• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Besökscentret Fazer Experience väntar sin miljonte besökare i år – den omarbetade utställningen väcker tankar om både det egna välbefinnandet och naturens välmående

Besökscentret Fazer Experience väntar sin miljonte besökare i år – den omarbetade utställningen väcker tankar om både det egna välbefinnandet och naturens välmående

Report this content

Fazers omvandling till ett modernt och hållbart företag med fokus på matupplevelser blir allt snabbare, och denna utveckling avspeglas även i den omarbetade utställningen på Fazer Experience. På den multimediala utställningen får besökarna uppleva Fazer med alla sinnen, fundera på sitt eget förhållande till mat och ta en titt in i matens spännande framtid. Besökscentret, öppnat 2016, kommer att välkomna sin miljonte gäst i vår.

Besökscentret Fazer Experience är unikt för finländska förhållanden, och centrets utställning är ett upplevelserikt besöksmål som belyser livsmedelsföretagets utveckling till ett starkt varumärkesföretag och klär samtidigt den finländska matens historia i ord. Utställningen ger en utmärkt bild av Fazer som företag sedan grundandet 1891, dess medarbetare, tillverkningen av produkter som konsumenterna uppskattar och den utmärkta kvalitet som har blivit utmärkande för företaget. Nu har utställningen genomgått en omfattande förnyelse, och den har uppdaterats så att den bemöter 2020-talets konsumenter.

”Besökscentrets utställning avspeglar den omställning som Fazer och hela livsmedelsindustrin genomgår för närvarande. Utmaningar för oss är konsumenternas individuella smakpreferenser, varumärkesmedvetenheten och livsmedelsföretagens ansvar för att motverka klimatförändringarna. Dessutom kommer hoten från klimatförändringarna, som den globala uppvärmningen och Östersjöns tillstånd, allt närmare och skapar oro framför allt bland dagens unga. Matvanorna förändras och för oss är mat en lösning”, säger Joséphine Mickwitz, chef för kommunikation och hållbarhet på Fazer.

Den omarbetade utställningen väcker tankar de egna valens påverkan

Utställningen på besökscentret är en upplevelse där besökarna får uppleva vad allt mat är, hur mat skapas, hur mat smakar och doftar samt vilka tankar och känslor mat väcker hos oss. Utställningen åskådliggör genom konkreta exempel varifrån maten kommer och hur den tillagas och får besökarna att tänka över sin egen relation till mat och hur hållbara de egna matvalen är.

”Den omarbetade utställningen på vårt besökscenter Fazer Experience är en hyllning till vårt företags historia, läckra produkter och varumärken, men framför allt är den en skickligt sammanställd helhet som med hjälp av effektfulla visuella element och verk berättar om vårt dagliga hållbarhetsarbete”, säger Joséphine Mickwitz.

Verket Vår planet 2030 skapar förståelse för hur unikt livet är

Fazer har haft besöksverksamhet i över 60 år och det nya besökscentret har sedan öppnandet 2016 ständigt ökat i popularitet. Om allt går som väntat kommer centret att få sin miljonte besökare våren 2022.

De nya verken på utställningen, som Vår planet 2030, konkretiserar jordens planetära gränser och ger information om vårt hållbarhetsarbete som en del av värdekedjan. Kakaoskogen tar med besökarna till den färggranna naturen i Elfenbenskusten och berättar historien om en odlarfamilj som odlar kakao för Fazer. Gröna örtväggen, en hydroponisk odling, hjälper besökarna att förstå hur vi kan minska vårt koldioxidavtryck. Med kikare kan besökarna titta på hur tillverkningen av de populära produkterna går till, och i odlingsspelet får besökarna insikter och kan själva se vad regenerativt jordbruk innebär i praktiken och vad allt dagens jordbrukare ska beakta i sitt arbete.

Nordens guld, havre, och dess växtperiod åskådliggörs för besökarna på utställningen genom en 180 graders video. Genom mångsidiga, konkreta exempel får besökarna lära sig hur sidoströmmar av havre, som havreskal, används vid xylitoltillverkning och i brödförpackningsmaterial.

”Vissa tidlösa favoriter finns kvar på utställningen, till exempel den tropiska inomhusträdgården, Brainhow®-verket, tallrikskompisen som visar hur en hälsosam tallriksmodell ser ut och Mignon-kaninen som har tillverkats av tomma äggskal”, säger Anu Kokko, direktör för besökscentret. ”Närmare hälften av besökarna på de guidade rundturerna är skolelever och studenter. Att åka på klassutflykt till Fazer är en klassiker och en oförglömlig upplevelse. Vi vill väcka tankar och släcka kunskapstörsten.”

Fantastisk hantverksskicklighet på prisbelönade Fazer Experience

Besökscentret som är känt som ett arkitektoniskt landmärke och ett internationellt besöksmål i Fagersta i Vanda öppnade i oktober 2016. Fazer Experience omfattar en utställning, ett Fazer Café, en butik, konferenstjänster och olika evenemang. Besökscentret har fått utmärkelsen Certificate of Excellence från Tripadvisor fyra år i rad.

Besökscentrets utställning har förnyats i ett omfattande projekt som inleddes i november 2021. Nu är utställningen åter öppen för allmänheten och bjuder på ännu mera upplevelser för alla sinnen.

Förnyelsen har planerats av Tuuli och Kivi Sotamaa på Ateljé Sotamaa, som även ansvarade för det ursprungliga utställningskonceptet, tillsammans med ett antal Fazer-medarbetare. I de nya verkens utförande har tiotals proffs inom sin bransch medverkat, bland annat en audiovisuell designer, glasblåsare, snickare och kompositör.

Bilder i tryckbar storlek:

https://fast.fazer.com > Public Image Bank > Media_Press > Finland > Fazer Experience Visitor Centre exhibition 2022

Mer information och bokningar: 

www.visitfazer.com   

visitfazer@fazer.com  

#visitfazer

Anu Kokko, direktör, besökscentret Fazer Experience, anu.kokko@fazer.com, tfn +358 40 504 2746, Fazersvägen 6, FIN-01230 Vanda

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com     

Fazer-koncernen 

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra 8 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Norden, Baltikum, Ryssland och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro. 

Northern Magic. Made Real.  

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia