Alstom säljer höghastighetståg värt € 460 miljoner till italiensk tågoperatör

Italienska tågoperatören NTV och Alstom Transport Italien har idag undertecknat ett kontrakt värt € 460 miljoner för åtta Pendolino-höghastighetståg, samt 20 års underhåll. De första tågen planeras att kunna levereras under 2017.

De Pendolino höghastighetståg som beställts av NTV kommer att komplettera deras befintliga flotta av 25 AGV .Italo tåg, och kommer att köras på både konventionella linjer och höghastighetslinjer. De nya tågen gör det möjligt att erbjuda höghastighetsresor till ett snabbt växande antal passagerare. I Norden kör VR med Pendolino-tågen på sträckan Helsingfors-St Petersburg.

NTV:s Pendolino-tåg kan nå en hastighet av 250 km/t och är en del av Alstoms Avelia-sortiment, som inkluderar Alstoms olika typer av höghastighetståg över hela världen. Det 187 meter långa tåget kommer att bestå av sju vagnar som kan ta omkring 500 passagerare.

Pendolino-tåget är miljövänligt och har hög återvinningsgrad och minskade CO2-utsläpp. Tågen har också optimerade drivsystem som ökar effektiviteten och accelerationen samt regenererar energi vid bromsning.
Tågen kommer att tillverkas i Italien och Alstoms sajt i Savigliano (Cuneo) kommer att ansvara för design och produktion av tågen. Sajten Sesto San Giovanni (Milano) kommer att ansvara för konstruktion och tillverkning av drivlinor och Bologna för signalsystemet. Underhållsarbetet kommer att utföras på plats i Nola (Neapel), som för närvarande är ansvarig för underhållet av .Italo tågen.
Sedan lanseringen av Pendolino på 1970-talet, har mer än 500 tågsätt sålts till 12 operatörer. Tågen körs i 14 länder och korsar sju gränser.

Om NTV
NTV är den första privata aktören för italienska höghastighetståg. Bolaget startade sin verksamhet 2012. Den nuvarande flottan av Italo-tåg består av 25 AGV tåg som kan köra upp till 360 km/t hastighet. Idag stannar Italo-tågen vid 15 stationer i 11 italienska städer: Salerno, Neapel, Rom Termini, Tiburtina Rom, Florens, Bologna, Reggio Emilia, Milano Rogoredo, Milano Centrale, Turin Porta Nuova, Porta Susa, Verona, Padua, Venedig Mestre och Venedig Lucia. Fram till slutet av Expo 2015 den stannar i Milan Expo. www.italotreno.it

Om Alstom Transport
Som leverantör av hållbara mobilitetslösningar, utvecklar och levererar Alstom Transport den mest kompletta portföljen av system, utrustning och tjänster inom järnvägssektorn. Alstom Transport levererar kompletta transportsystem, inklusive tåg, signalsystem, underhåll och modernisering, infrastruktur och integrerade lösningar. Alstom Transport omsatte € 6,2 miljarder och bokförde order för € 10 miljarder under räkenskapsåret 2014/15. Alstom Transport finns i över 60 länder och har cirka 28 000 medarbetare.  www.alstom.com, www.alstom.com/se

Presskontakt:

Maria Parent
Kommunikationschef Alstom Transport Norden
maria.parent@transport.alstom.com
076 807 65 50

Subscribe