Fazer firar kanelbullens dag den 4 oktober 2021

Report this content

Kanelbullens dag firas i Finland den 4 oktober. Temadagen kommer ursprungligen från Sverige, därifrån den antogs till Finland år 2006. Alla Fazers läckra kanelbullsdelikatesser tillverkas i Finland: på hantverksbageriet i Sörnäs i Helsingfors, på kvarnen i Lahtis och på 115 butiksbagerier runt om i Finland.

Fazer, som firade 130-årsjubileum i september, vill uppmuntra alla finländare att ta en paus i vardagen och njuta av godbitar på kanelbullens dag. Fazers historia började den 17 september 1891 då den unge och djärve Karl Fazer öppnade sitt första café på Glogatan i Helsingfors för att erbjuda stadsborna nya smakupplevelser. Än idag är kanelbullen den mest sålda produkten på Fazer Café Glogatan och på de andra Fazer Caféerna.

Den ursprungliga och fortfarande gällande betydelsen av kanelbullens andra namn ’örfil’ är en smäll på örat. I samband med det spiralformade vetebakverket med kanelsmak kan användningen av namnet ’örfil’ spåras till början av 1850-talet. I början använde man i Finland enbart det svenskspråkiga namnet, och den finska termen blev vanligare först på 1880-talet. Trots att namnets ursprung har många tolkningar, påminner kanelbullens spiralvridna form uppenbart öronmusslan. Detta, tillsammans med en lekfull inställning, skulle väl motivera bakverkets namn.

Kaffe med bullar har hört till den finländska matkulturen sedan 1700-talet, även om de i början främst tillhörde de mera välbärgade samhällsklassernas nöjen. I dag går det att njuta av kanelbullens smaker även i många andra former: veganska bakverk, kaffedrycker och läcker rostad granola av inhemsk spannmål. Det är också enkelt att baka läckra kanelbullar själv med Fazer Aito-havredryck.

Fazer Caféerna erbjuder kanelbullar i många olika former

Fazer Cafés oemotståndliga kanelbullelatte är oktobermånads kaffedryck. Att avnjuta en kaffedryck med smak av kanelbullar är ett utmärkt sätt att fira kanelbullens dag. Kanelbullelatten finns även i en vegansk variant.

Kaffestunden fulländas av en traditionell kanelbulle som bakats för hand eller en vegansk kanelknut som bakats med Fazer Aito-havredryck.

Medlemmar i MyFazer-stamkundsprogrammet får kanelbulleförmåner på alla Fazer Caféer under oktobermånad.

Gateau-bageributikerna erbjuder både traditionella kanelbullar och veganska kanelknutar

Hantverksbageriet Gateaus läckra bullar bakas för hand av rena råvaror i Sörnäs i Helsingfors, där ugnarna går mer heta än vanligt. Bagarna visar prov på sina talanger och hedrar det bullälskande folkets festdag i höst – de populära klassiska kanelbullarna bakas utan att snåla med vare sig smör eller fyllning. Gateau-bullfamiljens saftiga, näpna och populära kanelknutar är ett utmärkt veganskt alternativ att avnjuta till kaffet på kanelbullens dag.

I butiksbagerierna över hela Finland säljs nyheten Jättekanelknutar

Fazer Bagare bakar läckert hantverksbröd på 115 matbutiker runt om i Finland. På butiksbagerierna inleder Fazers bagare dagen tidigt på morgonen med att göra degar och bakar färskt bröd varje dag med respekt för hantverksbakningens traditioner.

För att fira kanelbullens dag lanseras Jättekanelknutar i butiksbagerierna. Jättekanelknutens doft och smak charmar alla kanelbullefans. Jättekanelknutar är lite knapriga på ytan men saftigt mjuka och smakliga inuti.

Härligt knaprig Fazer Alku Kanelbullegranola

Fazer Alku Kanelbullegranola är en knaprig granola med en oemotståndlig smak av kanelbullar. Granolan är smaksatt med kanel och kardemumma och tillverkas av inhemsk rostad fullkornshavre på Fazers kvarn i Lahtis. Den mångsidiga granolan passar exempelvis till vardags på frukostbordet, som mellanmål, för bakning och som dessert till glass. Kanelbullegranolan är fiberrik (8 %) och fri från tillsatser. Sötman kommer från honung. Den återvinningsbara kartongförpackningen är enkel att öppna och försluta. Produkten har beviljats ursprungsmärket Gott från Finland.

Baka härligt saftiga kanelbullar utan mjölk själv

Känner du för att baka och fylla hemmet med en härlig doft av nygräddade kanelbullar? Du gör en läcker mjölkfri kanelbulledeg om du bakar den med Fazer Aito Havredryck.

Ingredienser

 • 5 dl Fazer Aito Havredryck (eller Fazer Aito Havredryck Ekologisk eller Fazer Aito Havredryck Barista)
 • 50 g jäst
 • 1 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 tsk salt
 • 1 msk kardemumma
 • ca 16 dl vetemjöl
 • 150 g margarin
 • olja
 • socker
 • pärlsocker
 • kanel

Gör så här

Blanda jästen i handvarm havredryck. Tillsätt ägg, socker, salt och kardemumma. Blanda ned mjöl i omgångar. Tillsätt smält margarin innan du tillsätter det sista mjölet. Knåda degen i cirka 5 minuter. Täck med en duk och låt jäsa i 30 minuter.

Fördela degen i två delar. Tryck ut degen till en slät platta på mjölat bord. Pensla ytan med olja. Tillsätt socker och kanel. Rulla ihop och skär rullen i bitar. Pensla kanelbullarna med ägg eller havredryck och strö över pärlsocker. Grädda i ugnen vid 200 °C i 14–18 minuter.

Bilder i tryckbar storlek:

www.fazergroup.com/pictures – Media_Press – Finland – Korvapuustipäivä 4.10.

 

Ytterligare information:

 

Fazers medietelefon är öppen mån–fre klockan 8–16, tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia