Ekström femma i DTM-premiär

Report this content

Årets första DTM-lopp blev en stor besvikelse för Mattias Ekström. Femte plats och slagen av Christian Abt i Audis fjolårsbil. DTM-rivalen. Förre F1-stjärnan Jean Alesi, Mercedes-Benz, vann överraskande loppet inför 116 000 åskådare. - Något var fel. Jag körde för fullt men tappade sekunder varje varv, däcken slets onormalt hårt, sa en besviken Mattias Ekström.

Mattias Ekström i sin blå Audi A4 DTM stod i vänstra startledet i pole position efter snabbaste kvaltid på lördagen. Utgångsläget och förväntningarna var höga – men de grusades varv för varv. Mercedesföraren Gary Paffett var snabbast in i första högerkurvan, tog starten någon meter före Mattias. Bakom dem var det kalabalik i ett moln av däcksrök. Audis Tom Kristensen och Rinaldo Capello kraschade in i varandra och Opelföraren Laurent Aiello. I startröran försvann också Mattias stallkamrat Martin Tomczyk och Audis Alan McNish hade närkontakt och snurrade, klarrade sig helskinnad ur kaoset. I täten fick Mattias Ekström jobba hårt mot Gary Paffet, sida vid sida jagade de varandra i jakten på tätplatsen. Men Mattias var en ensam Audi i hela kopplet av Mercedes-bilar som gjorde allt för att stoppa fjolårsmästaren och en ny framgång för Audistallet. I DTM måste varje bil gå i depå två gånger under loppet för att tanka och om så behövs byta däck. Mattias första depåstopp tog bara 5,1 sek och han kom ut strax före Gary Paffett, men efter Alexandro Margaritis som hindrade honom under några varv. Jean Alesi gick i depå fyra varv senare och taktiken visade sig hålla, han fick köra lite i skymundan, utanför tätbilarnas strid, och kunde plocka viktiga sekunder varv efter varv. När 17 varv var kvar hade Jean Alesi tagit sig upp på förstaplatsen, som han höll ända i mål. - Sex varv efter första depåstoppet märkte jag att däcken slets onormalt hårt och bilen blev oerhört svårkörd. Vi måste göra förändringar på bilen inför nästa loppet. Men det var nu inte bara Gary Paffett som var problemet, han hade ett bra grepp om andraplatsen. Bernd Schneider tog in sekunder på Mattias, passerade honom och gick mot en säker tredjeplats. I Audi-depån förstod alla att Ekström hade problem. - Första stinten var jag snabb, andra stinten (körningen efter depåstoppet) var det OK men i tredje stinten var jag inte ens i närheten av de andra, berättade Mattias, som direkt efter loppet mycket upprörd satt i möte efter möte med stallets ingenjörer för att diskutera vad som hade hänt med bilen. Bakom honom attackerades han av nykomlingen Jamie Green, som överraskande hade tagit tredje kvaltid. Han satsade allt på att komma om Mattias och hade så när lytckats, men tog i för hårt och kom en bit utanför banan. Men samtidigt passade Audi-stallets Christian Abt, som kör en fjolårsbil, på att köra om Mattias, och höll sedan fjärdeplatsen, nio sekunder före Mattias Ekström. Bernd Schneider - Om man kör för fullt och blir omkörd av gammelbilen, då måste något vara fel, konstaterade Mattias Ekström, som var 13 sekunder etfter Jean Alesi i mål. Resultat DTM Hockenheim, 17 april, 1. Jean Alesi, Mercedes-Benz, 1:04:48,245 2. Gary Paffett, Mercedes-Benz, + 05,643 3. Bernd Schneider, + 06,420 4. Christian Abt, Audi A4 DTM, + 08,955 5. Mattias Ekström, Audi A4 DTM, +12,937 6. Jamie Green, M-B, + 16,421 7. Stefan Mücke, M-B, + 20,565 8. Mika Häkkinen, M-B, + 22,065 9. Marcel Fässler, Opel, + 27,588 10. Frank Stippler, Audi A4 DTM, 28,002 11. Alan McNish, Audi A4 DTM, 36,232 12. Bruno Spengler, M-B, 36,805 13. Pierre Kaffer, Audi A4 DTM, 9 varv efter Tävlingen sänds på TV i Sverige: Söndag: SVT 24 Sport, kl 18.00-19.00. Eurosport, 23.00, Motorsport Weekend Måndag: TV2 Race, kl 22.30