Frans paradijseiland onder bedreiging van gewelddadige stropers

Sea Shepherd vrijwilligers aangevallen terwijl zij probeerden zeeschildpadden te beschermen

Persbericht 

17 juli 2017

Minder dan twee weken na het verspreiden van de schokkende beelden van gestroopte zeeschildpadden op het Franse eiland Mayotte, heeft een team van Sea Shepherd in de nacht van vrijdag 7 juli een andere slachting verstoord. Deze keer - zoals vastgelegd op videobeelden - werd het gewelddadig.

Toen de vrijwilligers aankwamen op het strand, bekend onder de naam Moya 1, een van de meest populaire toeristische stranden op het eiland Petit Terre, zagen ze een 4x4 voertuig met de lichten uitgeschakeld, aangezien het wachtte om gestroopt schildpaddenvlees op te halen. De bewakers zouden daar aanwezig moeten zijn om schildpadden te beschermen, die hun eieren komen leggen. Ze waren echter nergens te bekennen.

Op het strand vonden de vrijwilligers twee opengescheurde schildpadden met hun eieren in het zand verspreid. Er was geen teken van de bewakers die de stranden zouden moeten bewaken, zodat Sea Shepherd de lokale politie waarschuwde. De stropers, die zich verborgen hadden op een heuvel met uitzicht op het strand, begonnen van boven met grote stenen naar de vrijwilligers en de politie te gooien, die hun hoofden bijna raakten. Niemand is gewond geraakt. Verder hebben de stropers ook de auto van een Sea Shepherd vrijwilliger in de brand gestoken.

Ondanks het ingrijpen van drie politieagenten, die op een deel van het schildpaddenvlees beslag konden leggen doordat het door de vluchtende stropers werd achtergelaten, konden er geen arrestaties plaatsvinden omdat de veiligheid op het strand die nacht onvoldoende was in verhouding tot de omvang van de bedreiging.

“Frankrijk lijkt de sociale en ecologische crisis die Mayotte raakt niet te zien of te horen,” zegt Lamya Essemlali, president van Sea Shepherd Frankrijk. "Frankrijk laat zijn overzeese departement verloren gaan, een plaats die een thuis is voor een van de grootste lagunes ter wereld, rijk aan lokale biodiversiteit. De enige wet die op dit eiland lijkt te heersen is de wet van de jungle. Deze wet heeft sociale en milieuproblemen veroorzaakt die moeilijk in het continentale Frankrijk kunnen worden voorgesteld. Eens een waar paradijs is Mayotte nu de hel op aarde geworden.”

Sea Shepherd lanceerde Operation Nyamba op verzoek van de lokale bevolking die niet willen zien dat hun eiland ten onder gaat door onverschilligheid, en zij werken nu hand in hand samen om de stroperij te bestrijden met directe actie.

"Hoewel de omstandigheden slechter en dramatischer bleken te zijn dan we hadden verwacht, heeft de situatie onze vastberadenheid alleen maar versterkt," zegt Essemlali. "We zullen Mayotte niet opgeven. Zoals we al vaak hebben gezegd dat we ons leven zouden geven om walvissen te beschermen, zo zijn we er ook klaar voor om hetzelfde te doen voor schildpadden."

###

VIDEO AND HI-RES FOTO’S (allen onder copyright van Sea Shepherd Global):  http://minerva.seashepherdglobal.org:8080/share.cgi?ssid=0dd7d8M   

Meer over Operation Nyamba: https://www.seashepherdglobal.org/our-campaigns/operation-nyamba/

Voor meer informatie, meer foto’s en interviews kunt u contact opnemen met:
Heather Stimmler, Sea Shepherd Global Media Director
E-mail: heather@seashepherdglobal.org Tel: +339 7719 7742

Over Sea Shepherd Global

Sea Shepherd is een internationale non-profit organisatie ter bescherming van het zeeleven. De organisatie maakt gebruik van innovatieve tactieken en directe acties om de oceanen en al het leven daarin wereldwijd te verdedigen, beschermen en behouden. Sea Shepherd is in 1977 opgericht door Paul Watson. Tegenwoordig is Sea Shepherd een wereldorganisatie met onafhankelijke nationale en regionale afdelingen in meer dan twintig landen. Met uitzondering van de in de VS gevestigde Sea Shepherd Conservation Society (SSCS), zijn deze afdelingen met elkaar verbonden in een gemeenschappelijke missie door Sea Shepherd Global, gevestigd in Amsterdam. Sea Shepherd Global coördineert de communicatie, de logistiek en de vloot van vijf schepen tijdens campagnes overal ter wereld. Sea Shepherd onderzoekt overtredingen van nationale en internationale beschermingswetten, legt deze overtredingen vast en dwingt beschermende maatregelen af als dat wettelijk mogelijk is.

Tags:

About Us

* Français * Fondée en 1977, Sea Shepherd est une organisation internationale à but non lucratif de protection de la vie marine. Notre mission est de mettre fin à la destruction des habitats naturels et au massacre des espèces marines qui peuplent les océans du monde entier, afin de protéger et préserver les espèces et les écosystèmes. Sea Shepherd emploie des tactiques d’action directe pour enquêter, documenter et agir, lorsque la situation l’exige, dans le but d’exposer et de s’opposer aux activités illégales observées en haute mer. En sauvegardant la biodiversité et l’équilibre fragile des écosystèmes marins, Sea Shepherd a pour objectif d’en assurer la survie pour les générations futures. http://www.seashepherd.fr/ * Italiano * Costituita nel 1977, Sea Shepherd è un'organizzazione internazionale senza scopo di lucro la cui missione è quella di fermare la distruzione dell'habitat naturale e il massacro delle specie selvatiche negli oceani del mondo intero al fine di conservare e proteggere l'ecosistema e le differenti specie. Sea Shepherd utilizza innovative tattiche di azione diretta per investigare, documentare e agire quando è necessario per mostrare al mondo e impedire le attività illegali in alto mare. Salvaguardando la delicata biodiversità degli ecosistemi oceanici, Sea Shepherd opera per assicurarne la sopravvivenza per le generazioni future. http://www.seashepherd.it/ * Nederlands * Sea Shepherd is opgericht in 1977 als een internationale non-profit organisatie ter bescherming van het leven in zee. Sea Shepherd’s missie is diersoorten en ecosystemen in de oceanen te beschermen en te behouden. Sea Shepherd gebruikt hiervoor innovatieve technieken. Sea Shepherd onderzoekt, registreert en documenteert illegale activiteiten op zee en komen zo nodig direct in actie. Door de delicate ecosystemen in de oceanen te beschermen, werkt Sea Shepherd aan het behoud van deze ecosystemen voor toekomstige generaties. http://www.seashepherd.nl/ * English * Established in 1977, Sea Shepherd is an international non-profit, marine wildlife conservation organization. Our mission is to end the destruction of habitat and slaughter of wildlife in the world's oceans in order to conserve and protect ecosystems and species. Sea Shepherd uses innovative direct-action tactics to investigate, document, and take action when necessary to expose and confront illegal activities on the high seas. By safeguarding the biodiversity of our delicately-balanced ocean ecosystems, Sea Shepherd works to ensure their survival for future generations. For more information, visit: http://www.seashepherdglobal.org

Subscribe

Media

Media