Brist på bakningsdugligt inhemskt vete 2018

En av de största utmaningarna för bageriindustrin under 2018 är tillgången på tillräckligt högkvalitativt inhemskt vete. Det kyliga sommarvädret och höstregnen som försenade tröskningen förra året ledde till en kraftigt minskad veteskörd av bakningskvalitet. Fazer Bageri förbereder sig på den dåliga skörden och ersätter en del av det inhemska vetet med exportvete i vissa söta bakverk från och med januari 2018.

Exportvetets andel är cirka 10 % av det använda vetet

Från början av 2018 utgör exportvetets andel cirka 10 procent av den totala mängd vete som Fazer Bageri köper. Exportvete kommer att användas i utvalda bakverk.

Ändringen påverkar inte konsumentkvaliteten. Förpackningsmärkningarna ändras inte heller, eftersom användningen av exportvete i bakverk är noggrant inriktad och begränsad.

Fortfarande oklart om höstens veteskörd kommer att räcka till

Vete skördas nästa gång i Finland i höst. Bagerierna får tillgång till skörden i slutet av 2018. I detta skede är det för tidigt att säga om den kommande veteskörden kommer att räcka till för att täcka den inhemska efterfrågan. 

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Avainsanat:

Yrityksestä

Fazer-koncernen Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mejerifria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia