Le Mans 24 tunnin ajot 11-12.6.2011: Ratkaisevat 13”584 sekuntia

Report this content

Taistelu tämänvuotisen Le Mansin 24 tunnin kisan voitosta oli ennätyksellisen tiukka aina viimeiselle kierrokselle ja maalilipulle saakka. Lopulta Peugeot 908 no 9 hävisi voittajalle 24 tunnin rankan kisan jälkeen vain vaivaiset 13”584. Team Peugeot Totalin kaikki kolme autoa ajoivat maaliin tässä historiallisen tasaisessa kisassa.

Tavoitteemme Le Mansissa oli voitto, siksi sijoittuminen kakkoseksi oli meille luonnollisesti pettymys”, tunnusti Olivier Quesnel, Peugeot Sportin johtaja. ”Tiimimme voi kuitenkin olla ylpeä siitä, että kaikki kolme autoa osoittautuivat erittäin luotettaviksi, yhtään teknistä vikaa ei ilmennyt koko 24 tunnin kisan aikana. Kuljettajamme suoriutuivat tehtävästään esimerkillisesti. Loppujen lopuksi jäimme kaipaamaan aavistuksen lisää suorituskykyä, jotta olisimme ylittäneet maalilinjan voittajana. Onnitteluni kovimmalle kilpailijallemme voitosta, josta taistelimme hyvän urheiluhengen vallitessa toinen toisiamme kunnioittaen.”

Peugeot 908 osoitti luotettavuutensa

Team Peugeot Total osoitti uuden autonsa teknisen luotettavuuden viedessään toisen, kolmannen ja neljännen sijan.
Luotettavuuden suhteen saavutimme tavoitteemme”, totesi Bruno Famin, Peugeot Sportin tekninen johtaja. ”Kisan voiton ratkaisi suorituskyky, jossa hävisimme aavistuksen, varsinkin silloin kun automme alla oli kovat renkaat.”

24 tunnin Grand Prix –kisa

Huikeat 249.500 katsojaa seurasi innolla tätä kisaa, jota käytiin 24 tunnin ajan kuin sprinttiä konsanaan. Vajaa tunti lähdön jälkeen Audi no 3 kuljettajanaan Allan McNish osui edellä ajaneeseen kilpailijaan, minkä seurauksena auto ajautui ulos radalta kovassa vauhdissa. Tapahtuman jälkeen turva-auto tuli radalle yli tunnin ajaksi. Tässä vaiheessa Peugeotit olivat sijoilla kolme, neljä ja viisi. Turva-auton poistuttua radalta Alexander Wurz onnistui nousemaan toiseksi ja muiden kärkimiesten varikkokäyntien johdosta johtoon 37. kierroksella. Klo 22.41, vajaan kahdeksan tunnin kuluttua startista Audi no 3 ajautui ulos radalta Indianapolis-kaarteessa. Turva-auto palasi tällöin radalle peräti 2,5 tunniksi, minä aikana korjattiin ulosajossa vaurioitunut turva-aita. Peugeotit ajoivat yön tunteina 12 kierroksen jaksoissa, kun taas Audi-miehistöt vaihtoivat ajovuoroja 10-11 kierroksen jälkeen.

Aamun sarastaessa kisa jatkui edelleen tiukkana Peugeot 908 no 7:n ja 9:n sekä Audi no 2:n kesken. Peugeot 908 no 8 jäi hieman kärkijoukosta jouduttuaan kärsimään minuutin pituisen stop-and-go –rangaistuksen. Klo 9.44 Alexander Wurz Peugeot 908 no 7:n ratissa ”missasi” jarrutuksen ja osui rengasvalliin Indianapolis-kaarteessa, mutta pystyi onneksi palaamaan varikolle korjaustoimenpiteitä varten. 908 no 7 pääsi jatkamaan kisaa neljänneltä sijalta neljän kierroksen päässä kisan johtoautosta.

Klo 11 paikkeilla sade saapui kastelemaan radan. Kisan viimeisten tuntien aikana voitosta taisteltiin entistäkin tiukemmin. Klo 14.24, runsaat puoli tuntia ennen maalilipun heilahdusta, kisan johtokaksikko tuli viimeisen kerran varikolle. Peugeotin Pagenaud ei vaihdattanut uusia renkaita autonsa alle, kun taas Lotterer päätti vaihtaa uudet renkaat. Vain 10 sekuntia erotti kärkikaksikon toisistaan autojen palatessa radalle. Uusien renkaidensa ansiosta Lottererin Audin pito oli hieman parempi kuin kakkosena ajaneen Peugeotin Pagenaud’n. Maalilipun alitti ensimmäisenä Audi perässään kolme Peugeot 908 –autoa, toisena 908 no 9, kolmantena 908 no 8 ja neljäntenä 908 no 7. Team Orecan 908 varmisti Peugeotin vahvan panoksen sijoittumalla viidenneksi tässä kaikkien aikojen tiukimmassa Le Mansin 24 tunnin kisassa.

Olivier Quesnel, Peugeot Sportin johtaja: ”Lähdimme tähän kisaan suurin odotuksin ja olemme tyytyväisiä siihen, että olimme mukana tässä kaikkien aikojen tiukimmassa voittotaistelussa. Olemme kuitenkin samalla hieman pettyneitä siihen, ettemme onnistuneet kisaa voittamaan. Vastustajamme oli meitä aavistuksen nopeampi. Annoimme vahvan vastuksen viimeiselle minuutille saakka. Olen ylpeä tiimistämme!”

Bruno Famin, Peugeot Sportin tekninen johtaja: ”Tämä oli upea seikkailu. Meillä oli kaikki mahdollisuudet voittoon. On selvää, ettei lopputulos meitä tyydytä, olimmehan tulleet tänne voittamaan. Vastustajamme oli meitä hieman suorituskykyisempi.”