Fazer Bageri förebygger brödsvinn och uppmuntrar hela livsmedelskedjan att tänka om

Report this content

Fazers butiksbageriverksamhet har vuxit kraftigt och tredubblat antalet bagerier på fem år. I dag har bolaget över 120 bagerier runt om i Finland. Nu strävar Fazer efter att minska matsvinnet vid sina butiksbagerier genom att optimera bakningsvolymerna och sortimentet ännu noggrannare än tidigare. Att minska matsvinnet är ett av de effektivaste sätten att minska matens miljöpåverkan. Fazer Bagare har som mål att allt bröd som bakas av artesanbagarna ska vara sålt i slutet av dagen.

Den kritiska granskningen av egen praxis uppmuntrar också hela livsmedelskedjan till nytänkande.

”Att minska brödsvinnet i butiken kräver att vi tänker om. Vi strävar efter att varje bröd i slutet av dagen ska ha hittat sin köpare. Därför ifrågasätter vi om vi behöver ha samma sortiment från morgon till kväll eller om det kan variera”, säger Marika Hagelberg, direktör för Fazers butiksbageriverksamhet.

”Vi finländare är vana vid att brödsortimentet i matbutikerna är rikligt och att det är det samma från en dag till en annan, medan utbudet vid lokala bagerier i resten av Europa varierar mer dagligen. Fazer Bagare är ett lokalt bageri inne i matbutiken och vi erbjuder butikens färskaste bröd. Om ditt favoritbröd är slut finns det alltid andra goda, nybakade alternativ.”

I fortsättningen kommer den här idén att synas starkare även i Fazer Bagares butikskommunikation.

Finländarna har blivit mycket förtjusta i artesanbröd. ”Artesanbröd har blivit en stark del av den finska brödkulturen. Vi vill öka uppskattningen för nybakat bröd och främja ett nytt tänkesätt genom hela livsmedelskedjan. Förutom att maten måste produceras mer hållbart måste även produktionsvolymerna uppmärksammas för att undvika svinn.”

Artesanbröd bakas för hand av inhemskt mjöl

Fazers artesanbagare bakar bröd på plats av inhemskt mjöl från Fazers egen kvarn. Efter en lång vila gräddas bröden så de får en frasig skorpa. Om brödet blir på hyllan går allt arbete som gjorts för det hela vägen från primärproduktionen förlorat. Om all mat utnyttjades noggrannare skulle det också uppstå mindre utsläpp från livsmedelsproduktionen.

”Att minska matsvinnet ingår i Fazers hållbarhetsambitioner och behovet framhävs ytterligare nu när råvaror och energi är värdefullare än någonsin”, fortsätter Hagelberg.

”Genom att se till att inte slösa en enda smula ger vi bagarna den uppskattning de förtjänar. Artesanbagaren satsar lika mycket yrkesskicklighet, tid och värdefulla råvaror på de bröd som blir oätna som till de läckra bröd som äts.”

Optimering av bakningsvolymerna på basis av data och kännedom om bagarnas kundkrets hör till Fazer Bagares praxis för att minimera matsvinnet. 

I matbutikerna har Fazer sedan år 2018 erbjudit produkter bakade dagen innan till ett förmånligt pris i Svinntalko-påsar. Beroende på produkt eller butikens praxis doneras även bröd till välgörenhet. Bröd som inte är lämpliga som livsmedel används som djurfoder, biobränsle eller återvinns som bioavfall. Som bolag har Fazer har förbundit sig att minska matsvinnet med 50 procent fram till år 2030 jämfört med 2020 års nivå.

Så här skapas ett artesanbröd

  • Artesanbagaren i våra butiksbagerier bakar bröd för hand och från början på plats, av inhemskt mjöl från vår egen kvarn i Lahtis.
  • Bröddegen får vila länge, ofta över natten, så att degen får en rot och en rik smak.
  • När bröden har formats för hand gräddas de modigt, det vill säga tillräckligt hett och tillräckligt länge för att brödet ska får sin frasiga skorpa.
  • Slutligen kyls bröden ordentligt innan de förs ut till försäljning. En omsorgsfull kylning garanterar att skorpan förblir frasig.
  • Då bakning av bröd från början kräver många arbetsmoment och lång vila tar det tid innan bagarna får ett nytt brödparti på hyllan.

Ytterligare information:

Tarja Kuusela, kommunikationsdirektör, Fazer Bageri Finland
tarja.kuusela@fazer.com , tfn 0405876063

Fazer Bagare

I Fazer Butiksbagerierna bakas hantverksbröd för hand på plats av inhemskt mjöl från egen kvarn. Butiksbagerierna känns igen på namnet Fazer Bagare och finns som separata bagerier i matbutiker. På Fazers över 120 butiksbagerier runt om i Finland arbetar cirka 700 artesanbagare. År 2021 öppnade Fazer 17 nya butiksbagerier och även i år planerar man att öppna flera nya butiksbagerier.

Fazer-koncernen 
Som ett företag som fokuserar matupplevelser gör Fazer det möjligt för var och en att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv samt våra djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Norden, Baltikum och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet medarbetare till ca 8 000.

Northern Magic. Made Real.