Många blundar för brandfarorna i hemmet
Finländarna vet att köket är det rum i hemmet där risken för brand är störst. Familjerna verkar dock blunda för brandfarorna, för de tar stora risker i sitt dagliga liv. Endast ett fåtal uppfattar brandfaran på terrasser och balkonger vilka kommer på tredje plats i fråga om brandfara. I fjol noterades drygt 6 200 husbränder och brandfaror i Finland. Försäkringsbolagen ersatte brandskador i hemmen för mer än 60 miljoner euro.
Två tredjedelar av dem som svarat på den konsumentenkät som If Skadeförsäkring och Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland SPEK låtit utföra visste att köket toppade listan på de tre brandkänsligaste rummen. Trots att folk är medvetna om vikten av försiktighet och preventiva åtgärder lyser de konkreta åtgärderna alltför ofta med sin frånvaro. I vartannat kök fanns det till exempel inte någon form av primärsläckningsutrustning.
– En brandfilt borde höra till utrustningen i varje kök, precis såsom grytor och kastruller. Den är billig, men effektiv om elden kommer lös i köket. En liten handsläckare tar inte heller mycket plats, säger försäkringsdirektör Veli-Pekka Kemppinen på If.
Spisen är ingen förvaringsplats
Alla förstår att spisen kan innebära en brandfara. Trots det förvarar många av oss lättantändligt material i närheten av den – eller rentav på den. Nästan 40 procent av dem som svarade berättar att de inte hållit området kring spisen rent.
– Brist på utrymme och tid får människorna att handla obetänksamt. De förvarar till exempel gamla tidningar på de spisplattor som används mera sällan. När plattan kopplas på är eldsvådan ett faktum inom några minuter, säger säkerhetschef Ilpo Leino på SPEK.
Var fjärde av dem som svarade hade i år glömt att stänga av spisen vid åtminstone ett tillfälle och lika många meddelade att de försummat att putsa spisfläkten. Spisfläktens fettfilter fattar lätt eld, vilket man speciellt bör komma ihåg då man kockar på de allt populärare gasspisarna.
Dammet är en förrädisk och lättantändlig riskfaktor i köket, liksom även i andra rum. I samband med julstädningen är det skäl att också dammsuga baksidan av och ovansidan på elapparaterna. Knappt hälften av dem som svarade på enkäten hade putsat baksidan av kylskåpet och frysen i år. Också diskmaskiner, mikrovågsugnar och vinskåp samlar lätt damm.
Bastun och balkongen eller terrassen är också brandbenägna
Finländarna är också medvetna om de brandsäkerhetsrisker som är förknippade med bastun. Trots det visade undersökningen att det finns hem där man torkar tvätt i den heta bastun eller håller bastun varm medan hemmet är tomt.
– När man använder utrymmet under laven som lager och förvarar vedkorgen farligt nära bastuugnen tar man en stor risk, och det kan leda till att man förlorar hela hemmet på ett ögonblick, säger Kemppinen.
Trots att det är vanligt att tända ljus på balkongen och marschaller på terrassen uppfattade man inte de här områdena som lättantändliga.
– Det är viktigt att försäkra sig om att säkerheten går framom inredningsivern. Ljus ska brännas på oantändliga underlag, tillräckligt långt från varandra och helst i slutna lyktor, säger Leino.
Hemmet är en bekant plats, där man rör sig och arbetar rutinmässigt. Då märker man inte de dolda farorna därför att man alltid handlar på samma sätt.
Med hjälp av enkäten ville If och SPEK reda ut de finländska konsumenternas attityder till brandsäkerhet och hur konsumenterna beter sig i sina hem. Den webbaserade enkäten utfördes av Sales Questor Oy 17.9–21.9.2010. I enkäten deltog 1 014 konsumenter i åldern 18–74 år runtom i Finland.
Öppen dag på brandstationen för familjer lördagen den 27.11.2010
Lördagen den 27 november ordnas evenemanget Öppen dag på brandstationen på nästan 300 brandstationer. Tillställningen är ämnad för hela familjen. På adressen paivapaloasemalla.fi kan man bekanta sig med orterna där evenemanget genomförs, med de brandstationer som deltar och programutbudet.
Ytterligare information ger
Försäkringsdirektör Veli-Pekka Kemppinen, If, tfn 050 086 5554
Säkerhetschef Ilpo Leino, SPEK, tfn 09 4761 1334
Evenemanget Öppen dag på brandstationen:
Projektchef Riikka Ahopelto, SPEK, tfn 040 525 5665, riikka.ahopelto@spek.fi
Projektchef Tina Sademies, If, p. 050 374 7667, tina.sademies@if.fi