• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Alla har rätt att få bra mat – Fazer undersöker och utvecklar hemservicemåltider för seniorer

Alla har rätt att få bra mat – Fazer undersöker och utvecklar hemservicemåltider för seniorer

Report this content

Fazers mål är att laga mat med mening som främjar övergripande välmående i alla skeden av livet. Fazer Food Services Finland och Fazers forsknings- och utvecklingsenhet Fazer Lab undersöker och utvecklar hemservicemåltider för seniorer tillsammans med klienter och samarbetspartner. Målet är att tillhandahålla måltidstjänster som ger ökat välmående och glädje varje dag.

I januari 2018 bad Fazer anhöriga till seniorer ge sina synpunkter på seniorernas måltider. Syftet med undersökningen var att ta reda på vilka synpunkter, förväntningar och önskemål äldre människor har när det gäller måltiderna i servicehem och måltidstjänster som levereras hem. Totalt 1 000 anhöriga till seniorer deltog i Fazers enkätundersökning som genomfördes av Innolink på uppdrag av Fazer Food Services. 

I svaren betonades att det vid tillhandahållande av måltidstjänster för äldre människor är viktigt för de anhöriga att maten är näringsmässigt fullvärdig och smakar gott, men också att matstunden är en positiv och stressfri upplevelse – och att seniorerna bemöts med respekt, som människor.

Endast mat som faktiskt äts ger näring

Trivseln kring måltiden och att maten är välsmakande, har en behaglig konsistens och ser aptitlig ut är viktiga faktorer även med tanke på näringsintaget: Alla föredrar att äta god mat i en trivsam miljö, och för äldre människor betonas vikten av detta ytterligare. Tidigare finländska undersökningar visar att det finns en generell risk för att seniorer som bor hemma inte får i sig tillräckligt med näring och att endast mat som faktiskt äts ger näring. 

”Fazers mission är laga mat med mening. Vi anser att alla har rätt att få bra mat, och vi utvecklar urvalet av måltidstjänster för seniorer inte enbart med tanke på näringskvaliteten, utan även för att främja det välbefinnande som maten ger”, säger Tuomas Nurmela, chef för kundrelationer på Fazer Food Services Finland.

Hemservicemåltider undersöks i Björneborg i sommar

Sommaren 2018 inleder Fazer och vård- och omsorgsförvaltningen i Björneborg näringsundersökningen Power Meals för klienter inom hemvården som är över 65 år gamla och deras makar/makor. Syftet med undersökningen är att förbättra seniorernas kost, funktionsförmåga och livskvalitet med hjälp av måltider och mellanmål som levereras hem. Fazer finansierar undersökningen och resultaten kommer att utnyttjas i forsknings- och utvecklingsarbetet både inom vård- och omsorgsförvaltningen i Björneborg och på Fazer.

Fazer och vård- och omsorgsförvaltningen i Björneborg inleder detta samarbete genom sitt gemensamma intresse: Båda parterna har som mål att tillhandahålla bättre kost för äldre människor som bor hemma.

”Vi har letat efter en samarbetspartner som har det intresse och den kompetens som behövs för att genomföra detta experiment tillsammans med oss och även inkludera klienter i utvecklingsarbetet. Framöver vill vi skapa välmående för människor genom kosten”, säger Terttu Nordman inom vård- och omsorgsförvaltningen i Björneborg.

”På Fazer forskar vi mycket i kostens betydelse för det övergripande välmåendet till exempel inom programmet Fazer Brainhow som fokuserar på hjärnhälsa. Undersökningen Power Meals går med andra ord hand i hand med vår verksamhet och stöder våra mål att tillhandahålla betydelsefulla, näringsrika matupplevelser i alla livsskeden”, säger Marika Laaksonen, näringsexpert vid Fazers forsknings- och utvecklingsenhet Fazer Lab.

Fazer levererar välsmakande och hälsosamma senioranpassade hemservicemåltider under varumärket Seniori Ateria.

Mer information:

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8.00–16.00, tfn +358 40 668 2998

#fazerfoodservices #fazerbrainhow

Fazer-koncernen  

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, mjölkfria produkter, vegetabiliska måltider och on-the-go-mat och -drycker samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening Koncernen har verksamhet i åtta länder och exporterar till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, engagerade och kunniga medarbetare samt företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. 

Vi skapar smakupplevelser 

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit