Проверявайте своите летни гуми за по-голяма безопасност и двойно по-дълъг срок на експлоатация

В сезона на летните отпуски повечето шофьори планират по-дълги пътувания до далечни места. Nokian Tyres настоятелно препоръчва да проверявате гумите на колата си и да съобразявате своя стил на шофиране за максимална безопасност и повишен пробег на гумите. 

Въпреки че имат навика да поддържат редовно колите си чрез смяна на масло, филтри и други части, шофьорите обръщат много малко внимание на поддръжката на гумите. Трите най-разпространени лоши навика са изключително малката дълбочината на протектора, неправилното налягане и погрешното използване на зимните гуми през лятото. Те създават сериозни заплахи за безопасността, тъй като  подходящите гуми са едно от най-важните условия за безопасност на автомобила.

В повечето европейски страни по закон летните гуми трябва да имат минимална дълбочина на протектора 1,6 мм. При този минимум обаче гумите вече не са безопасни. Рискът се увеличава рязко, когато дълбочината на протектора слезе под препоръчвания от повечето производители минимум от 4 мм.

Нерядко шофьорите продължават да използват своите зимни гуми през лятото. Но тъй като по-меката им каучукова смес и протекторът им са предназначени само за зимни условия, сцеплението им на мокра настилка през лятото е далеч от изискваното ниво за летните гуми. Тестовете показват, че дори на мокра настилка спирачният път на зимните гуми е приблизително 20% по-дълъг в сравнение с този на летните. Освен това по-меката каучукова смес ги прави по-нестабилни от летните гуми, в резултат от което тежко натоварената кола може да се наклони при внезапна маневра на пътя.

Третото важно условие за безопасността е налягането на гумите. Шофьорите трябва постоянно да проверяват налягането, най-малко веднъж в месеца, особено по време на летните горещини. За максимално натоварена кола налягането на гумите трябва да се увеличи с 10-15% от нормалното налягане. Когато проверяват налягането, шофьорите трябва да се уверят, че гумите са студени, и да не извършват проверката непосредствено след шофиране.

Удължете живота на гумите, без да похарчите и стотинка

Шофьорите могат лесно да удължат трайността на гумите, като променят своя стил на шофиране. Важно е да се разбере, че хората като цяло са запазили същите навици при шофиране както преди 10 или 15 години, но оттогава технологиите са се променили значително.

„Днес и най-малката кола за градско шофиране е много мощна. Системите за контрол на сцеплението (TCS) и други подобни функции са все по-разпространени. В наши дни шофьорите разчитат все повече на тези системи, което увеличава натоварването на гумите по време на шофиране. Скоростта при завиване например може да се увеличи” – обяснява Мати Мори, Директор техническо обслужване на клиенти на Nokian Tyres.

Освен спокойното шофиране, хората трябва редовно да сменят местата на гумите между предния и задния мост. Предните гуми се износват средно два пъти по-бързо от задните. Затова е препоръчително да разменяте местата им на всеки 8000 километра. И отново, правилното налягане във всяка гума е жизнено важно. Важно е да се разбере, че налягането на въздуха в гумите, препоръчвано от автомобилните производители, обикновено набляга на комфорта при шофиране. Увеличаването на налягането на гумите обаче има няколко предимства.

„Когато увеличите налягането над препоръчваното от производителя на автомобила, гумата става по-твърда и по-малко гъвкава. Колкото по-малко гъвкава е гумата, толкова по-малко топлина се отделя на повърхността ѝ. А това позволява на гумата да издържи по-дълго време. Няма ясно правило за оптималното превишение на налягането – то зависи много от ситуацията и автомобила. Увеличаването на налягането с около 0,2 бара обаче няма да има неблагоприятно влияние и ще ви даде няколко предимства” – обяснява Мори.

Освен удължаването на експлоатационния срок, превишеното налягане подобрява стабилността и допринася за намаляване на съпротивлението при търкаляне на гумата, което води до икономия на гориво. Единственият недостатък е леко пониженият комфорт при шофиране. Затова шофьорите трябва да обмислят възможността да поддържат гумите си напомпани малко повече.

Въпреки всичко шофьорите трябва да знаят, че всяка гума накрая се износва. При модерните гуми обслужването е необходимо усилие, когато целта е да се намали разходът на гориво и да се повиши безопасността. Висококачествените гуми с ниско съпротивление при търкаляне могат да спестят над половин литър гориво на 100 км, а доброто сцепление на мокра настилка може рязко да повиши безопасността.  

Основни препоръки за шофьорите

  • Шофирайте спокойно. Избягвайте рязко ускоряване, спиране и завиване.
  • Сменяйте местата на гумите от предния на задния мост и от задния – на предния на всеки 8000 километра.
  • Проверявайте налягането на гумите веднъж в месеца. Когато пътувате на по-дълги разстояния или с максимално натоварена кола, увеличавайте налягането съгласно инструкциите. При нормално шофиране поддържането на леко превишено налягане ще удължи живота на гумите и ще намали разхода на гориво.
  • Не забравяйте да проверявате налягането също и на резервните гуми!! Ако нямате резервна гума, научете се предварително да  работите с комплекта за ремонт.
  • Проверявайте състоянието и дълбочината на протектора на гумите; безопасното шофиране изисква дълбочината на протектора най-малко 4 мм. 
  • Не слагайте тежки предмети върху покрива на колата – това ще измести нейния център на тежестта.  

Изображения с висока разделителна способност за използване в публикации в пресата са налични на:
www.nokiantyres.com/summerseason-CE

За Nokian Tyres plc

Nokian Tyres plc е основана през 1988 г., а историята на компанията започва още през 1898 г., когато е основана Suomen Gummitehdas Oy, или Finnish Rubber Factory. Компанията е най-северният производител на гуми в света. Тя допринася и се грижи за безопасното шофиране в тежки условия. Иновативните гуми за леки автомобили, камиони и тежки машини се продават предимно в райони със сняг, гори и тежки условия на шофиране поради смяната на сезоните.

През 2015 г. нетните продажби на компанията бяха около 1,4 млрд. евро, а в края на годината броят на служителите ѝ беше 4400 човека. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на NASDAQ, Хелзинки. Производствените предприятия се намират във Финландия и Русия. В централния офис в град Нокия, Финландия се извършва разработката на продуктите, създаването на прототипите и тестовете на писта. Заводът на Nokian произвежда автомобилни гуми, гуми за тежкотоварни машини и материали за възстановяване на протектора на гумите за камиони. Всички продукти се разработват с цел дългосрочна безопасност и грижа за околната среда през целия жизнен цикъл на продукта. За повече подробности за историята на компанията посетете:

www.nokiantyres.com/company/about-us/history/

Култура на иновациите

Успехът на Nokian Tyres се корени в задълбоченото познаване на северните условия, допълнено от иновациите – непрекъснат поток от идеи, целящи да подобрят безопасността, издръжливостта и опазването на околната среда. Резултатите от работата на компанията се тестват при условия, в които оцеляват само най-силните. През 1934 г. компанията представи първата зимна гума в света и оттогава гумата Nokian Hakkapeliitta е мерило за безопасността при шофиране.  През 2013 г. компанията постави световния рекорд за скорост на лед – 335,713 км/ч, постигнати с автомобил със зимни гуми Nokian Hakkapeliitta 8, взети от складовите наличности. Новата скандинавска гума без шипове Nokian Hakkapeliitta R2 е най-енергийно ефективният модел зимна гума в автомобилната индустрия. Компанията предлага и специални гуми за SUV със странични стени, изработени от арамидни влакна, които предотвратяват срезове. През 2014 г. компанията представи концепцията за гуми с прибиращи се шипове. За повече информация посетете:

www.nokiantyres.com/innovation/research-and-development/

Информация за контакт

За повече информация се свържете с:

www.nokiantyres.com

Сервизи за гуми и автомобили Vianor на Nokian Tyres

http://vianor.com 

Контакт с пресата: 

Д-р Фалк Кьолер, ПР

Д-р Фалк Кьолер

Тел.: +49 40 54 73 12 12

Факс: +49 40 54 73 12 22

Електронна поща: Dr.Falk.Koehler@Dr-Falk-Koehler.de

www.Dr-Falk-Koehler.de

Ödenweg 59

22397 Hamburg (Хамбург)

Германия

 Повече информация 

Летните гуми на Nokian Tyres 
www.nokiantyres.com/tyres/passenger-car/summer-tyres/

Технологията Aramid Sidewall на Nokian Tyres 
https://www.nokiantyres.com/innovation/innovations/nokian-tyres-aramid-sidewall-technology-winter/
 

Nokian Tyres – най-северният производител на гуми в света и изобретател на зимната гума

www.nokiantyres.com/company/about-us/history/ 

За повече информация: 

www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.facebook.com/nokiantyres 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc 

Nokian Tyres България

Nokian Tyres plc

Агент за страните от Балканския полуостров Емил Наков, oфис: +35928720284, мобилен:+359879278780, emil.nakov@nokiantyres.com

Nokian Tyres – Европа 
Nokian Tyres s.r.o 
V Parku 2336/22 
148 00 Praha 4, 
Чешка република 

Управляващ директор за Централна Европа 

Ханну Лиитсола, тел. +420 605 236 440, имейл hannu.liitsola@nokiantyres.com 

Директор техническо обслужване на клиенти за Централна Европа

дипл. инж. Свен Дитман, тел. +49 160 908 944 04, имейл sven.dittmann@nokiantyres.com 

Директор маркетинг за Централна Европа
Лукаш Либал, тел. +420 222 507 759, имейл lukas.libal@nokiantyres.com 

Nokian Tyres – централен офис Финландия 
Nokian Tyres plc 
Pirkkalaistie 7 
P.O.Box 20 
37101 Nokia, 
Финландия 

Директор управление на продукти

Петри Ниеми, тел. +358 10 401 7646, имейл petrij.niemi@nokiantyres.com 

Директор техническо обслужване на клиенти

Мати Мори, тел. +358 10 401 7621, имейл matti.morri@nokiantyres.com 

Директор разработка  

Юха Пирхонен, тел. +358 10 401 7708, имейл juha.pirhonen@nokiantyres.com 

Директор продукти за Централна Европа  

Стефан Клепкенс, тел. +358 50 462 7536, имейл stephane.clepkens@nokiantyres.com 

Nokian Tyres is the world’s northernmost tyre manufacturer. The company promotes and facilitates safe driving in demanding conditions. It supplies innovative tyres for cars, trucks and special heavy machinery mainly in areas with special challenges on tyre performance: snow, forests and harsh driving conditions in different seasons. Nokian Tyres’ product development is consistently aiming for sustainable solutions for safety and the environment, taking into account the whole life cycle of the tyre. A part of the Nokian Tyres group, the tyre chain Vianor has 1,475 outlets in 26 countries. In 2015 Nokian Tyres had approximately 4,400 employees and net sales of approximately 1,4 billion euros. Nokian Tyres’ share is listed on the Nasdaq Helsinki. Further information: www.nokiantyres.com

About Us

Nokian Tyres is the world’s northernmost tyre manufacturer and one of the most sustainable companies in the industry. We offer peace of mind in all conditions by developing high-quality, safe and eco-friendly tyres for passenger cars, trucks and heavy machinery. We are especially well known for our innovative winter tyres. Our group also includes the Vianor chain, specialising in vehicle maintenance and tyre services. In 2017, the company’s turnover was approximately EUR 1.6 billion and it employed some 4,600 people. Nokian Tyres is listed on Nasdaq Helsinki. Further information: www.nokiantyres.com

Subscribe

Media

Media