Fazer Culinary Team det första finländska laget i cateringserien i olympiska spelen för kockar

Fazer Culinary Team deltar i evenemanget The Culinary Olympics, det vill säga olympiska spelen för kockar, i Erfurt i Tyskland 21-26.10 2016.   Fazer Culinary Team är det första finländska laget som deltar i cateringserien i tävlingens historia. Teamet består av toppkockar från Fazer Food Services.

The Culinary Olympics, som går av stapeln i Erfurt i Tyskland i oktober 2016, arrangeras vart fjärde år och är världens största tävling inom matbranschen. De olympiska spelen har ordnats sedan år 1900 och i den förra tävlingen år 2012 deltog över 2000 kockar från 54 länder. Tävlingen omfattar många olika serier, där värdens bästa kockar tävlar i matlagning. Finländarna har inte hittills varit representerade i cateringserien. 

”Projektet har stor betydelse för Fazer. Vi har redan länge utvecklat Fazer Food Services verksamhet och personal mot toppen av branschkunnandet. De olympiska spelen för kockar är rätt ställe att visa upp vårt unika kunnande”, berättar Marianne Nordblom, direktör med ansvar för Fazer Food Services gastronomi och produktutveckling.

Medlemmarna i Fazer Culinary Team är toppkockar från Fazer Food Services, som arbetar i Fazers företagsrestauranger i välkända finländska företag och organisationer. I sitt arbete utvecklar de menyer, sätt att arbeta och restauranger enligt kundorganisationens behov. Lagets kapten är Mika Pesonen och lagmedlemmarna är Juha Aalto, Tapio Bergström, Teemu Hokkanen, Lilli Jyräs, Reko Riikonen, Matti Tikka och Sami Toropainen. Karri Käki är lagets manager.

”Lagmedlemmarna representerar Fazer Food Services breda kunnande på ett heltäckande sätt. De har mångsidig erfarenhet och är engagerade proffs inom branschen som uppriktigt älskar mat”, berättar manager Karri Käki.

Åtta kockar tränar i Fazer Culinary Team, men det slutliga laget består av fyra personer. Beslutet om det officiella laget fattas senare.

Lunch för 150 personer som tävlingsmoment

I cateringserien tävlar man med en lunch, som tillreds för 150 personer. Den omfattar soppa, två varma maträtter, en vegetarisk rätt, tillbehör, salladsbuffé och dessert. Lunchen får tillredas under maximalt fem timmar.  

Kostnaderna per portion får uppgå till cirka 5 euro. Råvarorna och maträtterna bör berätta något om matkulturen i deltagarlagets hemland. De färdiga recepten ska lämnas in till tävlingskommittén våren 2016. 

Medlemmarna i Fazer Culinary Team förbereder sig för den kommande tävlingen genom att regelbundet träna under ledning av de bästa möjliga tränarna. Under träningen görs tävlingsprestationen så autentisk som möjligt för riktiga kunder. En del av övningarna genomförs utan kunder, och då koncentrerar man sig på råvaror, teknik, logistik, fördelning av ansvarsområden  och noggrann tidtagning. Därtill övar lagmedlemmarna momenten inom sitt eget ansvarsområde på egen hand.

I de olympiska spelen för kockar deltar också Finlands nationella lag, Culinary Team of Finland, och grupperna samarbetar med förberedelserna inför tävlingen. ”Trots att vi tävlar i olika serier är det nationella lagets långa tävlingserfarenhet till nytta för oss”, berättar Käki.

Ytterligare information:

Direktör Marianne Nordblom, Fazer Food Services Finland, tel. 0400 605 778

Kommunikationsdirektör Satu Ikäheimo, Fazer-koncernen, tel. 050 380 4996

#fazerculinaryteamfinland

Bilder lämpliga för tryck:
www.fazergroup.com/pictures“Media_Press”,” Fazer Culinary Team”
kommunikationskoordinator Minnamari Mattila, tel. 046 851 3552

Fazer-koncernen

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15,000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.


Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, vegetabiliska måltider och mjölkfria produkter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Vi har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är Mat med mening. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia