EIB lånar Fazer 40 MEUR för forskning och utveckling

Report this content

Europeiska investeringsbanken (EIB) finansierar Fazers forsknings- och utvecklingsverksamhet samt bygget av en innovativ produktionsanläggning för xylitol. Lånet på 40 MEUR beviljas för verksamhet i Fazers enheter i Vanda, Lahtis och delvis även i Lidköping. 

Europeiska investeringsbanken och Fazer-koncernen har tecknat ett låneavtal på 40 miljoner euro för finansiering av Fazers forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet (FoUI) under de kommande årenFazer kommer framförallt att använda medlen till att finansiera bygget av en ny anläggning som utvinner sötningsmedlet xylitol ur biprodukten havreskal. Fazer bygger anläggningen bredvid sin kvarn i Lahtis i Finland. Den nya anläggningen förväntas årligen producera 4 000 ton xylitol. 

Finansieringen kommer också att stödja FoUI-aktiviteter inom Fazers kategorier för bageri- och konfektyrprodukter, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider och mjölkfria produkter. Fokus kommer att ligga på att ta fram nya ingredienser för att förbättra kvaliteten och hållbarheten samt på nya produkter inom välmåendesegmentet. FoU-aktiviteterna kommer främst att genomföras på Fazer huvudkontor i Vanda, och i mindre omfattning i Lidköping i Sverige.

Fazers koncernchef Christoph Vitzthum konstaterar: ”Fazer ser mat som en lösning och foodtech gör det globala matsystemet mer produktivt, prisvärt, hållbart och hälsosamt. Eftersom hållbarhet spelar en viktig roll i Fazers strategi, representerar innovationer som stöder cirkulär ekonomi, såsom tillverkningen av xylitol av havreskal, en framtida riktning för hela livsmedelsindustrin. Eftersom vi redan nu har sett ett enormt intresse för havrebaserad xylitol och en ökande efterfrågan på xylitol globalt, har vi justerat våra ursprungliga investeringsplaner för att bygga en stabil grund som möjliggör utökningar av xylitolkapaciteten i framtiden. Därför har vi ökat investeringen med cirka 10 miljoner euro. 

Fazer omvandlas till ett modernt hållbart matföretag med en gemensam riktning, med en ambitiös tillväxtstrategi med fokus på kategoriöverskridande innovationer. Genom att bygga vidare på de nuvarande styrkorna inom forsknings- och utvecklingsarbetet samt genom öppen innovation i samarbete med universitet, forskningsnätverk och startupföretag, har Fazer som mål att stärka sin ställning som en föregångare inom foodtech. 

Den nya xylitolproduktionsanläggningen kommer att utnyttja biprodukter från Fazers kvarnverksamhet och därmed bidra till företagets mål för cirkulär ekonomi. Den biomassa som anläggningen producerar kommer att brännas i en kraftvärmeanläggning som drivs av en tredje part. Kraftvärmeanläggningen kommer att producera värme och el för Fazers produktionsanläggning i Lahtis och därigenom minska verksamhetens klimatavtryck.

Presskontakt:
EIB: Antonie Kerwien, +352 691 85497, a.kerwien@eib.org 
Fazer: Taina Lampela-Helin, kommunikationschef, Fazer-koncernen, +358 40 668 4600, taina.lampela-helin@fazer.com

Bakgrundsinformation:

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål. År 2018 möjliggjorde banken närmare 1,8 miljarder euro i lån för finska projekt

Fazer-koncernen

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. 

Northern Magic. Made Real. 

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit