Kimmo Pusa Hämeenlinnasta on grillauksen virallinen Suomen mestari 2017

Kimmo Pusa, 47, nappasi sunnuntaina grillauksen virallisen Suomen mestarin tittelin ja 10 000 euron pääpotin. Helsingin Narinkkatorilla käydyssä finaalissa voittajan valitsivat tähtikokit Hans Välimäki, Sara La Fountain, Meri-Tuuli Lindström, Roope Rehbinder ja Janne Pekkala.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva keittiömestari Kimmo Pusa voitti viikko sitten Lahden osakilpailun ja grillasi päivän huipputasoisessa finaalissa itsensä Suomen mestariksi asti. Toisen sijan nappasi helsinkiläinen Antti Ukkonen, 29, ja kolmannen sijan Jyväskylän Maria Åhman, 22. Yleisön suosikiksi äänestettiin Pasi Romo, 46, Rautalammelta.

Tuomari Hans Välimäen mukaan Kimmo Pusan grillaus lähti hitaasti käyntiin, mutta lämpeni päivän aikana niin paljon, että sillä irtosi lopulta ykkössija. ”Maut ja kypsyydet olivat kohdillaan ja ennen kaikkea annoksissa oli käytetty mielikuvitusta”, suitsutti Välimäki. Pusan päivän aikana grillaamia herkkuja oli muun muassa karamellisoitu ja sokeroiduilla pähkinöillä kuorrutettu lampaan ulkofilee.

Kilpailun kolmessa erässä oli jokaisessa oma teemansa ja käytössä järjestäjän määrittämiä sekä vapaavalintaisia raaka-aineita. Kokkausaikaa per erä oli vain 30-45 minuuttia ja kirkkaana porottanut aurinko takasi kisaajille kuumat paikat. Torin täydeltä saapunutta yleisöä viihdyttivät erätaukojen aikana huippuartistit Jenni Vartiainen, Anna Puu, Pete Parkkonen ja Pariisin kevät.

10 000 euron pääpotti taskuun

”Oli ihan huikeita grillaajia kisassa. Mietin, että voitto tulee olemaan tosi tiukassa, jos sellaista ylipäänsä heruu”, kommentoi yllättynyt Suomen mestari kilpailun jälkeen. 10 000 euron voittopotille ei hän vielä ollut ehtinyt miettiä käyttöä, mutta vakuutti, että sitä varmasti löytyy.

Kesän aikana Pusa laittaa grillissä alusta loppuun asti itse tehtyjä burgereita, jotka kuuluvat hänen lastensa suosikkeihin. Kotikokeille Suomen mestari vinkkaa, että kypsyyksien kanssa tulee olla tarkkana – ja ennen kaikkea: ”Grillauksessa maltti on valttia”.

Grillauksen viralliset SM-kilpailut järjestää Lidl Suomi. Osakilpailut käytiin Grillimaisteri-kiertueen yhdeksällä eri paikkakunnalla viiden viikonlopun aikana. Grillimaisteri-kiertuetta on järjestetty seitsemän vuoden ajan ja grillauksen virallinen Suomen mestari valittiin nyt kolmatta vuotta.