PAROC Calculus – technische isolatie ontwerpen was nog nooit zo eenvoudig!

Het correcte ontwerp en de juiste installatie van een isolatielaag zijn cruciale factoren voor de veiligheid en energie-efficiëntie van zowel HVAC-systemen als pijpleidingen in de procesindustrie. Net zoals bij de isolatie van gebouwen, is het uitermate belangrijk om bepaalde leidingen, kanalen en installaties uit te rusten met een optimale technische isolatie, vooral wanneer er heel wat variabelen in aanmerking moeten worden genomen. Om het ontwerp en de samenstelling van HVAC-buizen en industriële leidingen eenvoudiger te maken voor bouwprofessionals, stelt Paroc het rekenprogramma PAROC Calculus voor.

Bij de berekening van de optimale isolatie voor leidingen, kanalen, platte oppervlakken en tanks in de procesindustrie moeten bouwprofessionals rekening houden met heel wat factoren, waaronder het potentiële en maximale warmteverlies, de inhoud- en omgevingstemperatuur, de stroomsnelheid van het medium, het buizenmateriaal en de afmetingen in overeenstemming met norm EN ISO 12241 Thermische isolatie voor gebouwen en voor industriële installaties – Rekenregels. Op basis van deze norm biedt PAROC Calculus nauwkeurige berekeningen voor verschillende types HVAC-installaties en elementen uit de procesindustrie, met name leidingen, kanalen, platte oppervlakken en (ronde of rechthoekige) tanks. Dankzij de toegankelijke interface hebben bouwprofessionals de mogelijkheid om talrijke projectparameters te implementeren, gaande van de fysieke afmetingen van het object (lengte, dikte, binnendiameter) tot de inhoud (type medium, begin- en eindtemperatuur, stroomsnelheid), de omgeving (binnen/buiten, omgevingstemperatuur, luchtcirculatie, relatieve vochtigheid) en de energiekenmerken (energiebron, jaarlijkse gebruikstijd, kostprijs van de energie). Voor producten die extra ondersteuning of een externe coating vereisen, kan ook de impact van het warmteverlies worden gespecificeerd (doorgaans 15-25%). 

Alle berekeningen zijn gebaseerd op de vergelijkingen die worden beschreven in de norm EN ISO 12241. Op basis van de ingevoerde gegevens helpt PAROC Calculus de optimale oplossing te selecteren voor verschillende constructietypes: het programma stelt specifieke producten voor en suggereert een economisch haalbare isolatiedikte. Door extra isolatielagen toe te voegen, kan de gebruiker in real time zien hoe de prestaties wijzigen, zoals het warmteverlies en het ongeïsoleerde warmteverlies, de oppervlaktetemperatuur, het dauwpunt, de CO2-uitstoot en de gemiddelde jaarlijkse besparing. Het programma geeft een waarschuwing weer zodra de productkenmerken worden overschreden. Bouwprofessionals en ontwerpers kunnen ook andere isolatiematerialen toevoegen voor toekomstige berekeningen. Het programma vraagt de gebruiker in dat geval om de warmtegeleiding op vier verschillende temperaturen in te geven, samen met het stralingsvermogen van het oppervlak. De lambda-temperatuurcurve wordt dan automatisch berekend. 

PAROC Calculus is verkrijgbaar in twee versies: een webversie en een download met uitgebreide functies. Raadpleeg de website van het programma voor meer informatie: www.calculus.paroc.com.

Paroc is een toonaangevende Europese fabrikant van energie-efficiënte isolatieoplossingen voor nieuwe en gerenoveerde gebouwen en voor mariene, offshore, akoestische en andere industriële toepassingen. De Finse leverancier heeft in meer dan 75 jaar geschiedenis een reputatie voor innovatie, kwalitatieve producten, technische expertise en duurzaamheid verworven. Paroc wil een innovatieve en vertrouwde partner voor een duurzame bouwomgeving zijn.

Paroc heeft ongeveer 2.020 medewerkers in zijn fabrieken in Finland, Zweden, Litouwen, Polen en Rusland en verkoopkantoren in 14 Europese landen.

Tags:

About Us

Paroc Group est un fabricant international d'isolation en laine de roche. Notre siège social se trouve en Finlande et nous disposons de sites de production dans quatre pays, ainsi que de bureaux dans 14 pays. Chez Paroc, nous développons notre savoir-faire en matière de production depuis les années 1930. Aujourd'hui, nous sommes le principal fournisseur d'isolation en Finlande, en Suède et dans les pays baltes. Connus sous la marque PAROC et instantanément reconnus à leurs emballages à rayures rouges et blanches, nos produits s'adressent à l'isolation des bâtiments, à l'isolation technique et à l'isolation marine, ainsi qu'à la confection de panneaux-sandwich et de produits d'isolation acoustique. Nous développons et pilotons des concepts de construction, de la rénovation énergétique aux maisons passives, qui permettent de réduire la consommation d'énergie et les émissions des bâtiments, tout en augmentant leur confort de vie. Notre clientèle, très diversifiée, compte aussi bien des constructeurs de maisons individuelles que des architectes, des entrepreneurs, des revendeurs et des constructeurs de bâtiments industriels. Paroc Group est détenue par un grand nombre d'investisseurs institutionnels, ainsi qu'en minorité par les employés de l'entreprise.

Subscribe

Media

Media