Uusi keino aivoverenkiertohäiriöiden ja sydänsairauksien ennaltaehkäisyyn

Iso-Britanniassa annettiin terveydenhuollon ammattilaisille vuoden alussa suositus käyttää potilaiden verenpaineen tarkastukseen Microlifen mittaria, sillä se on ainut verenpainemittari, joka havaitsee myös sydämen eteisvärinän. Aivohalvauksen riskiryhmään kuuluvien tunnistamisen ja aikaisen diagnosoinnin arvioidaan säästävän Iso-Britanniassa terveydenhuollon palveluissa noin 30 miljoonaa euroa. Myös Suomessa tuhannet ihmiset kuuluvat tietämättään aivohalvauksen riskiryhmään.

”Estetty aivoinfarkti on paras aivoinfarkti, ja koska eteisvärinä on usein kohtauksen aiheuttaja, sen tunnistaminen ajoissa ja asianmukainen hoito voi estää aivoinfarktiin sairastumisen”, kommentoi Oulun yliopistollisen sairaalan neurologi Juha Huhtakangas.

Suomessa menehtyy vuosittain noin 13 000 ihmistä sydäninfarktiin ja 3 000 aivoverenkiertosairauksiin. Huhtakankaan mukaan aivoverenkiertohäiriöistä aiheutuvat kustannukset nousevat noin miljardiin euroon vuodessa, mikä tekee siitä kolmanneksi kalleimman sairauden Suomessa. Se on myös kolmanneksi yleisin kuoleman syy sydänkohtauksen ja syövän jälkeen.

Microlifen kehittämä AFIB-toiminto on verenpainemittareissa ainoa, joka havaitsee eteisvärinän verenpainemittauksen yhteydessä ilman lisätoimenpiteitä. Huhtakangas arvioi, että epäsäännöllisen sykkeen ja mahdollisen eteisvärinän havaitseminen verenpaineen mittauksen yhteydessä helpottaisi riskiryhmään kuuluvien tunnistamista ja sitä kautta hoitoon hakeutumista.

Eteisvärinällä yhteys myös sydänsairauksiin

Dosentti Jari Laukkasen mukaan eteisvärinä voi liittyä sydänsairauksiin, kuten sepelvaltimotautiin ja sydämen vajaatoimintaan, sillä usein henkilö, joka kärsii yhdestä oireesta, on alttiimpi myös muille sydänsairauksille. ”Eteisvärinän riskiä lisää kohonnut verenpaine ja ylipaino sekä muutamat muut sydäntä kuormittavat tilanteet. Eteisvärinä tulee varmentaa lepo EKG:llä, eli sydänfilmillä, joka otetaan lääkärin vastaanotolla”, Laukkanen kertoo.

Eteisvärinä on yleisin pitkäkestoinen sydämen rytmihäiriö. Joka viidennen aivoinfarktin taustalla on eteisvärinä. Usein eteisvärinä jää huomaamatta sekä potilaalta itseltään että lääkäriltä, jolloin potilas voi tietämättään kuulua sydän- ja aivoverenvuotosairauksien riskiryhmiin.

Tammikuussa 2013 Iso-Britannian National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) julkaisi suosituksensa julkiselle terveydenhuollolle innovatiivisten terveydenhuollon laitteiden osalta, jossa se suosittelee verenpaineen mittaukseen Microlifen mittaria, juuri eteisvärinän tunnistamisen takia. NICE:n tutkimusten mukaan laite tunnistaa eteisvärinän paremmin kuin perinteinen pulssin tunnustelu käsin.

Kymmenien miljoonien säästöt julkiselle terveydenhuollolle

NICE:n arvioiden mukaan Iso-Britannian julkisen sektorin terveydenhoitokuluissa voitaisiin säästää noin 30 miljoonaa euroa, jos kaikki yli 65-vuotiaat tarkistettaisiin AFIB-toiminnon sisältävällä Microlifen verenpainemittarilla.

Microlifen WatchBP -verenpainemittarit on tarkoitettu sekä ammattilaiskäyttöön vastaanotoilla että potilaiden omaan verenpaineen seurantaan kotona. Eteisvärinän tunnistavan toiminnon omaava malli A200 AFIB on Suomessa saatavilla maanlaajuisesti jälleenmyyjiltä. Lista jälleenmyyjistä löytyy osoitteesta www.liike4k.fi.

NICE:n suositus löytyy kokonaisuudessaan liitteistä.

Lisätiedot ja kuvapyynnöt: Aino Ruikka, Viestintätoimisto AC-Sanafor Oy, aino.ruikka@acsanafor.fi, 040 706 8021

Asiantuntijakommentit: Juha Huhtakangas, Oulun yliopistollinen sairaala, juha.huhtakangas@ppshp.fi, 08 315 2011. Jari Laukkanen, Lapin keskussairaalan osastonylilääkäri, jari.laukkanen@lshp.fi.

Microlife on maailman johtava lääketieteen diagnostisia tuotteita valmistava yritys. Verenpainemittarit ja digitaaliset kuumemittarit ovat Microlifen keskeisimpiä tuotteita. Microlife vie vuosittain yli 35 miljoonaa laitetta eri puolille maailmaa. Jokaisessa tuotteessa hyödynnetään parhainta teknologiaa.

Subscribe

Media

Media

Documents & Links