Sverige hyller norsk poet!

‚ÄčKristin Bergets diktsamling Der ganze Weg vekker stor interesse og oppmerksomhet i Sverige 

 

Der ganze Weg kom ut på Cappelen Damm i 2009, og har nettopp blitt utgitt på svensk ved Ramus forlag. Der ganze Weg er gjendiktet av Ida Linde, og har vakt stor oppmerksomhet og mye debatt i Sverige. Til nå har det kommet over ti anmeldelser, og flere er ventet.

 

 

Et eksempel fra Sveriges Radio av Gøran Sommerfeldt:

"Tvärs igenom Kristin Bergets dikter försiggår två motstridiga rörelser, en som upplöser konventionella sammanhang och river välkända meningsbyggen. Och en som oavbrutet pekar ut en befriad och befriande nollpunkt. Det kunde kanske också beskrivas som den kroppsliga erfarenhetsrörelsens bearbetning till poesi, fastän alltsammans förstås försiggår där, i poesin, hos en föreställning som öppnar:
gud skapade oss till man och kvinna
så lättlurade vi är
jag heter tom
du heter tom
det här är en
krigszon
det här är skriften på
kroppen
orden har inga ljud
jag läser på läpparna"

Eller fra nwt.se av Anna Nyström

Nej, varken Berget eller hennes samarbetspartners vill nog ta död på den poetiska texten, men väl röra och beröra. Genom textens smärtpunkter, och genom att söka gestalta berättelser som kanske inte tidigare fått finnas; det queera, det som utmanar, det som spiller över och läcker, kan de kanske röra om i läsandet som sådant och öppna för nya läsarter. I alla fall tror jag de vill ifrågasätta textens möjligheter och undersöka dess gränser. Tänja dem. Pilla in ett sökande finger i textens snitt. Bända den öppnare
.

 

Ta kontakt for mer informasjon.
Anja Rålm anja.ralm@cappelendamm.no Tlf: 21 61 75 83 Mobil: 93 05 83 11

Tags:

Multimedia

Multimedia