På bostadsmässan som öppnar i morgon presenteras modernt stadsbyggande

Bostadsmässan i Vanda öppnar i morgon fredagen den 10 juli. Invigningen som är öppen för allmänheten ordnas i mässrestaurangen med start kl. 10.30. Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen inviger mässan.

Mässområdet är i Kivistö i Vanda och är mycket tätt byggt: jämfört med tidigare bostadsmässområden har mässområdet i Kivistö det största antalet bostäder i förhållande till storleken på området. Mässområdet på cirka nio hektar får cirka 700 invånare.

– Målet med det täta byggandet är en mer komprimerad stadsstruktur i enlighet med en hållbar utveckling. I framtiden behöver vi allt mer ett byggande av den här typen, säger Pasi Heiskanen, vd för Finlands Bostadsmässa.

På bostadsmässan presenteras 41 objekt: 28 småhus, tre parhus med fyra utställningsobjekt, nio bostäder i våningshus och ett projekt med gruppbyggande. Bland objekten finns såväl hyresbostäder, bostadsrättslägenheter som ägarbostäder. Som ett kringobjekt presenteras loftbostäder.

– I år är mässinnehållet mer mångsidigt än normalt. På området finns mycket stora och mycket små hus, exempelvis PuuMera är det största trävåningshuset i Europa för boende och så finns här en modell av den minsta bostaden i ett våningshus i Finland. För första gången i Bostadsmässans historia kan besökarna också se en balkongträdgårdsutställning där man presenterar totalt åtta balkonger som inretts i olika stilar, forsätter Heiskanen.

På balkongträdgårdsutställningen kan besökaren bland annat se en balkong där det växer närodlad mat, en balkong som är planerad för seniorer samt en lättskött balkong för par som är upptagna med karriär och barn.

Om mässbesökarna vill kan de upptäcka Bostadsmässan genom temarutter. Det finns tre olika rutter: Gröna fingrar-rutten leder besökaren till balkongträdgårdsutställningen, gröna rum och Kvartsådersparken. Längs Vardagslyx-rutten får mässbesökaren se plock av personliga, mindre och större lyxigheter i invånarnas mässhem. Gubbrutten visar Bostadsmässan ur en annan synvinkel: längs rutten finns bland ett DC-3-flygplan, en förarlös buss och en plats för smaka på öl.

Mässområde med bystämning mitt i huvudstadsregionen

Variationsrikedomen i mässområdet märks utöver i olika boendeformer också i husens olika utseenden. Det cirkelformade området har både traditionellt och modernt byggande. De färgglada husen understryker de personliga dragen hos mässområdet. Bland annat har husen målats med färger i orange, rött och violett.

– Mässområdets mittpunkt, Tigerögat kan kallas för invånarnas gemensamma vardagsrum. Från Tigerögat öppnar sig mycket fina landskap. Med en blick syns överlappande fasader hos olika stora hus och gröna trädgårdar. I bakgrunden finns skog, Kvartsådersparken och odlingslotter. I Tigerögat kan besökaren vara i centrum av händelserna, men samtidigt kan han eller hon på bara ett stenkasts avstånd koppla av och njuta av naturen, säger områdesövervakaren Tiina Rantala.

Mässområdet utgör en del av Kivistös boendeområde, som kommer att få bostäder för över 20 000 invånare. Kivistö kommer att få ett motsvarande antal arbetsplatser.

– Vanda är en nätverksstad som byggts upp kring flera bosättningscentra, där de flesta bor inom en kilometer från en tågstation. Då boendet har koncentrerats kring stationerna är servicen lätt tillgänglig, allt nödvändigt finns på 15 minuters avstånd. Ringbanan gör det möjligt att bygga nya stadscentra och Kivistö är ett framtida centra, säger Kari Nenonen, stadsdirektör i Vanda.

Han tillägger att rimliga priser är stadens mål i Kivistö. Detta blir möjligt om såväl tomterna som bostäderna får en rimlig storlek. Den fungerande kollektivtrafiken gör det också förmånligt att leva här.

– Bostadsmässan i Vanda skapar mer sommaraktivitet i Vanda. Det stora evenemanget lockar turister till staden från när och fjärran. Och visst är det lätt att komma till Vanda från olika delar av Finland, från grannländer och också från mer avlägsna platser, säger Nenonen.

Bostadsmässan i Vanda 10.7–9.8.2015 varje dag kl. 10–18. Under mässans sista vecka är mässan öppen på onsdag och torsdag den 5–6 augusti på kvällarna ända till kl. 20. Mässan öppnar varje dag normalt kl. 10.

Ytterligare information:

vd Pasi Heiskanen, Finlands Bostadsmässa, tfn 040 848 6200

stadsdirektör Kari Nenonen, Vanda stad, tfn 09 8392 2101

kommunikationschef Päivi Rainio, Vanda stad, tfn 040 524 1415

Områdesövervakare Tiina Rantala, Vanda stads Bostadsmässbyrå, tfn 043 824 9796

www.asuntomessut.fi
www.vantaa.fi

Avainsanat:

Yrityksestä

Suomen Asuntomessut auttaa synnyttämään ja vaalimaan tärkeitä asuinympäristöjä, joissa ihmiset voivat hyvin.

Tilaa

Multimedia

Multimedia