Proverite letnje pneumatike da biste postigli dodatnu bezbednost i dvostruki vek trajanja

Tokom letnje sezone godišnjih odmora, većina vozača planira duga putovanja do udaljenih destinacija. Nokian Tyres toplo preporučuje da proverite automobilske pneumatike i prilagodite stil vožnje da biste postigli maksimalnu bezbednost i duže trajanje. 

Iako su vozači navikli da redovno servisiraju automobil zamenom ulja, filtera i drugih delova, ipak posvećuju izuzetno malo pažnje servisiranju pneumatika. Tri najčešće loše navike su izuzetno plitke šare, neispravan pritisak i upotreba zimskih pneumatika u letnjem periodu. Na taj način može da se ozbiljno ugrozi bezbednost jer je ispravan pneumatik jedna od najvažnijih bezbednosnih funkcija automobila.

U većini evropskih zemalja, zakon propisuje da letnji pneumatici moraju da imaju najmanju dubinu šare od 1,6 milimetara. Međutim, na ovom minimumu pneumatici više nisu bezbedni. Rizik je izuzetno povećan kada dubina šare padne ispod preporuke većine proizvođača pneumatika, što je minimalno četiri milimetara.

Dešava se da vozači nastave da koriste zimske pneumatike tokom letnjeg perioda. Međutim, zbog mekšeg sastava gume i šara koje su predviđene samo za zimske uslove, prianjanje na mokrom putu nije ni blizu nivoa neophodnog za letnje pneumatike. Testovi pokazuju da je dužina kočenja zimskih pneumatika čak i na mokrim putevima oko 20% duža u odnosu na letnje pneumatike. Zbog mekšeg sastava gume su i nestabilniji od letnjih pneumatika, što može da izazove proklizavanje natovarenog automobila tokom iznenadnog izbegavanja prepreka.

Treći važan bezbednosni faktor je pritisak pneumatika. Vozači bi trebalo da proveravaju pritisak najmanje jednom mesečno, posebno tokom toplih letnjih uslova. Za potpuno natovareni automobil, pritisak pneumatika bi trebalo da se poveća za 10-15% u odnosu na normalni nivo pritiska. Kada proveraju pritisak, vozači bi trebalo da se uvere da su pneumatici hladni i da izbegavaju provere neposredno nakon vožnje.

Produžavanje životnog veka pneumatika ne košta ništa

Vozači mogu lako da produže trajanje pneumatika prilagođavanjem načina vožnje. Važno je razumeti da su navike vozača uglavnom ostale iste kao i pre 10 ili 15 godina, ali tehnologija se od tada značajno promenila.

„Danas čak i mali gradski automobili imaju veliku snagu. Sistemi za kontrolu vuče i druge slične funkcije su postale uobičajene. Danas se vozači još više oslanjaju na te sisteme, što pojačava naprezanja pneumatika koja nastaju tokom vožnje. Na primer, mogu da se povećaju brzine prilikom skretanja“, objašnjava Mati Mori, menadžer tehničke službe za brigu o kupcima kompanije Nokian Tyres.

Pored smirene vožnje, vozači bi trebalo i da redovno prebacuju pneumatike sa prednje na  zadnju osovinu. U proseku, prednji pneumatici se troše dvostruko brže od pneumatika na zadnjoj osovini. Zbog toga se preporučuje da se menjaju na svakih 8000 kilometara. Da ponovimo, ispravan pritisak u svakom pneumatiku je presudan. Važno je razumeti da pritisak naduvavanja koji preporučuju proizvođači automobila obično naglašava komfor prilikom vožnje. Međutim, povećavanje pritiska pneumatika donosi nekoliko pogodnosti.

„Kada povećate pritisak iznad preporuke proizvođača automobila, pneumatik postaje tvrđi i manje fleksibilan. Što je pneumatik manje fleksibilan, njegova struktura generiše manje toplote. To omogućava duži vek trajanja. Nema jasnog pravila za optimalno povećavanje pritiska. Zavisi isključivo od situacije i vozila. Međutim, povećanje pritiska za oko 0,2 bara neće imati negativni uticaj i doneće nekoliko pogodnosti“, objašnjava Mori.

Pored produžavanja životnog veka, povećanjem pritiska se poboljšava stabilnost i dodatno smanjuje otpor pneumatika pri kotrljanju, što dovodi do uštede goriva. Jedina loša strana je mali gubitak u komforu vožnje. Prema tome, vozači bi trebalo da uzmu u obzir malo povećanje pritiska pneumatika.

Bez obzira na to, vozači moraju da imaju u vidu da se svaki pneumatik istroši nakon određenog vremena. Sa modernim pneumaticima, servis je neophodan ako želite smanjenu potrošnju goriva i povećanu bezbednost. Premium pneumatici sa malim otporom prilikom kotrljanja mogu da uštede preko pola litre goriva na sto kilometara, a ispravno prianjanje može značajno da poveća bezbednost.  

Najvažnije preporuke za vozače

  • Vozite smireno. Izbegavajte naglo ubrzavanje, kočenje i skretanje.
  • Prebacujte pneumatike sa  prednje osovine na  zadnju i sa zadnje na prednju na svakih 8000 kilometara.
  • Proveravajte pritisak pneumatika jednom mesečno. Kada idete na duže putovanje ili vozite pod punim opterećenjem, povećajte pritisak u skladu sa uputstvima. Tokom normalne vožnje, održavanje malo višeg pritiska pneumatika produžava njihov vek trajanja i smanjuje potrošnju goriva.
  • Ne zaboravite da proverite pritisak i u rezervnom pneumatiku!! Ako nemate rezervni pneumatik, upoznajte se unapred sa načinom funkcionisanja kompleta za popravku.
  • Proverite stanje i dubinu šara na pneumaticima. Bezbedna vožnja zahteva dubinu šare od najmanje 4 mm. 
  • Ne tovarite teške stvari u krovni kofer jer to utiče na težište automobila.  

Slike visoke rezolucije za medije su dostupne na adresi:
www.nokiantyres.com/summerseason-CE

O kompaniji Nokian Tyres plc

Kompanija Nokian Tyres plc je osnovana 1988. godine, a korene vuče još iz 1898. godine kada je osnovana Suomen Gumitedas Oj, odnosno Finska fabrika gume. Ova kompanija je najseverniji proizvođač pneumatika na svetu. Promoviše i olakšava bezbednu vožnju u zahtevnim uslovima. Inovativni pneumatici za putnička vozila, kamione i tešku mašineriju se uglavnom reklamiraju u oblastima u kojima ima puno snega, šuma i izazovnih uslova vožnje prouzrokovanih promenljivim vremenskim uslovima.

Kompanija je 2015. godine imala oko 1,4 milijardi evra neto prodaje, sa  4400 zaposlenih krajem godine. Deonice kompanije Nokian Tyres su dostupne na berzi Nasdaq Helsinki. Proizvodna postrojenja se nalaze u Finskoj i Rusiji. U sedištu u gradu Nokija u Finskoj, izvršava se centralizovani proizvodni razvoj i dovršavaju prototipi i testiranja. Fabrika Nokian proizvodi pneumatike za automobile, pneumatike za tešku mašineriju i materijale za protektiranje kamionskih pneumatika. Svi proizvodi se razvijaju sa ciljem održive bezbednosti i očuvanja životne sredine tokom celog životnog veka proizvoda. Više detalja o  istoriji kompanije potražite na lokaciji:

www.nokiantyres.com/company/about-us/history/

Kultura inovacija

Uspeh kompanije Nokian Tyres se zasniva na temeljnom razumevanju nordijskih klimatskih uslova upotpunjenih inovacijama – neprekidno razvijanje ideja u cilju poboljšanja bezbednosti, trajnosti i očuvanja životne sredine. Rezultati rada kompanije se testiraju u uslovima koje mogu da izdrže samo najjači. Kompanija je predstavila prvi zimski pneumatik na svetu 1934. godine i od tada pneumatik Nokian Hakkapeliitta predstavlja vrhunac bezbedne vožnje.  Godine 2013. ova kompanija je postavila svetski brzinski rekord na ledu od 335,713 kilometara na čas, postignut automobilom sa kompletom zimskih pneumatika Nokian Hakkapeliitta 8. Novi nordijski zimski pneumatici bez šiljaka Nokian Hakkapeliitta R2 su energetski najekonomičniji model zimskih pneumatika u automobilskoj industriji. Kompanija nudi i posebne pneumatike za terenska vozila sa bokovima od vlakana aramida koja sprečavaju bušenje. Kompanija je uvela koncept pneumatika sa šiljcima koji se uvlače 2014. godine. Više informacija potražite na lokaciji:

www.nokiantyres.com/innovation/research-and-development/

www.nokiantyres.com 

Vianor usluge održavanja pneumatika i automobila kompanije Nokian Tyres:
http://vianor.com 

Kontakt sa medijima: 

Dr Falk Köhler PR

Dr Falk Köhler

Tel. +49 40 54 73 12 12

Email Dr.Falk.Koehler@Dr-Falk-Koehler.de

www.Dr-Falk-Koehler.de 

Ödenweg 59

22397 Hamburg

Germany

Dodatne informacije

Nokian Tyres letnji pneumatici 
www.nokiantyres.com/tyres/passenger-car/summer-tyres/

Nokian Tyres – najseverniji proizvođač pneumatika na svetu i pronalazač zimskog pneumatika

www.nokiantyres.com/company/about-us/history/ 

Više informacija: 

www.twitter.com/NokianTyresCom 
www.youtube.com/NokianTyresCom 
www.facebook.com/nokiantyres 
www.linkedin.com/company/nokian-tyres-plc 

Nokian Tyres Evropa 
Nokian Tyres s.r.o 
V Parku 2336/22 
148 00 Praha 4 
Czech Republic 

Izvršni direktor za srednju Evropu 

Hannu Liitsola, Tel. +420 605 236 440 Email hannu.liitsola@nokiantyres.com 

Menadžer tehničke službe za brigu o kupcima za srednju Evropu

Sven Dittmann, Dipl.-Ing., Tel. +49 160 908 944 04 Email sven.dittmann@nokiantyres.com 

Direktor marketinga za srednju Evropu
Lukáš Líbal, Tel. +420 222 507 759 Email lukas.libal@nokiantyres.com 

Sedište Nokian Tyres u Finskoj 
Nokian Tyres plc 
Pirkkalaistie 7 
P.O.Box 20 
37101 Nokia 
Finland 

Rukovodeći direktor za proizvode

Petri J. Niemi, Tel. +358 10 401 7646 Email petrij.niemi@nokiantyres.com 

Menadžer tehničke službe za brigu o kupcima

Matti Morri, Tel. +358 10 401 7621 Email matti.morri@nokiantyres.com 

Menadžer za razvoj

Juha Pirhonen, Tel. +358 10 401 7708 Email juha.pirhonen@nokiantyres.com 

Menadžer proizvoda za srednju Evropu  

Stéphane Clepkens, Tel. +358 50 462 7536 Email stephane.clepkens@nokiantyres.com 

Nokian Tyres is the world’s northernmost tyre manufacturer. The company promotes and facilitates safe driving in demanding conditions. It supplies innovative tyres for cars, trucks and special heavy machinery mainly in areas with special challenges on tyre performance: snow, forests and harsh driving conditions in different seasons. Nokian Tyres’ product development is consistently aiming for sustainable solutions for safety and the environment, taking into account the whole life cycle of the tyre. A part of the Nokian Tyres group, the tyre chain Vianor has 1,475 outlets in 26 countries. In 2015 Nokian Tyres had approximately 4,400 employees and net sales of approximately 1,4 billion euros. Nokian Tyres’ share is listed on the Nasdaq Helsinki. Further information: www.nokiantyres.com

About Us

Nokian Tyres is the world’s northernmost tyre manufacturer and one of the most sustainable companies in the industry. We offer peace of mind in all conditions by developing high-quality, safe and eco-friendly tyres for passenger cars, trucks and heavy machinery. We are especially well known for our innovative winter tyres. Our group also includes the Vianor chain, specialising in vehicle maintenance and tyre services. In 2017, the company’s turnover was approximately EUR 1.6 billion and it employed some 4,600 people. Nokian Tyres is listed on Nasdaq Helsinki. Further information: www.nokiantyres.com

Subscribe

Media

Media