Matti Jämsen lunasti loppukilpailupaikan Bocuse d'Or -kisassa

Keittiömestari Matti Jämsen (30) sijoittui upeasti kuudenneksi 7.-8.6. Genevessä käydyssä Bocuse d'Or Euroopan karsintakilpailussa. Hienolla suorituksellaan Jämsen varmisti finaalipaikan maailmankuuluun Bocuse d’Or -kilpailuun, joka pidetään Lyonissa tammikuussa 2011.

Bocuse d’Or Euroopan kilpailun kärkipaikoilla oli jälleen vahvasti pohjoismaista väriä. Kilpailun voitti Tanskan Rasmus Kofoed, toiseksi sijoittui Norjan Gunnar Hvarnes ja kolmanneksi kauhoi Ranskan Jerome Jaegle. Mukana kilpailussa oli 20 maata, joista 12 nähdään myös Lyonissa. Kaikki Pohjoismaat pääsivät jatkoon.

”Kisa meni muuten suunnitelmien mukaan, mutta uunin kanssa oli teknisiä ongelmia. Fiilis on kuitenkin loistava. Tajusin jälleen miten siistiä tämä kilpaileminen on!”, totesi Jämsen heti tulosten julkistamisen jälkeen.

Kilpailijoiden tehtävänä oli taiteilla kaksi erillistä kilpailutyötä 14 hengelle. Pakollisina raaka-aineina olivat kala-annoksessa kasvatettu ruijanpallas ja liha-annoksessa vasikan kare. Haastavaan suoritukseen oli joukkueilla aikaa viisi tuntia ja 35 minuuttia.

Kärkikolmikkoa kohti

Vuonna 2005 Vuoden Kokki -tittelin saavuttanut Jämsen piti EM-kisoja hyödyllisenä harjoituksena päätavoitettaan varten. ”Hyvä, että kilpailukokemusta karttui ja pääsimme näkemään myös vilauksen muiden maiden tasosta. Tästä on hyvä jatkaa. Kärkikolmikkoon pääsy on ison työn takana, mutta kaiken onnistuessa täysin mahdollista.”

Muutaman kuukauden Jämsen aikoo lomailla, mutta syyskuussa alkaa taas täysipäiväinen harjoittelu finaalia varten. ”Lyonissa olemme palkintopallilla!”, Jämsen lupasi.

Suomalaistiimiin kuuluivat kilpailija Matti Jämsen, suomalaistuomari Jarmo Vähä-Savo, valmentaja Pekka Terävä, assistentti Ismo Sipeläinen ja tiedotusvastaava Essi Laamanen. Jämsenin apuna oli myös Perhon opiskelija Nikolas Milen.