Fazer anpassar verksamheten vid bageriet i Vanda i Finland

Samarbetsförhandlingarna vid Fazers bageri i Vanda har avslutats. Fazer kommer att genomföra strukturella förändringar och förändringar i produktionen vid bageriet i Vanda. De bakomliggande orsakerna är behovet att anpassa verksamheten och säkerställa bageriverksamhetens konkurrenskraft även i framtiden. Förändringarna leder till att 40 arbetstillfällen avslutas.

”Marknadsläget fortsätter att vara till och med mer utmanande än förväntat och konsumentbeteendet har förändrats märkbart. Vi måste kontinuerligt utveckla vår verksamhet för att säkerställa vår framtida konkurrenskraft”, säger Markus Hellström, verkställande direktör för Fazer Bageri i Finland.

Brödkonsumtionen sjunker i Finland. Bröd som gräddas i butikerna står för en allt större del av brödkonsumtionen och andelen förpackat bröd minskar. Importens andel har ökat och är avsevärd.

Produktionsvolymerna vid bageriet i Vanda har sjunkit och därmed har arbetet i bageriet minskat. Fazer kommer att genomföra såväl strukturella förändringar som förändringar i verksamheten vid bageriet i Vanda för att anpassa verksamheten. Förändringarna leder till att 40 arbetstillfällen avslutas. I detta sammanhang har 16 personer meddelat sin vilja att gå i pension. Ursprungligen bedömdes förändringarna leda till att maximalt 45 arbetstillfällen skulle avslutas. Samarbetsförhandlingarna berörde 270 personer.

”Vi stöder dem, som berörs av uppsägning. Vi vill främja möjligheterna att hitta nya jobb, och för tillfället finns det öppna platser i bagerierna och i koncernens andra bolag. Vi samarbetar också med arbetskraftsförvaltningen i området”, säger Markus Hellström.

Fazers bagerier finns i Vanda, Träskända, Lahtis, Villmanstrand och Uleåborg. Därtill har Fazer 43 närbagerier i butikernas utrymmen, där bagare bakar varje dag. Av Fazers bageriprodukter är över 95 % inhemska i Finland. Fazer sysselsätter totalt 6 300 personer i Finland, varav  1500 arbetar för Fazer Bageri.

Frågor från media:
kommunikationsdirektör Leena Majamäki, Fazer-koncernen, tel. 040 585 1585
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)fazer.com

Fazer-koncernen
Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till över 40 länder. Fazers mission är att skapa smakupplevelser. Företagets framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, de kunniga medarbetarnas passion och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Målsättningen är att dela ett gott liv, varenda dag. Fazer-koncernens omsättning 2014 uppgick till mer än 1,6 miljarder euro och företaget har över 15,000 anställda. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact (GC).

Yrityksestä

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, vegetabiliska måltider och mjölkfria produkter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Vi har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är Mat med mening. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. Vi skapar smakupplevelser

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Liitteet & linkit