Повече от един милион незаети работни места в Германия

Report this content

Силно търсене на талантливи специалисти от чужбина

Хамбург – 1,1 милиона специалисти не достигат на немските работодатели през 3-то тримесечие на 2017[i] - повече от всякога преди. Икономиката се намира в постоянен подем и липсват млади кадри, за да се покрие голямата необходимост от работна ръка. Немските фирми търсят спешно таланти от целия свят. Който някога е имал идеята да живее и работи в Германия, той трябва сега да планира тази стъпка. Но какви квалификации са търсени?  

Освен висшисти са търсени много професии, които не предпоставят следване. В позитивния списък[ii] на Федералната агенция по труда са включени над 110 професии, при които има значителен недостиг на работна ръка. Тук възможностите за кандидатите от чужбина са особено големи.  

Най-търсени са: Инженери, техници, занаятчии, IT-специалисти и медицински персонал 

Немските фирми търсят инженери и техници от всички специалности. Поради прогресиращото дигитализиране липсват софтуерни инженери. В областта на здравеопазването са необходими хуманни лекари, болногледачи и социални асистенти за възрастни хора, липсват също физиотерапевти и аптекари. В занаятчийството се търсят водопроводчици, специалисти в областта на топлотехниката, климатичната и санитарната техника. Голямо търсене има и на зидари, майстори на покриви и стъклари. Списъкът с търсените квалификации е дълъг.  

Силно засегната е също така и немската хотелиерска индустрия. Особено в туристическите региони и големите градове хотелите и ресторантите регистрират значителен недостиг на персонал. Следователно и тук перспективите за работа са големи. 

Задължително необходимо условие: Познания по немски 

Задължителни са най-малко основни познания по немски език, за да се живее и работи в Германия. Със съответните езикови курсове и подкрепа от бъдещия работодател те могат да бъдат задълбочени в Германия - но без познания е трудно да се намери работно място. 

Намиране на предложения за работа в Германия 

Голям брой от предложенията за работа на фирми достигат до заинтересованите чрез различни онлайн борси за работа, например StepStone или Monster. Кандидатът изпраща своите документи директно на фирмата, обявила вакантната длъжност или попълва онлайн формулярите на отделните фирми, за да кандидатства за подходящо работно място.  

Да бъдеш открит като талант 

Другият начин за кандидатстване е през платформата за посредничество www.employland.de. Тук специалисти от цял свят си създават личен профил и виждат веднага, дали професията, която искат да упражняват в Германия, е регламентирана и дали е необходимо признаване. Немските работодатели търсят на платформата нови работници и кандидатстват, така да се каже, при специалистите. Допълнително към посредничеството, Employland се грижи за юридическите формалности, като например документи за признаване на квалификацията.  

При тук споменатите варианти не възникват разходи за кандидата. Фирмите плащат на борсите за работа за обявяването на работни предложения, а при employland.de за успешно посредничество. 

Който и път да изберат заинтересованите, шансовете за работа в Германия не са били никога по-добри. 


[i] http://www.iab.de/de/informationsservice/presse/presseinformationen/os1703.aspx 

[ii] https://www.arbeitsagentur.de/whitelist 

_________________________________________

CONTACT:

Sabine Drechsel

Presse & PR

Employland GmbH

Saseler Chaussee 109

22393 Hamburg

Germany

https://www.employland.de

Tel.: +49 (0)40 632 99 550

Fax: +49 (0)40 632 99 559

Geschäftsführer: Hans-Christian Bartholatus

Amtsgericht Hamburg, HRB 132545

Employland - Professionals and skilled workers for Germany

Tags: