Jenny Jägerfeld tilldelas Astrid Lindgren-priset

Författaren Jenny Jägerfeld tilldelades idag Astrid Lindgren-priset för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

Juryns motivering lyder:
”Jenny Jägerfeld skriver känsligt och insiktsfullt om stora, samtida livsfrågor. På en vacker, lättflytande prosa låter hon både smärta, drama och drastisk humor ta plats i texten och skapar på så vis stora läsupplevelser för unga läsare”

Jenny Jägerfeld är författare och utbildad psykolog. Hon debuterade 2006 och har bland andra gett ut den Augustprisbelönta ungdomsboken Här ligger jag och blöder (2010) och den mycket uppmärksammade barnboken Brorsan är kung! (2016). Hon hörs ofta i radio och tv, sänder podden Superältarna , har samtalsserierna Psykologer läser böcker , Psykologer tittar på film och Psykologer går på teater och skriver för Svenska Dagbladets tidning Junior . Parallellt med författandet arbetar hon som psykolog och föreläsare.

Astrid Lindgren-priset instiftades av Rabén & Sjögren den 14 november 1967 på Astrids 60-årsdag. Priset har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen. Priset är ett av de främsta prisen för författarskap för barn och unga. I samband med prisets 50-årsjubileum i år dubbleras prissumman till 100.000 kr. Saltkråkan, Astrid Lindgrens rättighetsinnhavare går in med 50.000 kr som medstiftare. Juryn för Astrid Lindgren-priset består av Karin Nyman, Annika Lindgren, Cecilia Knutsson samt Ann Sköld.

Presskontakt:
Sofia Bengtsson
kommunikationsansvarig Rabén & Sjögren
070-214 71 12
sofia.bengtsson@rabensjogren.se

Bibliografi Jenny Jägerfeld:
2006 – Hål i huvudet
2010 – Här ligger jag och blöder
2012 – Medverkar i antologin "Het"
2012 – Medverkar i novellsamlingen "Avståndet mellan"
2013 – Jag är så jävla easy going
2015 – Medverkar i antologin "Bara för dig på lågstadiet"
2016 – Brorsan är kung!

Tidigare pristagagare:
1967 – Åke Holmberg
1968 – Ann Mari Falk
1969 – Harry Kullman
1970 – Lennart Hellsing
1971 – Hans Peterson
1972 – Maria Gripe
1973 – Barbro Lindgren
1974 – Inger och Lasse Sandberg
1975 – Hans-Eric Hellberg
1976 – Irmelin Sandman Lilius
1977 – Kerstin Thorvall
1978 – Gunnel Linde
1979 – Rose Lagercrantz
1980 – Maud Reuterswärd (postumt)
1981 – Gunilla Bergström
1982 – Inger Brattström
1983 – Siv Widerberg
1984 – Astrid Bergman Sucksdorff
1985 – Viveca Sundvall
1986 – Margareta Strömstedt
1987 – Nan Inger Östman
1988 – Lena Anderson och Christina Björk
1989 – Annika Holm
1990 – Maj Bylock
1991 – Max Lundgren
1992 – Sven Christer Swahn
1993 – Ulf Stark
1994 – Eva Wikander
1995 – Peter Pohl
1996 – Henning Mankell
1997 – Anna-Clara och Thomas Tidholm
1998 – Bo R. Holmberg
1999 – Per Nilsson
2000 – Annika Thor
2001 – Eva Eriksson
2002 – Stefan Casta
2003 – Sven Nordqvist
2004 – Pernilla Stalfelt
2005 – Jujja Wieslander
2006 – Ulf Nilsson
2007 – Helena Östlund
2008 – Pija Lindenbaum
2009 – Olof Landström och Lena Landström
2010 – Moni Nilsson-Brännström
2011 – Jan Lööf
2012 – Katarina Kieri
2013 – Katarina von Bredow
2014 – Frida Nilsson
2015 – Mårten Sandén
2016 – Anna Höglund

Rabén & Sjögren är ett av Sveriges ledande barn- och ungdomsboksförlag. Förlaget ger ut böcker för alla åldrar av ledande svenska och utländska författare och illustratörer, samt ljudböcker, musik, spel och non-books.  Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp, som även ger ut skönlitteratur, fackböcker och referensverk.  Norstedts Förlagsgrupp ägs sedan 1 juli 2016 av Storytel AB

Prenumerera

Multimedia

Multimedia