Häme uusi ensiavun Suomen mestaruutensa

Report this content

Rovaniemen Ounasvaaralla lauantaina järjestetyt ensiavun suomenmestaruuskisat voitti Hämeen piiriä edustanut Tampereen osasto. Kisat antavat samalla kuvan Punaisen Ristin ensiapuryhmien taidoista.

Suomen Punaisen Ristin Tampereen osaston aikuiset ovat ensiavun Suomen mestareita 2015. Rovaniemellä lauantaina käydyissä ensiavun suomenmestaruuskisoissa Tampereen osasto edusti Hämeen piiriä. Toiseksi aikuisten sarjassa tuli Helsingin ja Uudenmaan piiri (Länsi-Helsingin osasto) ja kolmanneksi Varsinais-Suomen piiri (Turun osasto).

Ensiavun SM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi. Kisoihin osallistui yhteensä 27 joukkuetta eri puolilta Suomea. Kilpailussa oli neljä sarjaa. Ensiauttajaparien Suomen mestaruuden otti niin ikään Hämeen piiriä edustanut Tampereen osasto. Nuorten sarjan voitti Varsinais-Suomen piiriä edustanut Lemun osasto. Varhaisnuorten Reddie Kids -sarjan voitti Lapin piiriä edustanut Rovaniemen osasto.

Parhaaksi ryhmäjohtajaksi valittiin Rovaniemen osaston Anneli Hermanoff. Rovaniemen osasto edusti kisoissa Lapin piiriä.

Monipuolisia rasteja haasteellisissa maasto-oloissa

Ounasvaaralla käydyissä kilpailuissa joukkueiden oli osoitettava ensiaputaitonsa rasteilla, joille oli lavastettu haasteellisessa maasto-oloissa tapahtuvia onnettomuustilanteita. Rasteilla annettiin muun muassa ensiapua tajuttomalle, elvytettiin elotonta, huolehdittiin hypotermiasta kärsivästä retkeilijästä ja autettiin sokissa olevaa mönkijän kuljettajaa.

Kilpailun päätuomarin Henri Backmanin mukaan kilpailun taso oli korkea, vaikka vaihteluakin oli. Aikuisten sarjan voittajan ratkaisi voittajajoukkueesta paistanut pitkä kokemus.

- Suorituksesta näkyi kokemus ja sujuva yhteistyö. Joukkue on harjoitellut paljon ja pysynyt melko samana pitkään. Lisäksi joukkue keskittyi autettavaan, hoiti ihmistä, eikä vain keskittynyt ensiapuun teknisenä suoritteena, Backman arvioi suoritusta.

Ensiapukilpailu valmentaa samalla ensiapuryhmiä yleisötilaisuuksien ensiapupäivystyksiä varten. Punaisen Ristin ensiapuryhmät päivystävät lähes 3000 tapahtumassa ja antavat ensiapua noin 20 000 ihmiselle.

- Ryhmät saavat kisasta todella paljon kokemusta ja näkevät niistä oman tasonsa. Toivon, että kaikki ryhmät hyödyntävät kisoissa saamaansa kokemusta ja harjoittelevat kisoissa havaittuja puutteita, Backman sanoo.

Ensiavun aikuisten sarjan voittaja lähetetään perinteisesti seuraavana vuonna ensiavun EM-kisoihin.

Lisätietoja:

Tiedotteen liitteenä SM-kisojen tulokset ja kuvia kilpailusta. Kuvat ovat tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä kisauutisoinnin yhteydessä. Kuvaaja Antti Kurola.

Kisojen ylituomari Henri Backman, 050 55 00 640
Punaisen Ristin ensiapuryhmien toiminnasta: terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen, 020 701 2126