Åland öppnar innovativ lärarfri utbildning inom tech

Report this content

Många associerar Åland med sol och semester men få vet om att där finns ett starkt kluster av techbolag. Dessa företag är i stort behov av nya experter och genom att öppna en ny techskola vill Åland locka ivriga studenter, som vill sträva efter att bli framtidens techtalanger i en helt unik skärgårdsmiljö. Ansökningsperioden börjar första december.

För att svara på branschens höga efterfrågan på ny kompetens, beslutade Ålands landskapsregering att instifta en ny engelskspråkig, studiemedelberättigad utbildning inom programmering och digital utveckling. Skolan, som fick namnet grit:lab, tar det första året emot 50 studenter och lovar att hjälpa de studerande att hitta boende. Initiativtagarna till skolan hoppas att många studenter väljer att bo kvar på Åland efter två intensiva studieår, när karriären tar fart.

 

Antagningsprocessen består av flera steg och utbildningen är ambitiös, men tidigare meriter är inget krav – hit kan alla söka oavsett bakgrund och utbildningen är kostnadsfri. Som pedagogisk grund finns en internationellt framgångsrik två-årig utbildningsplan, en lärarfri metod kallad 01 Edu. Den franska utbildningsmetoden har visat sig vara mycket populär och den har lockat tusentals sökande i andra länder.

 

Gemenskap och nätverk

 

Det uppstår en unik gemenskap när motiverade personer som är intresserade av samma sak studerar tillsammans. Samarbete är centralt, och de studerande får även träffa många lokala företag som en naturlig del av utbildningen.

– Att skolan är lärarlös motiverar många och vi vill nå de självständiga studenterna, de som har ett driv och ett brinnande intresse att lära sig något nytt. Vi har ett inspirerande campus som erbjuder de studerande en kreativ och modern studiemiljö där alla deltagare kommer att dra nytta av varandras olikheter och utvecklas tillsammans. De som söker till grit:lab är personer som vill öppna upp för att ta in ny kunskap och satsa på den superkraft som behövs och efterfrågas, nämligen kodning, säger Anna-Lena Svenblad, projektledare för grit:lab.

 

Direktkontakt med företag

 

Utöver campus har man på Åland förberett ett aktivt partnernätverk med ett tiotal företag.

– Vi tror mycket på det innovativa utbildningskonceptet som lockar till sig motiverade personer, där studenterna kommer snabbt ut i arbetslivet och direkt kan bidra till företagets verksamhet. Vi ser fram emot samarbetet och är glada att vara en del av grit:lab och partnernätverket, säger Daniela Johansson, vice VD för Paf, en av nätverkets största partners.

 

Antagningsprocessen

 

När antagningen till grit:lab öppnar den första december 2021 kan den som känner sig lockad göra ett test online för att kvala in till nästa steg, nämligen en månad på campus, där boende ingår. Sammanlagt 50 personer från den gruppen erbjuds en studieplats på grit:lab, som startar i slutet av augusti 2022.

 

 

Viktiga datum:

Ansökningsperiod: 1.12.2021–22.2.2022 (2 h test online)

Inträdesprov på plats: april eller maj (4 veckor, på Åland)

Studier: börjar i slutet av augusti 2022 (18 + 6 månader, på Åland)

 

 

 

Mer information och intervjuförfrågningar:

Ludvig Winberg, PR grit:lab

ludvig@gritlab.ax

0207 910 730

Läs mer om grit:lab: gritlab.ax

Läs mer om utbildningsmetoden: www.01talent.com

Pressmaterial och bilder: gritlab.ax/media

gritlab.ax

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit