Joka kolmas pelkää sutta ja karhua

Suomalaisista kolmannes pelkää suurpetoja, kertoo Suurpedot.fi-sivusto. Tänään torstaina julkaistava, täysin uusiutunut suurpetosivusto tilasi Taloustutkimukselta gallupin suomalaisten suurpetopeloista. Kyselyyn vastasi yli 1000 suomalaista.

Suurpedot.fi-sivusto on uusiutunut täysin. Tänään torstaina julkaistavat sivustot esittelevät tutkimusta, suurpetovideoita, pelejä, uutisia ja tietysti monipuolista tietoa ahmasta, karhusta, ilveksestä ja sudesta. Sivuston Petola-osio on lapsille ja lapsenmielisille tarkoitettu kevyt nurkkaus, jossa suurpedoista voi oppia uutta leikin ja huumorin varjolla. Suurpedot.fi on Metsähallituksen julkaisema sivusto. "Meidän toimituskuntamme on niin laaja, että voimme tarjota luotettavaa ja yleisesti hyväksyttyä tietoa pedoista", sivuston vs. päätoimittaja Aku Ahlholm sanoo. Toimitukseen kuuluu paitsi Metsähallituksen myös maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen, Suomen luonnonsuojeluliiton ja Metsästäjäin Keskusjärjestön edustajia. Metsähallituksesta sivustoa toimittavat erätiedottaja ja petoihin keskittyvän luontokeskus Petolan edustaja. Karhu on sutta pelottavampi Samalla kun Suurpedot.fi tulee julki tänään, sivusto julkaisee tilaamansa tutkimuksen suomalaisten petopeloista. Tutkimuksessa yli tuhat suomalaista vastasi kysymyksiin, pelkääkö hän sutta ja pelkääkö hän karhua. Vastaajista 34 prosenttia pelkäsi karhua ja 32 prosenttia sutta. Naisista 46 prosenttia pelkäsi karhua ja 44 prosenttia sutta. Miehistä pelkääjiksi ilmoittautui noin 20 prosenttia vastaajista. Susia pelkäävät enemmän lapsiperheiden vanhemmat (35 %) kuin pelkästään aikuistaloudessa elävät aikuiset (31 %). Sen lisäksi peloissa on alueellisia eroja. Karhua pelkäävät eniten pohjoissuomalaiset (37 %) ja länsisuomalaiset (36 %). Vähiten otso jännittää pääkaupunkiseudun asukkaita tai muita eteläsuomalaisia (33 %) ja itäsuomalaisia (29 %). Susipelko jakautuu eri tavoin. Susi pelottaa eniten toki länsisuomalaisia (36 %), joista yhtä suuri osa pelkäsi myös karhua. Pohjoissuomalaiset sen sijaan pelkäävät selvästi vähemmän sutta (31 %) kuin karhua. Etelä-Suomessa ihmiset pelkäävät saman verran sutta kuin karhuakin, mutta itäsuomalaisista vain 26 prosenttia ilmoitti pelkäävänsä sutta. Susipelko ennallaan, karhupelko vähentynyt Merkittävää on, että susia pelkää tällä hetkellä täsmälleen yhtä suuri osuus suomalaisista kuin 14 vuotta sitten. Riku Lumiaron vuonna 1995 valmistuneen pro gradu -tutkimuksen sutta pelkäsi myös tuolloin 32 prosenttia suomalaisista. Sen sijaan karhupelko on vähentynyt vuosituhanteen vaihteesta, jolloin tuoreessa muistissa oli karhun aiheuttama kuolema. Tarkemmin tutkimukseen voi tutustua osoitteessa www.suurpedot.fi. Suurpedot.fi-sivuston toimitus on tavattavissa Metsämessuilla 6.-8.11. Helsingin Messukeskuksessa. Toimituksen edustajat löytyvät maa- ja metsätalousministeriön osastolta. Lisää aiheesta www.suurpedot.fi Lisätietoja Aku Ahlholm, Suurpedot.fi:n päätoimittaja, erätiedottaja, Metsähallitus 0205 64 4660 Riku Lumiaro, suurpetoasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, 040 5098 654 Klaus Ekman, viestintäpäällikkö, Metsästäjäin Keskusjärjestö, 0400 463 943 Maarit Perkonoja, tiedottaja, RKTL, 0205 751 702

Yrityksestä

Metsähallitus tuottaa luonnonvara-alan palveluja monipuoliselle asiakaskunnalle kansalaisista suuryrityksiin. Toimintamme perustuu valtion maa- ja vesialueiden asiantuntevaan ja yhteistyöhakuiseen käyttöön.

Tilaa