Maingate en NTE – werken samen aan de energiemarkt van morgen

Maingate en het Noorse NTE tonen de weg vooruit naar de energiemarkt van de toekomst. Om te onderzoeken hoe consumenten reageren op variabele energieprijzen is er een pilot gestart. Een intelligente toepassing op de slimme meter verzamelt, analyseert, verdeelt het gebruik van minuut tot minuut en stelt gebruikers in staat om controle te nemen over hun energiegebruik.

De pilot is een onderdeel van een nationaal Noors project, genoemd Demo Steinkjer, waar nieuwe oplossingen voor het meten en gebruik van energie worden getest. Het resultaat zal de basis vormen voor de ontwikkeling en modernisering van het energienet in Noorwegen. Demo Steinkjer is gestart door de energieleverancier NTE samen met het Noorse Smart Grid Centre.

Als eerste stap starten 35 huishoudens met een nieuw system waar ze voortdurend hun energieverbruik kunnen controleren.

Het doel is om te zien hoe consumenten reageren op real-time energieprijzen en hoe deze reactie betrekking heeft op de doelstellingen die zij zelf hebben bepaald met betrekking tot besparing op energie. “Wij geloven dat wij consumenten energie bewuster kunnen maken door de consument beter te informeren en door de relatie tussen energieverbruik en de energiekosten te visualiseren”, zegt Torbjørn Opland, department director bij Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk Nett AS.

Met dit project hoopt men nettarieven te bepalen die bijdragen aan een meer consistent energieverbruik gedurende het hele jaar. Consumenten kunnen geld besparen door reductie van het piekverbruik in de morgen en in de avond. Verlaging van de piekbelasting leidt tot lagere investeringen in het elektriciteitsnet.

Eerdere testen hebben bewezen dat huishoudens tot 15% op hun elektriciteitsverbruik kunnen besparen zonder in te moeten inleveren op comfort.

“Wij kijken uit naar de resultaten of Demo Steinkjer. Als één van Europa ‘s toonaangevende ICT-bedrijven, zijn wij er van overtuigd dat slimme M2M toepassingen, één van de sleutels zijn tot de oplossing voor onze toekomstige uitdagingen op het gebied van energie”, zegt Baard Eilertsen, CEO van Maingate.

Voor de datacollectie uit de slimme meters van NTE, de verwerking en analyse hiervan en de aansturing van de verschillende toepassingen, levert Maingate het service platform Maingate mvio™ Home.

Over Maingate mvio™
Maingate mvio™ is een information management system voor het verzamelen, analyseren en distribueren van realtime data. Het platform en de specifieke eindgebruikers interfaces worden gebruikt bij toepassingen ten behoeve van energie efficiëntie, maar ook voor meer generieke informatie management toepassingen zoals Internet of Things (IoT).

Over NTE, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk Holding AS
Nord-Trønderlag Elektrisitetsverk (NTE) is een energiebedrijf in Noorwegen die zorgt voor de productie en distributie van elektriciteit. Het hoofdkantoor van NTE staat in Steinkjer en behoort tot één van de grootste bedrijven in midden Noorwegen met ongeveer 750 werknemers. NTE levert elektriciteit, netwerkproducten -en diensten aan een groot deel van het land. Het bedrijf is ook actief op de internationale markt. NTE is opgericht in 1919 en de aandeelhouder is de provincie Nord-Trøndelag. NTE Nett AB beheert het totale distributie netwerk voor elektriciteit en is een 100% dochteronderneming van NTE. Het bedrijf bedient 82.000 duizend klanten, beschikt over een hoog -en laagspanningsnetwerk van ongeveer 13.000 km.

Over Maingate
Maingate, opgericht in 1998, is een ICT bedrijf die M2M Connectivity Services en Information Management Services levert aan klanten binnen Europa. Voor meer dan 1.000 klanten zijn wij een vertrouwde partner, inclusief energiebedrijven zoals E.ON, Vattenfall en Fortum. Partners waar wij nauw mee samenwerken zijn o.a. Gemalto, Oberthur, Schneider Electric, Kamstrup, Telia, Tele2 en Duitse Telecom. Wij verbinden meer dan 55% van alle slimme meters in Zweden, 20% van alle slimme meters in Finland, 70% van de Point-of-Sales terminals in Zweden en 40% van alle residentiële alarmen in Zweden. Maingate is onderdeel van het Nordic VC Verdane Capital fund VI. Verdane investeert en ontwikkelt groei bij Scandinavische bedrijven.
www.maingatesolutions.com
.

Contact Information:

Marcus Lannerbro, EVP Partner Strategy & Marcom
+46 70 320 13 25
marcus.lannerbro@maingatesolutions.com

Winhold Bartelink, Business Development Manager Benelux
+31 64 612 98 22
winhold.bartelink@maingatesolutions.com

Tags:

Media

Media

Documents & Links