Tiedote: Suomalaisnuoret korjasivat jättipotin EuroSkills-kilpailuissa

Suomen joukkue palaa maanantaina nuorten ammattitaidon EM-kilpailuista Lissabonista mukanaan huikea mitalisaalis: kahdeksan kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhdeksän pronssia. Menestystä tuli sekä yksilö- että tiimilajeista.

Portugalin Lissabonissa 8.-12.12. pidetyt EuroSkills-kilpailut päättyivät eilen suomalaisittain loistavasti. TeamFinlandin 32 hengen joukkue sai yhteensä 27 mitalia ja kolme diplomia.

Kilpailussa nimettiin myös jokaisen maan paras kilpailija, Best of the Nation, joka sai eniten pisteitä muihin maansa kilpailijoihin verrattuna. Suomen Best of the Nation oli Susanna Virtanen, joka kilpaili painotekniikkalajissa.

EuroSkills-kilpailuihin osallistui 460 nuorta 25 maasta. Ammattitaitokilpailut olivat myös katsojamenestys: yleisölle avoimissa tapahtumissa kävi reilusti yli 50 000 vierasta. EuroSkills kiinnosti myös Euroopan ulkopuolisia maita: yli 45 maan virallinen delegaatio seurasi kilpailuja kisapaikalla.

EuroSkills järjestetään joka toinen vuosi.  Ensimmäiset kilpailut pidettiin kaksi vuotta sitten Hollannin Rotterdamissa.

Suomen maajoukkue palaa kotimaahan tänään maanantaina noin kello 23.00 Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Lisätietoa: Katja Nieminen, katja.nieminen@skillsfinland.fi, puh. 040 732 0691, Pertti Knuuttila, pertti.knuuttila@vca.fi, puh. 0500 409 252 tai Skills Finland ry:n nettisivut www.skillsfinland.fi

Kuvat/Skills Finland

6449 Kultaseppä Eeri Sivonen voitti kultaa.

6532 ja 7201 ja 7205 Susanna Virtanen vastaanottamassa ensimmäistä mitaliaan painotekniikkalajissa. Lisäksi Susanna voitti hopeaa monikanavajulkaiseminen-tiimissä ja hänet palkittiin Suomen parhaana kilpailijana.

6674 Reetta Höyhtyä ja Laura Jantunen voittivat hopeaa viherrakentamisessa. Lisäksi Suomen tiimi voitti hopeaa vihersuunnittelu ja -rakentaminen -lajissa.

6907 Anssi Lindström sai pronssia kokkilajissa. Lisäksi Suomen kokki/tarjoilija-pari saavutti hopeaa Ravintolapalvelut-tiiminä.

Drazen Dodik (Helsinki), verkkosivujen tuottaminen

Susanna Virtanen (Turku), painotekniikka (Best of the Nation)

Suomen Tietokone ja verkot -tiimi

Hopeamitali

Reetta Höyhtyä (Kempele) ja Laura Jantunen (Haapavesi), viherrakentaminen

Mia Päivärinta (Kokkola), maalaus

Heidi Tuominen (Loimaa), tarjoilija

Markus Viitala (Oulu), putkiasentaja

Monikanavajulkaiseminen (Susanna Virtanen, Turku, mukana eurooppalaisessa tiimissä)

Suomen ravintolapalvelut -tiimi (Anssi Lindström, Järvenpää ja Heidi Tuominen, Loimaa)

Suomen vihersuunnittelu ja -rakentaminen -tiimi (Katja Pesonen, Kangasala, Reettä Höyhtyä, Kempele ja Laura Jantunen, Haapavesi)

Asennusteknologia (Markus Viitala, Oulu, mukana eurooppalaisessa tiimissä)

Pronssimitali

Jesse Einistö (Vihti), yhdistelmäajoneuvon kuljettaja

Anssi Lindström (Järvenpää), kokki

Katja Pesonen (Kangasala), vihersuunnittelu

Janne Ponnikas (Kirkkonummi) ja Qua Siu (Kerava), puhdistuspalvelualan työntekijä

Anni Riikonen (Joensuu), siivoustyönjohtaja

Jani Sihvola (Tornio), CAD-suunnittelu

Jukka Suhonen (Espoo), Tietokone ja verkot -tiimin projektipäällikkö

Lasse Tuominen (Turku), CNC-jyrsintä

Suomen puhdistuspalvelut -tiimi (Anni Riikonen, Joensuu, Qua Siu, Kerava ja Janne Ponnikas, Kirkkonummi)

Diplomi (Medallion for Excellence)

Jaetaan yli 500 pistettä saavuttaneille, jotka eivät kuitenkaan yltäneet mitalisijoille

Heini Aunola (Orimattila) ja Jenniina Tiikkainen (Vantaa), floristi

Jarmo Seppä (Kokkola), sähköasentaja

EuroSkills-kilpailuissa kilpaillaan Euroopan mestaruuksista joka toinen vuosi. Ensimmäiset EuroSkills-kilpailut järjestettiin vuonna 2008 Hollannin Rotterdamissa. Vuoden 2010 kilpailut järjestettiin Portugalissa, Lissabonissa. Kilpailulajeja oli 52 ja suuri osa niistä toteutettiin tiimi- tai parilajina. Kilpailijoita oli 460.

Kilpailujen taustalla on vuonna 2007 perustettu, European Skills Promotion Organisation (ESPO), johon kuuluu 31 eurooppalaista maata sekä The Employment and Professional Training Institute (IEFP).

Skills Finland ry valmentaa ja lähettää maajoukkueensa kansainvälisiin WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics-kilpailuihin ja järjestää vuosittain kansalliset Taitaja-, TaitajaPLUS- ja Taitaja9-ammattitaitokilpailut. Skills Finland kehittää myös huippuosaajien valmennusjärjestelmää, kouluttaa kilpailuasiantuntijoita sekä tuottaa ammattitaitokilpailuihin liittyvää tutkimusta, tiedotusta ja julkaisuja.