Descoperirea celor mai experimentați tineri hackeri la nivel european

Report this content

Aceasta este data care a fost anunțată acum câteva săptămâni și luni de cele mai bune tinere talente din domeniul cibernetic din Austria, Germania, România, Spania, Elveția și Regatul Unit. Fiecare țară a organizat un concurs național de formare a unei echipe de cele mai bune 10 talente, pentru a participa la finala primului Campionat european de securitate cibernetică, o inițiativă sponsorizată de ENISA, Agenția europeană pentru securitatea rețelelor și a informațiilor. În acest an, echipele călătoresc la Lucerna, Elveția, pentru a concura la mai multe discipline aferente securității IT.

Lucerna, 21 octombrie, 2015 – Pe data de 21 octombrie, hackerii tineri de top la nivel european se reunesc în Elveția, pentru a se infiltra și a proteja sistemele informatice și pentru a descoperi ilegalitățile infractorilor cibernetici. Pare o scenă dintr-un film, însă este decorul finalei Campionatului european de securitate cibernetică (ECSC). Acești elevi de liceu și studenți sunt cele mai bune talente la ora actuală din domeniul securității IT.

Calea spre victorie

Tinerii hackeri trebuie să găsească vulnerabilitățile în materie de securitate la aplicațiile web, să descifreze documente criptate sau să obțină acces la un sistem protejat, pentru a preveni ca infractorii cibernetici să le găsească și să le exploateze. Cu toate acestea, competențele tehnice reprezintă doar o parte dintre cerințele pentru obținerea medaliei; competențele sociale, precum capacitatea de a lucra în echipă sau stilul lor de prezentare sunt la fel de importante pentru a obține victoria. „Nu este suficientă doar găsirea problemelor de securitate și rezolvarea acestora. Găsirea unei soluții în calitate de echipă și capacitatea de comunicare cu ceilalți sunt la fel de importante pentru un hacker experimentat”, explică Nicholas Hansen de la Swiss Cyber Storm.

Din acest motiv, echipa câștigătoare nu va fi neapărat cea care deţine competențe tehnice superioare; o planificare optimă, munca în echipă și strategia de abordare și de alocare a fiecărei sarcini sunt la fel de importante. 

Hackingul, un hobby aparte, însă doar pentru hackerii White Hat (cu pălărie albă)

„O cerință pentru participanți este aceea de a nu își fi finalizat studiile universitare în domeniul securității IT (de ex.: un masterat în securitate informatică) sau un domeniu conex. Participanții trebuie să fi dobândit majoritatea cunoștințelor în timpul lor liber”, a explicat Steve Purser, șeful de operațiuni de bază de la ENISA.

Este important de menționat faptul că  doar hackerii White Hat pot participa la Campionatul european de securitate cibernetică. Spre deosebire de hackerii Black Hat (cu pălărie neagră), hackerii White Hat intervin în sistemul de securitate din motive care nu sunt rău intenționate, în principal, pentru testarea propriului sistem de securitate sau atunci când lucrează pentru o companie de securitate care produce programe informatice de securitate. În jargonul de pe internet, termenul „white hat” se referă la hackerii etici. Companiile și domeniul public profită, de asemenea, de pe urma acestei tendințe: tinerele talente în domeniul cibernetic dobândesc competențe suplimentare atunci când studiază din pasiune acest domeniu cu o mare cerere pe piața muncii.

„Odată cu creșterea digitalizării, atenția se îndreaptă tot mai mult asupra securității informatice. Organizațiile se bazează pe specialiștii care știu cum să protejeze infrastructura. Acest lucru include informații despre ce sunt capabili să facă infractorii cibernetici și despre modalitatea în care aceștia ne pot ataca sistemele. Aceasta este o piesă importantă a puzzle-ului de protecție fiabilă a sistemelor și de evitare a atacurilor”, explică Bernhard Tellenbach, președintele Swiss Cyber Storm.

„Campionatul european de securitate cibernetică reprezintă o oportunitate pentru participanți, care nu sunt profesioniști în domeniul IT, să își testeze și să își pună competențele digitale în practică. Pe de altă parte, aceasta se comportă ca o platformă pentru schimbul de bune practici între concurenți și motivează tinerii să își îmbunătățească și să își dezvolte competențele de a aborda amenințările online. După cum s-a demonstrat în practică, cooperarea reprezintă cheia de a obține flexibilitate în domeniul cibernetic. ENISA susține faptul că această inițiativă doreşte stabilirea activității în cadrul grupului NIS”, a menționat Steve Purser.

Dacă doriți să participați la concurs, țările și organizatorii sunt invitați să contacteze ENISA care organizează următorul Campionat european de securitate cibernetică.  Îmbunătățiți-vă competențele și navigați în siguranță pe internet! Poate acest lucru vă va orienta spre o carieră în domeniul securității cibernetice.

Observații pentru editori:

Despre ENISA: Agenția europeană pentru securitatea rețelelor și a informațiilor (ENISA) este un centru de expertiză pentru securitatea cibernetică la nivel european. ENISA susține UE și statele membre în vederea îmbunătățirii și consolidării capacității și pregătirii pentru a preveni, detecta și răspunde incidentelor și problemelor de securitate a rețelelor și a informațiilor. De asemenea, ENISA susține dezvoltarea politicii și legislației Uniunii Europene (UE) privind securitatea rețelelor și a informațiilor (NIS), contribuind astfel la dezvoltarea economică pe piața internă europeană.

Elveția: http://challenge.swisscyberstorm.com/

Germania: http://www.cscg.de/

Austria: http://www.verbotengut.at/

Regatul Unit: http://cybersecuritychallenge.org.uk/

Spania: https://cybercamp.es/

România: http://www.cybersecuritychallenge.ro/

 

Pentru interviuri și anchete de presă:

Vă rugăm să contactați: press@enisa.europa.eu, Tel. +30 2814 409576

Tags:

Documents & Links