Porsche säkrar titeln på Nürburgring med en tävling kvar att köra

När Porsche RS Spyder gjorde debut på tysk mark i helgen slutade det med fjärde segern av fyra möjliga hittills den här säsongen. Jos Verstappen och Jeroen Bleekemolen, båda från Nederländerna, vann 1000 km-racet på Nürburgring, den näst sista tävlingen i årets europeiska Le Mans-serie. Det var den tredje segern för säsongen för förre Formel 1-föraren Verstappen och han har därmed redan nu vunnit mästerskapet i LMP2-klassen. Danska Porsche-förarna Casper Elgaard och John Nielsen tog tredjeplatsen i klassen.

I GT2-klassen för modifierade standardsportbilar kom Porsche 911 GT3 RSR på andra och tredje plats. Totalt 22 000 åskådare hade tagit sig till Eifelbergen för att följa den tyska deltävlingen i Le Mans-serien.

Jos Verstappen var utom sig av glädje efter segern.
-Jag kan knappt tro det, jag är helt överväldigad av att ha vunnit mästerskapet redan i det näst sista racet.

-Jag har bilen att tacka för den här framgången, den är fantastisk att köra med sin fina balans och den har inte haft ett enda tekniskt fel under hela säsongen. Och tack naturligtvis till teamet som gjort ett felfritt jobb. De fick bekräftelse på sitt fina jobb genom att vinna team-titeln.

-Efter segern på Le Mans 24-timmars i juni är dagens seger och mästerskapstiteln en ny höjdpunkt i min karriär, säger Jos Verstappen.

Caspar Elgaard och John Nielsen på tredjeplatsen var lätt besvikna efter tävlingen. Från andra startposition tog teamet ledningen i LMP2-klassen efter en timme och hade börjat hoppas på sin andra seger för säsongen. Men en oplanerad utflykt i grusfållan skickade ner dem till nionde plats.

-Det var mitt fel, sade Caspar Elgaard, jag satsade hårt på att pressa Jos. Just före chikanen missförstod jag en konkurrent så att jag hamnade i grusfållan. Det var desto mer irriterande eftersom bilen var otroligt bra i dag.

Från nionde platsen tog Nielsen och Elgaard upp en inspirerad jakt som förde dem till tredjeplatsen.

-Grattis till Jos, han förtjänar titeln, han har inte gjort ett misstag under hela säsongen, sade en respektfull John Nielsen, som för övrigt totalsegrade på Le Mans 1990.

-Vi skulle gärna ha tagit hem mästerskapet till Danmark, men vi är ändå nöjda med vår tredjeplats. Med våra varvtider var vi närmare deras Porsche än någonsin tidigare.

Porsches tyska fabriksförare Marc Lieb hade också delade känslor efter att ha tagit andraplatsen tillsammans med sin australiska teamkollega Alex Davison i GT2-klassen för modifierade standardsportbilar med en 911 GT3 RSR.

-Vår bil gick mycket bra i dag, den nya fyralitersmotorn gick utmärkt och teamet gjorde ett perfekt jobb. Att vi inte vann berodde på däcken. På en så kurvig bana som Nürburgring fungerade de inte optimalt.

Det var tredje gången i år som paret Lieb/Davison slutade på andra plats. Den österrikiske fabriksföraren Richard Litz och hans franske kollega Raymond Narac var nöjda med sin tredjeplats, deras andra för säsongen.

-Tävlingen var enormt tröttande, och trängseln på banan var ibland förfärlig. Men vi klarade det och fick ut mesta möjliga, sade Lietz efter målgången.

Resultat efter den fjärde av fem deltävlingar i 2008 års Le Mans-serie, Nürburgring

10. Stéphane Daoudi, Ferrari, 11

Den femte och avslutande deltävlingen i 2008 års Le Mans-serie avgörs den 14 september på Grand Prix-banan i Silverstone, Storbrittanien.

Det här är Le Mans-serien

Le Mans-serien har körts sedan 2004. Reglementet baseras på reglerna i Le Mans 24 timmars. Fem deltävlingar körs på europeiska banor plus ett inbjudningsrace i Shanghai. Tävlingarna körs över en distans av 1000 km. LMS är den europeiska motsvarigheten till den amerikanska Le Mans-serien (ALMS) i USA och Kanada.

Startfältet består av två fordonskategorier: sportprototyper och standardsportbilar. De delas upp i fyra klasser:

LMP1-klassen: sportprototyper med upp till 750 hk och en minimivikt av 900 kg (i ALMS 750 hk/925 kg), Vikt/effektförhållande ca 1,2 kg/hk

LMP2-klassen: sportprototyper med ca 475 hk (med normala sugmotorer) och en minimivikt av 825 kg (ALMS 475 hk/800 kg). Vikt/effektförhållande ca 1,7 hk/kg. Porsche RS Spyder tävlar i den här klassen.

GT1-klassen: kraftigt modifierade standardsportbilar med upp till 650 hk och en minimivikt av 1 125-1 325 kg (samma regler i ALMS).

GT2-klassen: Lätt modifierade standardsportbilar med mellan 450 och 470 hk och en minimivikt av 1 125 – 1 325 kg. Samma regler i ALMS. Porsche 911 GT3 RSR tävlar i den klassen.

Alla bilar startar samtidigt men de olika klasserna separeras på startlinjen. På så sätt blir tävlingarna omväxlande och spännande med många omkörningstillfällen. Poäng ges enbart för placeringar i respektive klass. Mästerskapstitlar ges till förare, tillverkare och team i fyra klasser. Porsches fabriksförare Marc Lieb vann förartiteln i GT2-klassen 2005 och 23006.