Byggnadsentreprenören för Fazers xylitolfabrik i Lahtis vald

Report this content

Fazer och byggföretaget NCC har undertecknat ett avtal om bygge av en produktionsanläggning som tillverkar xylitol av havreskal. Anläggningen kommer att uppföras bredvid Fazer Kvarn i Kasakkamäki i Lahtis, Finland. Avtalets värde är cirka 10,7 miljoner euro. Bygget av xylitolfabriken är den största nyinvesteringen i en ny sektor i Fazers historia.

Byggprojektet inkluderar xylitolfabriken inklusive kringutrustningens konstruktioner, arbetena på området och en utbyggnad av parkeringsplatsen på fabriksområdet i Lahtis. Projektet genomförs i form av en projektledningsentreprenad, som även inkluderar den nya fabrikens VVS- och elarbeten. Fastighetens totala yta uppgår till 4 000 m². 

Xylitoltillverkning av havreskal är en sann innovation

Produktionsanläggningen, som uppförs bredvid Fazers havrekvarn i Lahtis, är världens första xylitolfabrik vars råvara kommer från företagets egen produktion. Årligen uppstår flera miljoner kilo havreskal som biprodukt på havrekvarnen. Tidigare har havreskalen använts i djurfoder och som biobränsle.

”Det är fint att förstärka det finska havrekunnandet och återinföra tillverkningen av inhemsk xylitol till Finland. Vår Kvarn i Lahtis är en föregångare av världsklass inom havreprodukter. I och med denna investering är vi den första industriella aktören som använder havreskal till att tillverka en mervärdesskapande produkt. Vi känner tillit inför att påbörja bygget av produktionsanläggningen i samarbete av NCC. Vi har tidigare samarbetat framgångsrikt i samband med ett byggprojekt i Vanda, och vi delar gemensamma värderingar bland annat kring betydelsen av medarbetarnas säkerhet” berättar Anna Nicol, direktör för xylitolprojektet på Fazer.

Målet är att sälja den växtbaserade råvaran globalt.

Säkerheten beaktas på många sätt på bygget i Lahtis

Arbetena med xylitolfabriken inleddes i februari 2019 med att avverka träd och schakta bort ytjord. Byggplatskontoret, personalutrymmena och de tillfälliga parkeringsplatserna är klara och byggplatsen är inhägnad. De egentliga byggarbetena började denna vecka. Installationen av produktionsutrustning börjar i slutet av 2019 och produktionsanläggningen driftsätts i slutet av 2020.

”Vi har förvissat oss om att det är säkert att röra sig på området och i dess omgivning. Byggarbetsplatsen är ett separat område, som avskilts från det övriga fabriksområdet i Lahtis med stängsel. Trafik till och från bygget sker via en separat anslutningsväg. På byggarbetsplatsen har även installerats separat passerkontroll och uppföljningssystem. Inom kort monteras en arbetsplatsskylt och informationstavlor på området”, säger Janne Toivanen, direktör för byggprojektet på Fazer. 

Fazer offentliggjorde nyheten om investeringen på 40 miljoner euro i Lahtis i januari 2019. Närmare information om projektet publicerades i mars, då den nya tekniken som skall användas i produktionen hade patenterats.

För intervjuer, vänligen kontakta:

Anna Nicol, VP, Xylitol Venture, anna.nicol@fazer.com, tfn +358 50 383 7735

Janne Toivanen, Director, projects, janne.toivanen@fazer.com, tfn +358 40 848 0679

Taina Lampela-Helin, kommunikationschef, Fazer-koncernen, taina.lampela-helin@fazer.com , tfn +358 40 668 4600

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8.00–16.00, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com  

Fazer-koncernen 

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact 

Northern Magic. Made Real. 

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit