‘Duurzame’ garnalentrawler gearresteerd door Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd

FOR IMMEDIATE RELEASE

LIBERIA – 20 maart 2017

‘Duurzame’ garnalentrawler gearresteerd door Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd

OP 13 maart is de Liberiaanse kustwacht aan boord gegaan van de onder Nigeriaanse vlag varende vissersboot (F/V) Star Shrimper XXV, een operatie in samenwerking met Sea Shepherd en Israëlische maritieme adviseurs. Het schip was aan het vissen zonder een geldige vergunning, hetgeen een van de meest serieuze overtredingen is binnen de Liberiaanse visserij wetgeving en waar een boete op kan staan van maximaal $1 miljoen USD.

De trawler werd opgemerkt op de radar tijdens het binnenvaren van de Liberiaanse wateren bij Cote d’Ivoire. Een team van de Liberiaanse kustwacht werd snel gemobiliseerd aan boord van Sea Shepherd’s M/Y Bob Barker en eenmaal dichterbij bleek de bemanning van het schip te vissen met trawlingnetten.

De Star Shrimper XXV maakt deel uit van de Atlantic Shrimpers Ltd-vloot. Deze vloot is gewaarmerkt door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken om garnalen te exporteren naar de VS, vanwege hun inspanningen om bijvangst tot een minimum te beperken. Garnalen worden ook wereldwijd geëxporteerd door de Nederlandse Primstar BV. Deze vloot voldoet momenteel aan de erkende "Friend of the Sea"-criteria vanwege het duurzaam vissen op Zwarte Tijger-garnalen (www.primstar.com/fishing.php). De richtlijnen vermelden echter dat de schepen aan de voorwaarden moeten voldoen voor legale visserij, zoals bijvoorbeeld het vissen met een geldige vergunning (www.friendofthesea.org).

“Hoe ironisch is het dat de Star Shrimper XXV ‘bijvangstbeperkende devices’ zoals de Turtle Excluder Devices (TED) aan boord had (die op dat moment niet werden gebruikt), terwijl ze opzettelijk de Liberiaanse wateren binnenvoeren om illegaal en zonder vergunning te gaan vissen! Als de Liberiaanse kustwacht en Sea Shepherd er niet tussen waren gekomen zouden er illegaal gevangen garnalen worden verkocht aan de Amerikaanse en Europese markt onder de noemer duurzame visserij. Sea Shepherd dringt er bij het Amerikaanse ministerie op aan om de samenwerking met Atlantic Shrimpers Limited te herzien”, aldus campagneleider Peter Hammarstedt.

Sinds februari 2017 heeft Sea Shepherd, onder de naam Operation Sola Stella, de Liberiaanse regering geassisteerd in het aanpakken van de illegale, niet-gerapporteerde en ongereguleerde (IUU) visserij door de M/Y Bob Barker beschikbaar te stellen als patrouilleschip, onder aansturing van het Liberiaanse Ministerie van Defensie. De patrouilles hebben tot dusver geresulteerd in de arrestatie van 4 IUU-vissersschepen. Vooral ontwikkelingslanden zijn gevoelig voor IUU-visserij, dit komt neer op zo’n 40% van de visvangst in de West-Afrikaanse wateren.

 “Sinds het begin van de samenwerking met Liberia verklaar ik formeel dat de tijd van illegale visserij over is. Met de arrestatie van 4 IUU schepen in korte tijd, is de Liberiaanse kustwacht mijn zero tolerance-beleid voor illegale visserij aan het realiseren. We heroveren de zee op de stropers die al veel te lang in onze wateren komen”, zei de edelachtbare minister Brownie Samukai, Liberiaanse Minister van Defensie. 

In 2016 heeft Sea Shepherd al samengewerkt met de regering van Gabon tijdens Operation Albacore, wat heeft geresulteerd in een inspectie op zee van meer dan 40 vissersboten en de daaropvolgende arrestatie van 3 Congolese IUU trawlers en 1 Spaanse beugvisser. Operation Sola Stella is een voortzetting van Sea Shepherd Global’s toezegging om samen te werken  met nationale overheden om zo een einde te maken aan IUU visserij.

###

Voor meer informatie, beelden of interviews, neem contact op met:

Heather Stimmler, Sea Shepherd Global Media Director
E-mail: heather@seashepherdglobal.org
Tel: +339 7719 7742

Meer over Operation Sola Stella: http://bit.ly/2lP0Ann

Hi-res images: https://www.dropbox.com/sh/4f25o309fl7wtir/AADqZEzx87hFlF2KDn5L3fpAa?dl=0

Photo Captions/Credits:

170313-AG-AboutToBoardTheStarShrimperXXV-03614.jpg 
Liberiaanse kustwacht bereidt entering van Star Shrimper XXV voor. Copyright Alejandre Gimeno/Sea Shepherd Global

170313-AG-ReadyToBoardTheStarShrimperXXV-03589.jpg
De Star Shrimper XXV vist in Liberiaanse wateren. Copyright Alejandre Gimeno/Sea Shepherd Global

170313-MR-Approach-005-6259.jpg
Liberiaanse kustwacht nadert de Star Shrimper XXV. Copyright Michael Rauch/Sea Shepherd Global

170313-MR-Bridge-007-6306.jpg
Liberiaanse kustwacht op de brug van de Star Shrimper XXV. Copyright Michael Rauch/Sea Shepherd Global

170313-MR-Deck-029-6479.jpg
Liberiaanse kustwacht op het dek van de Star Shrimper XXV, met kleine boten van Sea Shepherd op de achtergrond. Copyright Michael Rauch/Sea Shepherd Global

Over Sea Shepherd Global

Sea Shepherd is een internationale non-profit organisatie ter bescherming van het zeeleven. De organisatie maakt gebruik van innovatieve tactieken en directe acties om de oceanen en al het leven daarin wereldwijd te verdedigen, beschermen en behouden. Sea Shepherd is in 1977 opgericht door Paul Watson. Tegenwoordig is Sea Shepherd een wereldorganisatie met onafhankelijke nationale en regionale afdelingen in meer dan twintig landen. Met uitzondering van de in de VS gevestigde Sea Shepherd Conservation Society (SSCS), zijn deze afdelingen met elkaar verbonden in een gemeenschappelijke missie door Sea Shepherd Global, gevestigd in Amsterdam. Sea Shepherd Global coördineert de communicatie, de logistiek en de vloot van vijf schepen tijdens campagnes overal ter wereld. Sea Shepherd onderzoekt overtredingen van nationale en internationale beschermingswetten, legt deze overtredingen vast en dwingt beschermende maatregelen af als dat wettelijk mogelijk is.

Tags:

About Us

* Français * Fondée en 1977, Sea Shepherd est une organisation internationale à but non lucratif de protection de la vie marine. Notre mission est de mettre fin à la destruction des habitats naturels et au massacre des espèces marines qui peuplent les océans du monde entier, afin de protéger et préserver les espèces et les écosystèmes. Sea Shepherd emploie des tactiques d’action directe pour enquêter, documenter et agir, lorsque la situation l’exige, dans le but d’exposer et de s’opposer aux activités illégales observées en haute mer. En sauvegardant la biodiversité et l’équilibre fragile des écosystèmes marins, Sea Shepherd a pour objectif d’en assurer la survie pour les générations futures. http://www.seashepherd.fr/ * Italiano * Costituita nel 1977, Sea Shepherd è un'organizzazione internazionale senza scopo di lucro la cui missione è quella di fermare la distruzione dell'habitat naturale e il massacro delle specie selvatiche negli oceani del mondo intero al fine di conservare e proteggere l'ecosistema e le differenti specie. Sea Shepherd utilizza innovative tattiche di azione diretta per investigare, documentare e agire quando è necessario per mostrare al mondo e impedire le attività illegali in alto mare. Salvaguardando la delicata biodiversità degli ecosistemi oceanici, Sea Shepherd opera per assicurarne la sopravvivenza per le generazioni future. http://www.seashepherd.it/ * Nederlands * Sea Shepherd is opgericht in 1977 als een internationale non-profit organisatie ter bescherming van het leven in zee. Sea Shepherd’s missie is diersoorten en ecosystemen in de oceanen te beschermen en te behouden. Sea Shepherd gebruikt hiervoor innovatieve technieken. Sea Shepherd onderzoekt, registreert en documenteert illegale activiteiten op zee en komen zo nodig direct in actie. Door de delicate ecosystemen in de oceanen te beschermen, werkt Sea Shepherd aan het behoud van deze ecosystemen voor toekomstige generaties. http://www.seashepherd.nl/ * English * Established in 1977, Sea Shepherd is an international non-profit, marine wildlife conservation organization. Our mission is to end the destruction of habitat and slaughter of wildlife in the world's oceans in order to conserve and protect ecosystems and species. Sea Shepherd uses innovative direct-action tactics to investigate, document, and take action when necessary to expose and confront illegal activities on the high seas. By safeguarding the biodiversity of our delicately-balanced ocean ecosystems, Sea Shepherd works to ensure their survival for future generations. For more information, visit: http://www.seashepherdglobal.org

Subscribe