Επισκόπηση του ENISA για τις απειλές στον κυβερνοχώρο 2015

Report this content

ENISA Τοπίο Απειλών 2015: Μια ενοποιημένη επισκόπηση των 15 κορυφαίων απειλών στον κυβερνοχώρο, μαζί με λεπτομερείς αξιολογήσεις απειλών στους αναδυόμενους τομείς Δίκτυα Καθοριζόμενα από Λογισμικό και Μαζικά Δεδομένα.

Η ετήσια έκθεση του ENISA περί Τοπίο Απειλών 2015 (ETL 2015) που δημοσιεύθηκε σήμερα είναι η πέμπτη στη σειρά, συνοψίζοντας τις κύριες απειλές στον κυβερνοχώρο που ανέκυψαν το 2015. Η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της Στρατηγικής για Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο της ΕΕ παρέχει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον προσδιορισμό των αναδυόμενων τάσεων στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Για ένα ακόμα έτος, η έκθεση του 2015 σχετικά με το τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει σειρά από μοναδικές παρατηρήσεις, με κυριότερη την ομαλή εξέλιξη της ωριμότητας. Πράγματι, τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον κυβερνοχώρο έχουν περάσει από διάφορες διαβαθμίσεις περαιτέρω ωρίμανσης.  Αν και οι φιλικοί παράγοντες - οι καλοί - έχουν επιδείξει αυξημένη συνεργασία και ενορχηστρωμένη απόκριση σε απειλές στον κυβερνοχώρο, εχθρικοί παράγοντες - οι κακοί - έχουν εξελίξει τα κακόβουλα εργαλεία τους με ασάφεια, μυστικότητα και εντυπωσιακή ισχύ.

Πέραν της λεπτομερούς κατεργασίας σε κύριες απειλές, το έργο του ENISA σχετικά με τη φύση των απειλών έχει προσδώσει επιπρόσθετο υλικό το οποίο εστιάζει σε διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων:

  • Φυλλάδιο με τα επτά σημαντικότερα συμπεράσματα από την ανάλυση απειλών 2015. Το υλικό αυτό απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων φορέων χάραξης πολιτικής, τελικών χρηστών, μαθητών/φοιτητών και εκπαιδευτικών.
  • Αφίσα με τις 15 κυριότερες απειλές στον κυβερνοχώρο που έχουν αξιολογηθεί. Το υλικό αυτό απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, όπως τελικοί χρήστες, μαθητές/φοιτητές, εκπαιδευτικοί, κ.λπ.
  • Αξιολογήσεις κινδύνου για δυο αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς: Δίκτυα Καθοριζόμενα από Λογισμικό και Μαζικά Δεδομένα. Οι εκθέσεις αυτές - οι οποίες αναφέρονται επίσης ως θεματικά τοπία - παρουσιάζουν την έκθεση ενεργητικών σε απειλές και αναγνωρίζουν ορθές πρακτικές προστασίας, σε συνδυασμό με τα κενά ασφαλείας που εντοπίζονται.
  • Ταξινομία απειλών, ως εργαλείο για την ταξινόμηση και δόμηση της ασφάλεια των πληροφοριών και των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο Udo Helmbrecht, Εκτελεστικός Διευθυντής του ENISA, σχολίασε σχετικά με το έργο: «Η αναγνώριση των απειλών και της δυναμικής τους στον κυβερνοχώρο αποτελεί καίριο στοιχείο για κατανόηση της έκθεσης των ενεργητικών, καθώς και των κινδύνων. Πρόκειται για σημαντική γνώση, η οποία επιτρέπει κατανόηση των προϋποθέσεων για προστασία, εγείροντας ευαισθητοποίηση και επιτρέποντας καλύτερη, ακόμη και πιο αποτελεσματική αξιολόγηση των κινδύνων. Ο ENISA εξακολουθεί να παρέχει στρατηγικές πληροφορίες στο συγκεκριμένο τομέα, μέσω του Τοπίου Απειλών του ENISA. Μαζί με τα θεματικά τοπία, το έργο αυτό αποτελεί μοναδική, δημόσια διαθέσιμη, πηγή παροχής στρατηγικών και τακτικών πληροφοριών σχετικά με τις απειλές στον κυβερνοχώρο, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων μερών».

Μπορείτε να βρείτε την έκθεση ETL και το σχετικό υλικό στις διευθύνσεις URL:

Για τεχνικές πληροφορίες και συνεντεύξεις: Δρ. Louis Marinos, Ειδικός σε θέματα Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, email ENISA: louis.marinos@enisa.europa.eu,Τηλ.: +30 2814 409 682

Για ΜΜΕ και ερωτήματα από τον Τύπο επικοινωνήστε με press@enisa.europa.euΤηλ.: +30 2814 409576

Tags:

Documents & Links