Fazer förverkligar den finländska rågdrömmen: Oululainen Efterugnsbröden bakas numera av 100 procent finländsk råg

Det är en utmaning att odla råg i Finland. I de arktiska förhållandena i norr krävs det avancerade odlingstekniker, högklassiga rågsorter och långsiktigt samarbete i hela rågens värdekedja. Samtidigt vill finländarna att vår nationalikon, rågbrödet, förblir genuint finländskt*. Fazer har satt som mål att trygga rågodlingen i Finland och har uppnått ett av sina viktigaste delmål: Oululainen Efterugnsbröden bakas numera av 100 procent finländsk råg.

”Rågbrödet är en av våra nationella stoltheter. Vi har jobbat hårt för att det ska finnas tillräckligt med finländsk råg även i framtiden. Som riksomfattande aktör har Fazer Bageri möjlighet att säkerställa att alla konsumenter i Finland har tillgång till rågbröd som bakats av inhemsk råg”, säger Heli Anttila , produktutvecklingsdirektör på Fazer Bageri.

Enligt en undersökning som Förbundet för Finländskt Arbete har genomfört vill finländarna att det rågbröd de äter bakas i Finland*. Enligt Anttila, som själv vuxit upp i en jordbrukarfamilj, är finländskheten också en del av Fazers själ. ”Fazers bageriprodukter är inhemska till över 95 procent och Oululainen Efterugnsbröden är den första riksomfattande produktfamiljen som nu bakas av 100 procent inhemsk råg”, säger Anttila.

Fazer Mill & Mixes har sexdubblat antalet rågodlaravtal

Oron för den finländska rågens tillräcklighet och framtid var starten på ett långsiktigt samarbete genom hela kedjan från växtförädling till nygräddat rågbröd. År 2011 grundade Fazer Bageri, Fazer Mill & Mixes och Boreal Växtförädling Ab föreningen Pro Ruis, vars syfte är att förbättra förutsättningarna för rågodling och öka rågens popularitet bland såväl odlare som konsumenter.

”Genom samarbetet har vi hittat nya verksamhetsmodeller, och de finländska konsumenterna kan redan nu njuta av resultaten av dem. Fazer Mill & Mixes har sexdubblat antalet rågavtal jämfört med tidigare. Oululainen Efterugnsbröden är en viktig deletapp och arbetet med att trygga den finländska rågen fortsätter”, säger en nöjd Pekka Mäki-Reinikka , VD för Fazer Mill & Mixes.

Oululainen Efterugnsbröd har ett stadigt fotfäste i den finländska mathistorian. Det ytterst populära efterugnsbrödet bakades för första gången kort efter krigen år 1947 och har under årtiondena etablerat sig som en ikon inom finländsk mat. Enligt en färsk undersökning, som Fazer låtit göra, är rågbrödet fortsättningsvis en symbol för den finska segheten och ihärdigheten.**

”Hemligheten bakom Oululainen Efterugnsbrödets popularitet är det unika tillverkningssättet. Den långa gräddningstiden i låg temperatur ger efterugnsbrödet dess karaktäristiska smak och konsistens”, säger Heli Anttila.

I produktfamiljen Oululainen Efterugnsbröd ingår numera fyra olika produkter. Dessa bakas i Lahtis av 100 procent finländsk råg. År 2014 såldes 12 miljoner paket Oululainen Efterugnsbröd.

Rågfakta

  • Rågsådden i Finland är för närvarande större än någonsin tidigare under det gångna årtiondet. I år ökade den besådda arealen till 36 800 hektar, vilket är 60 procent större än arealen under växtperioden 2014. Under de senaste 20 åren har höstrågens odlingsareal endast en gång varit större än så.
  • Matbrödsmjöl som mals av finländsk råg är nästan alltid fullkornsråg.
  • I Finland bakas rågbröd av surdeg enligt traditionella metoder.
  • I näringsrekommendationerna uppmuntras konsumenterna att öka användningen av fullkornsspannmål. Fiberrikt fullkornsrågbröd förbättrar tarmens och magens funktion. Utöver fibrer innehåller det rikligt med mineraler och vitaminer.

Källa: TIKE lantbruksstatistik och Fazer

Förbundet för Finländskt Arbetes kampanjundersökning Sinivalkoinen jalanjälki

**Fazers undersökning Suomalainen sitkeys. Se även Fazers meddelande om undersökningen

Ytterligare information:

Heli Anttila , produktutvecklingsdirektör, Fazer Bageri, tfn 040 752 0324

Pekka Mäki-Reinikka , VD, Fazer Mill & Mixes tfn 0400 422 051

Satu Ikäheimo , kommunikationschef, Fazer-koncernen, tfn 050 380 4996 
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)fazer.com

oululainen.fi

Vems seghet ska uppmärksammas?

Delta i utmaningen #suomensitkein på Twitter med hashtagen #suomensitkein och rikta ditt förslag till @fazersuomi. Du kan med ord eller bild föreslå vem eller vad som helst, som enligt dig förtjänar benämningen Finlands segaste. Den finländska person, organisation eller handling som fått flest #suomensitkein-omnämningar på Twitter riktade till Fazer belönas. Som pris donerar Fazer 1000 euro till ett välgörenhetsmål som vinnaren väljer. Dessutom får vinnaren ett diplom.

Bilder som lämpar sig för tryck

www.fazergroup.com/pictures ”Mediapress”, ”Kotimainen ruis ja Oululainen”

Fazer-koncernen 
Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr och kexprodukter samt måltids- och cafétjänster. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning uppgick till knappt 1,7 miljarder euro år 2013, och antalet anställda är över 15 000. Fazers verksamhet styrs av de etiska principerna som grundar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mejerifria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa