Sea Shepherd onderschept Japanse stropersvloot met dode walvis in Australisch reservaat

15 januari 2017

Na vijf weken te hebben gepatrouilleerd in de Zuidelijke Oceaan, heeft Sea Shepherd het fabrieksschip van de Japanse walvisstropers gelokaliseerd in het Australische walvisreservaat. Er lag een dode dwergvinvis op het slachtdek. Het gaat om de eerste gedocumenteerde dode walvis sinds het Internationale Gerechtshof in 2014 zich heeft uitgesproken tegen de Japanse walvisjacht in de wateren bij Antarctica.

De Nisshin Maru werd om 12.34uur plaatselijke tijd gesignaleerd vanuit de helikopter van het Sea Shepherd schip Steve Irwin binnen het Australische walvisreservaat. Toen de helikopter naderde, probeerden de bemanningsleden van de Nisshin Maru de geslachte walvis te verbergen onder een dekzeil, terwijl op de harpoenschepen Yushin Maru en Yushin Maru 2 de harpoenen snel werden afgedekt.

“De walvisslachters van de Nisshin Maru werden op heterdaad betrapt, terwijl zij walvissen aan het slachten waren in het Australische walvisreservaat”, aldus kapitein Adam Meyerson van de Ocean Warrior, het nieuwste patrouilleschip van Sea Shepherd. “De Steve Irwin heeft hun illegale operaties stilgelegd en betrapte hen erop dat zij het bewijsmateriaal probeerden te verbergen.”

Dit is de eerste fotografische documentatie van de Japanse walvisvloot die walvissen vangt, sinds het Internationale Gerechtshof in 2014 heeft bepaald dat het Japanse walvisprogramma illegaal is en het Australische Federale Hof heeft uitgesproken dat de Japanse walvisindustrie in strijd met deze uitspraak handelt door beschermde walvissen in het Australische walvisreservaat te doden. Sea Shepherd ontdekte het fabrieksschip en de slachting van een walvis op de dag nadat de Japanse Premier Shinzo Abe in Australië was voor een officieel staatsbezoek.

Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië verklaarde: “Het gebrek aan actie door de regering van Turnbull, terwijl er in Australische wateren walvissen worden gedood een dag na het staatsbezoek van de Japanse premier aan Australië, toont aan dat de regering geen ruggengraat heeft als het gaat om het uitvoeren van de wensen van de Australische bevolking, te weten het beschermen van het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan.”

De helikopter van Sea Shepherd heeft de positie van de walvisvloot doorgegeven aan de Steve Irwin die nu op koers ligt om het fabrieksschip te onderscheppen. Er zullen vandaag geen walvissen meer worden gedood.

“Het feit dat de Japanse bemanningsleden de harpoenen en de dode dwergvinvis op het dek afdekten, bewijst dat zij weten dat zij in overtreding zijn”, aldus kapitein Wyanda Lublink van de Steve Irwin. “Zij weten dat zij zowel de uitspraak van het Internationale Gerechtshof als van het Australische Federale Hof schenden. Hoe kan de Australische regering deze activiteiten negeren als een meerderheid van de Australische bevolking de walvisjacht afwijst?”

###

Sea Shepherd Global
www.seashepherdglobal.org

Voor meer informatie en interviews, contact:
Heather Stimmler, Sea Shepherd Global Media Director
E-mail: heather@seashepherdglobal.org
Tel: +339 7719 7742 (EUROPE, GMT+1)

Voor media contact in Australi en Nieuw-Zeeland, contact:
Adam Burling, Media Coordinator Sea Shepherd Australia
E-mail: adam@seashepherd.org.au
Tel : +61 409 472 922 (AUSTRALIA, GMT+11)

Video: https://www.dropbox.com/s/an7a7g9fzeibgq1/170115-OPN-JapanesePoachingFleetWithDeadWhale.mp4?dl=0 

Fotobijschriften:

20170115-GL-GNL3595 - Eerste gedocumenteerde dode Antarctische dwergvinvis sinds de uitspraak van het Internationale Gerechtshof tegen de Japanse walvisstropers

20170115-GL-GNL3625 - Beschermde Antarctische dwergvinvis vlak voor de slacht op het dek van het fabrieksschip Nisshin Maru.

20170115-GL-GNL3631 - Bemanning van de Yushin Maru bezig met het afdekken van de harpoen

20170115-GL-GNL3690 - Japanse walvisjagers dekken hun misdaad af met een dekzeil.

Foto’s copyright Sea Shepherd Global / Glenn Lockitch

Opmerking voor de redactie:

Websites: www.seashepherdglobal.org  

Sea Shepherd Global

Sea Shepherd is opgericht in 1977 als een internationale non-profit organisatie ter bescherming van het leven in zee. Sea Shepherd’s missie is diersoorten en ecosystemen in de oceanen te beschermen en te behouden. Sea Shepherd gebruikt hiervoor innovatieve technieken. Sea Shepherd onderzoekt, registreert en documenteert illegale activiteiten op zee en komen zo nodig direct in actie. Door de delicate ecosystemen in de oceanen te beschermen, werkt Sea Shepherd aan het behoud van deze ecosystemen voor toekomstige generaties. Kijk voor meer informatie op seashepherdglobal.org

Tags:

About Us

* Français * Fondée en 1977, Sea Shepherd est une organisation internationale à but non lucratif de protection de la vie marine. Notre mission est de mettre fin à la destruction des habitats naturels et au massacre des espèces marines qui peuplent les océans du monde entier, afin de protéger et préserver les espèces et les écosystèmes. Sea Shepherd emploie des tactiques d’action directe pour enquêter, documenter et agir, lorsque la situation l’exige, dans le but d’exposer et de s’opposer aux activités illégales observées en haute mer. En sauvegardant la biodiversité et l’équilibre fragile des écosystèmes marins, Sea Shepherd a pour objectif d’en assurer la survie pour les générations futures. http://www.seashepherd.fr/ * Italiano * Costituita nel 1977, Sea Shepherd è un'organizzazione internazionale senza scopo di lucro la cui missione è quella di fermare la distruzione dell'habitat naturale e il massacro delle specie selvatiche negli oceani del mondo intero al fine di conservare e proteggere l'ecosistema e le differenti specie. Sea Shepherd utilizza innovative tattiche di azione diretta per investigare, documentare e agire quando è necessario per mostrare al mondo e impedire le attività illegali in alto mare. Salvaguardando la delicata biodiversità degli ecosistemi oceanici, Sea Shepherd opera per assicurarne la sopravvivenza per le generazioni future. http://www.seashepherd.it/ * Nederlands * Sea Shepherd is opgericht in 1977 als een internationale non-profit organisatie ter bescherming van het leven in zee. Sea Shepherd’s missie is diersoorten en ecosystemen in de oceanen te beschermen en te behouden. Sea Shepherd gebruikt hiervoor innovatieve technieken. Sea Shepherd onderzoekt, registreert en documenteert illegale activiteiten op zee en komen zo nodig direct in actie. Door de delicate ecosystemen in de oceanen te beschermen, werkt Sea Shepherd aan het behoud van deze ecosystemen voor toekomstige generaties. http://www.seashepherd.nl/ * English * Established in 1977, Sea Shepherd is an international non-profit, marine wildlife conservation organization. Our mission is to end the destruction of habitat and slaughter of wildlife in the world's oceans in order to conserve and protect ecosystems and species. Sea Shepherd uses innovative direct-action tactics to investigate, document, and take action when necessary to expose and confront illegal activities on the high seas. By safeguarding the biodiversity of our delicately-balanced ocean ecosystems, Sea Shepherd works to ensure their survival for future generations. For more information, visit: http://www.seashepherdglobal.org

Subscribe

Media

Media