Fazer antar fyra ambitiösa hållbarhetsmål

Report this content

Fazer har redan länge arbetat för en mer hållbar matproduktion och deltar i kampen mot klimatförändringen.  Företaget tar nu ett viktigt steg framåt genom att förbinda sig till fyra centrala hållbarhetsmål: 50 % mindre utsläpp, 50 % mindre matsvinn, 100 % ansvarsfulla inköp och mer växtbaserat. Fazer ser mat som en lösning på många miljörelaterade och sociala utmaningar.

Kärnan i Fazers uppdaterade hållbarhetsarbete är fyra sammanlänkade mål. Fazer har åtagit sig till att uppfylla de nya hållbarhetsmålen till 2030.

Mål 1: 50 % mindre utsläpp. Mindre utsläpp innebär att Fazer tillhandahåller mat med mindre miljöpåverkan.

Mål 2: 50 % mindre matsvinn. Mindre matsvinn stöttar målet med mindre utsläpp samt bidrar till effektivisering av matproduktionens värdekedja.

Mål 3: 100 % ansvarsfulla inköp. Ansvarsfulla inköp har länge varit en prioriterad fråga på Fazer. Fazer bidrar genom att vidareutveckla de grundläggande krav det ställer på alla leverantörer samt genom att ställa specifika mål i hänsyn till vissa råvaror såsom kakao och spannmål.

Mål 4: Mer växtbaserat. Genom att öka andelen växtbaserad mat minskas matproduktionens miljöpåverkan och främjas människors hälsa.

”IPCC-rapporten från 2018 indikerar på att snabba och omfattande åtgärder krävs för att begränsa den globala uppvärmningen. Enligt en nyligen publicerad rapport av EAT-Lancet Commission kan vi minska klimatutsläppen och även förbättra människors hälsa genom att gynna växtbaserad mat. Genom att erbjuda människor alternativ som främjar deras välmående engagerar vi dem i att lösa dessa utmaningar tillsammans. Vi ser maten som en lösning” säger Christoph Vitzthum, koncernchef på Fazer.

Fazer investerar i innovation

Det är viktigt att den globala värdekedjan för mat utvecklas i en mer hållbar riktning och det är precis den inverkan Fazer vill uppnå. Företagets reviderade hållbarhetsarbete tar hänsyn till allt från livsmedelssäkerhet och vattenhantering till en rättvis värdekedja och mångfald på arbetsplatsen.

Det nya hållbarhetsarbetet är baserat på Fazers långa tradition och engagemang i hållbar utveckling. Under åren har Fazer gjort en rad satsningar på sitt miljöarbete och på sociala initiativ, och hållbarhetsfrågor beaktas i det dagliga arbetet inom alla affärsområden. Till exempel köper Fazer enbart 100 % ansvarsfullt producerad kakao och RSPO-certifierad palmolja och arbetar för hållbar spannmålsodling. Fazer har förbättrat sin energieffektivitet genom flera åtgärder och använder 100 % förnybar elektricitet i sina verksamheter i Finland och Sverige.

”Fazer som internationellt matföretag kan ta ställning och göra skillnad. Det nya hållbarhetsarbetet är en del av en strategisk förnyelseprocess som vi genomgår för att omvandlas till ett modernt hållbart matföretag. Vi sätter konsumenten i första rum och en fördjupad konsumentinsikt visar att dagens konsumenter förväntar sig att företag ska agera på ett hållbart sätt. Genom att agera ansvarsfullt säkerställer vi även kontinuiteten i vår affärsverksamhet”, säger Vitzthum.

Fazer arbetar aktivt för att uppnå de fyra hållbarhetsmålen.  Fazer utvecklar ständigt nya produkter som stödjer de centrala målen till exempel under varumärket Fazer Yosa. Under 2018 öppnade företaget den nya pilotrestaurangen TestEat i Helsingfors i Finland i samarbete med Teknologiska forskningscentralen VTT och IBM. Syftet är att samla in uppgifter om människors matvanor och skapa framtida matlösningar med hjälp av modern teknik.

Innovation och ständig utveckling är nödvändiga för hållbar matproduktion. Genom att skapa nya matlösningar som uppfyller konsumenternas behov på ett miljömässigt och socialt ansvarsfullt sätt, kan Fazer hjälpa att styra konsumtionen mot mer hållbara alternativ. I januari i år meddelade Fazer att företaget investerar 40 miljoner euro i en anläggning i Lahtis i Finland som kommer att producera mervärdesskapande spannmålsprodukter; ett segment inom vilket företaget redan är en föregångare.

Ytterligare information:

Fazers medietelefon är öppen vardagar klockan 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Nina Elomaa, hållbarhetschef, Fazer-koncernen, tfn +358 45 354 8611, nina.elomaa@fazer.com

Fazer-koncernen 

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact 

Northern Magic. Made Real. 

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit