Vinst för Fazer Magvänlig Råg i internationella NutraIngredients Awards 2017

Fazer Magvänlig Råg tog första pris i den internationella tävlingen NutraIngredients Awards 2017 i kategorin Healthy Food of the Year. Vinnaren offentliggjordes i samband med seminariet Vitafoods Europe i Genève den 10 maj 2017. Fazer Magvänlig Råg är världens första low-FODMAP*-rågbröd.

Skonsamt rågbröd för känsliga magar

Allt fler konsumenter följer FODMAP-dieten och utesluter råg och vete helt ur kosten. Många skulle dock gärna äta rågbröd, som även har utsetts till Finlands nationalrätt.

”Det är glädjande att det magvänliga rågbrödets unika egenskaper och utmärkta smak nu även har fått internationell uppmärksamhet. Fazer Magvänlig Råg är ju faktiskt världens första low-FODMAP*-rågbröd”, säger Jussi Loponen, forskningsdirektör på Fazer, som tog emot priset.

I tävlingen bedömdes innovativiteten och bland annat till hur stor nytta produkten är för konsumenterna, produktens kommersiella framgångar och de vetenskapliga bevisen.

Det fanns totalt 13 olika kategorier i tävlingen och i var och en av dessa utsågs en vinnare.

Fazers unika surdeg hemligheten bakom produkten

Fazer Magvänlig Råg bakas av en unik rågsurdeg som Fazer har tagit fram. Den innehåller en naturlig mjölksyrebakterie som spjälkar bort FODMAP-kolhydraterna från rågen i surdegen. Man har lyckats minska halterna av FODMAPs med över hälften.  

”Det är lätt hänt att personer som följer en FODMAP-kost inte får i sig tillräckligt med fibrer. Många vill gärna återinföra rågbröd i kosten, inte enbart för smakens utan även för fiberinnehållets skull. Rågbröd är en viktig fiberkälla för finländarna. Magvänlig Råg är därför en utmärkt möjlighet att äta gott rågbröd som en del av en mångsidig kost”, säger Heli Anttila, produktutvecklingsdirektör på Fazer Bageri.

Fazer har sökt internationellt patent för vinnarbrödets tillverkningsmetod

Fazer Magvänlig-rågbrödet som tillverkas av fullkornsråg och -havre lanserades i Finland 2016. Det är världens första low-FODMAP-rågbröd. Tillverkningsmetoden grundar sig på Fazers egen innovation, som företaget även har sökt internationellt patent för.

Fazers produktutveckling styrs av en konsumentorienterad strategi, gedigen näringsexpertis, tekniskt kunnande och vetenskapligt forskningsarbete i samarbete med inhemska och utländska universitet.

*Med FODMAP-kolhydrater avses snabbt fermenterbara kolhydrater som förekommer i råvaror från växtriket. FODMAP är en förkortning för engelskans Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols, dvs. fermenterbara oligo-, di- och monosackarider och sockeralkoholer. Bland annat kål, balj- och lökväxter samt spannmålsprodukter innehåller rikligt med FODMAP-kolhydrater.

Läs mer om NutraIngredients Awards 2017 på http://www.nutraingredients-awards.com/

 

Ytterligare information:

Jussi Loponen, forskningsdirektör, Fazer-koncernen, tfn 040 732 9772, jussi.loponen@fazer.com

Heli Anttila, produktutvecklingsdirektör, Fazer Bageri, tfn 040 752 0324, heli.anttila@fazer.com

Taina Lampela-Helin, informatör, Fazer-koncernen, tfn 040 668 4600, taina.lampela-helin@fazer.com

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn 040 6682 998

 

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Avainsanat:

Yrityksestä

Fazer-koncernen Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mejerifria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia