och andra samarbetspartner den framgångsrika kampanjen Skinktricket (Kinkkutemppu) för cirkulär ekonomi där man samlade in stekfett från skinkor. Första maj-kampanjen Munktricket bygger vidare på välgörenhetstemat i den cirkulära ekonomins anda, denna gång med hjälp av frityrfett från munkar. Framtiden får utvisa vad vi kommer att tanka våra bilar med härnäst.

Ytterligare information:

Johan Lunabba, ansvarsdirektör, Neste

+358 10 458 0795

johan.lunabba@neste.com

Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, Fazer-koncernen

+358 44 710 8860

liisa.eerola@fazer.com

Aija Rikala, kommunikationschef, SOS-Barnbyar

+358 50 555 2515

aija.rikala@sos-lapsikyla.fi

Munktricket (Munkkitemppu) är Nestes och Fazer Bageris gemensamma projekt, vars syfte är att genom ett konkret exempel visa för konsumenterna hur cirkulär ekonomi fungerar. Under valborgshelgen 2017 donerade Fazer Bageri frityrfettet från sina munkar till Neste, och Neste tillverkade förnybart bränsle av fettet på sitt raffinaderi i Borgå. Slutligen donerades en summa som motsvarar bränslets värde till välgörenhet som stöd för SOS-Barnbyars verksamhet.

 

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Avainsanat:

Yrityksestä

Fazer-koncernen Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mejerifria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia