Rågbröd är Finlands nationalrätt - Fazer Puikula utmanar finländarna att äta tillsammans under jubileumsåret

Finländarna har utsett rågbröd till Finlands nationalrätt. I slutet av 2016 genomfördes en folkomröstning där knappt 10 000 finländare röstade fram rågbröd till Finlands nationalrätt. De övriga medaljplatserna togs av karelsk stek och karelsk pirog, varav den senare fick över 6 700 röster.

Rågbrödet tog med närmare 10 000 röster en klar seger i omröstningen om Finlands nationalrätt. Ungdomarna i det hundraåriga Finland uppskattar traditionella smaker, eftersom rågbrödet var klar favorit även bland omröstningsdeltagare under 30 år. Många ungdomar röstade också på karelsk pirog. Den mest populära desserten bland personer i alla åldrar var blåbärspaj.

Finländarna äter helst inhemsk råg

Finländarna äter cirka 40 kg bröd per person och år. Uppskattningsvis hälften av detta är rågbröd. Enligt en undersökning är ett av de viktigaste kriterierna för rågbrödsköparna är att 100 procent av spannmålet i rågbrödet är råg. (Källa: Suuri leipätutkimus 2013, Red Note).

”Vi är det första bageriet med riksomfattande verksamhet som har börjat baka alla rågbröd med 100 procent inhemsk råg”, säger Markus Hellström, VD för Fazer Bageri Finland. ”Finländsk råg och finländskt rågbröd symboliserar det äkta finländska. Vi är glada över att även ungdomar har röstat på denna klassiker.”

Fazer bakar rågbröd i Uleåborg samt i Lahtis där bageriet ligger intill Fazers egen kvarn.

Fazer utvecklar nya generationens produkter av finländsk råg

Kompetens och en passion för att skapa nytt har alltid styrt 125-åriga Fazer. Till exempel är den senaste innovationen Fazer Magvänlig råg, väldens första rågbröd med sänkt FODMAP-kolhydratinnehåll.

Rågbrödet är en viktig del av den finländska matkulturen

Fazers mest sålda rågbröd är Fazer Puikula. Detta barnfamiljernas favoritbröd deltar i projektet Vi äter tillsammans som genomförs under Finland 100-jubileumsåret. Finländarna är det folkslag i Europa som mest sällan äter tillsammans, och målet är att under 2017 uppmuntra finländarna att samlas kring matbordet och njuta av god mat och trevlig samvaro.

#nationalrätt #kansallisruoka #suomalaistahyvää #Puikula #makujokayhdistää #suomi100 #ruisleipä 

Bilder lämpliga för tryck:
www.fazergroup.com/pictures ”Media_Press”, Fazer Ruisleivät 2017

Ytterligare information:
Kati Ijäs, Senior Brand and Portfolio Manager/Fazer Puikula, Fazer Bageri Finland, kati.ijas@fazer.com, tel  040 581 84 44
Taina Lampela-Helin, informatör, Fazer-koncernen, taina.lampela-helin@fazer.com, tel 040 668 46 00

Nationalrätt

Omröstningen om Finlands nationalrätt hade två skeden. Sommaren 2016 gav över 10 000 finländare mer än 1 000 olika förslag på nationalrätter. En jury bestående av experter i matbranschen valde ut 12 finalister bland de mest populära förslagen: gravad fisk, ärtsoppa, fisksoppa, karelsk pirog, karelsk stek, leverlåda, blåbärspaj, memma, stekt siklöja/strömming med potatis, pizza, rågbröd och fil.

Vinnaren utsågs bland finalisterna genom en folkomröstning i slutet av 2016. Över 40 000 personer deltog i folkomröstningen.

Vinnaren offentliggjordes i Helsingfors Mässcentrum den 19 januari 2017. Juryn som fungerade som stöd vid omröstningen hade en egen favorit, nämligen fisksoppa som kan anpassas efter säsong – och som med fördel kan serveras med rågbröd.

Omröstningen ordnades av ELO – Stiftelsen för främjande av finländsk matkultur tillsammans med Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Jord- och skogsbruksministeriet. Omröstningen ingick i projektet Vi äter tillsammans under Finland 100-jubileumsåret. Fazer är grundande samarbetspartner till ELO-stiftelsens projekt Vi äter tillsammans.

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. I år firar Fazer 125-årsjubileum och att det är 150 år sedan företagets grundare Karl Fazer föddes. Fazer-koncernens omsättning 2015 uppgick till mer än 1,5 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia