Viking Line donerar 100 000 euro till Helsingfors universitet

Viking Line fortsätter sina insatser för ett renare Östersjön. Rederiet donerar 100 000 euro till Helsingfors universitet, som är landets största center för Östersjöforskning och -undervisning. Det långsiktiga arbetet för att förbättra Östersjöns tillstånd har börjat bära frukt, men mycket grundforskning återstår.

Helsingfors universitet bedriver viktig forskning om Östersjön, och Viking Line vill understöda arbetet med en donation på 100 000 euro. Genom donationen stöder man havsforskningen vid bland annat Tvärminne zoologiska station, som universitetet upprätthåller. Stationen bedriver forskning kring exempelvis mångfald och ekosystem samt effekten av mänsklig verksamhet i Östersjön.

-       Östersjöns tillstånd håller sakta på att förbättras, och det långsiktiga arbetet för att minska näringsutsläppen börjar ge resultat. Men det finns ännu mycket att göra, och därför är det ytterst viktigt att grundforskningen får stöd. Vi söker fortfarande svar på hur olika fenomen, så som övergödning, klimatförändring, havsförsurning, främmande arter och fiske påverkar ekosystemet. Nya utmaningar dyker hela tiden upp, säger Alf Norkko, professor i Östersjöforskning.

Bilden från vänster: kansler Thomas Wilhelmsson, Helsingfors universitet, Jan Hanses, Vd, Viking Line och Alf Norkko, professor, Helsingfors universitet

Viking Line jobbar långsiktigt med miljöfrågor och för att förbättra Östersjöns tillstånd. Rederiet har redan länge samarbetat med och verkat inom ramen för Baltic Sea Action Plan (BSAG) och Håll Skärgården Ren rf. Viking Line strävar efter att minimera sin egen energiförbrukning och sina utsläpp. Rederiets fartyg släpper inte ut avfallsvatten eller länsvatten i havet, utan allt vatten pumpas i land för att minska belastningen på Östersjön.

-       Östersjön är viktig för Viking Line, och vi vill bedriva passagerartrafik på ett sätt som beaktar miljön. Viking Line har redan länge satsat på miljön, och vi stödjer dessutom samarbetsparter som gör en viktig insats för Östersjön, säger Viking Lines verkställande direktör Jan Hanses.

Viking Line har tilldelats flera pris för sitt miljöarbete. Exempelvis uppmärksammades M/S Viking Grace för sina hållbara lösningar år 2014, när fartyget premierades med det internationella Skål Sustainable Tourism Award-priset. År 2012 tilldelades rederiet Stockholms Hamnars Miljöboj för sina unika och innovativa miljölösningar.

Tilläggsinformation:
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör, Corporate Communications, johanna.boijer@vikingline.com, +358 18 277 48

Christa Grönlund, informationschef, Marketing Communications, christa.gronlund@vikingline.com, +358 9 123 5242

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Lainaukset

- Östersjön är viktig för Viking Line, och vi vill bedriva passagerartrafik på ett sätt som beaktar miljön. Viking Line har redan länge satsat på miljön, och vi stödjer dessutom samarbetsparter som gör en viktig insats för Östersjön
Jan Hanses, Vd, Viking Line