Fazer har avtalat om att förvärva Kaslink

Fazer-koncernen, som fokuserar på sina snabbrörliga konsumentprodukter och sin direkt konsumentriktade verksamhet, har avtalat om att förvärva Kaslink. Kaslink är ett familjeägt företag, som specialiserat sig på att utveckla och tillverka skandinaviska matprodukter av högsta kvalitet, inklusive matlagningsprodukter, drycker och snacks. Näringsrik och hållbar nordisk havre spelar en central roll i bolagets produktion. Genom detta förvärv, påskyndar Fazer sin omvandling till ett modernt hållbart matföretag med en gemensam riktning.

Fazer-koncernen fortsätter att förverkliga sin tillväxtstrategi och investerar i havre genom förvärvet av Kaslink, en expert på havreprodukter. Fazer sätter konsumenten i främsta rummet. Dagens medvetna konsumenter värdesätter bekvämlighet, välmående och förväntar sig att företag agerar ansvarsfullt och hållbart.

”Vi är väldigt glada över detta potentiella förvärv, eftersom det är precis i linje med hur vi på Fazer ser på framtiden och vår strategi. Kaslink är en innovativ aktör, vars höga tekniska kunnande och moderna produktionsanläggning skapar en konkurrenskraftig bas för att sälja, marknadsföra och producera hållbara havrebaserade produkter på en internationell marknad,” berättar Christoph Vitzthum, koncernchef för Fazer.

Växtbaserade produkter och lösningar utgör ett strategiskt tillväxtområde för Fazer

Fazer-koncernens målsättning är att växa och nå ut till nya kunder i norra Europa och internationellt med eftertraktade, meningsfulla varumärkesupplevelser i växande kategorier. Tillväxten bygger på omfattande konsumentfokus, innovationer och nära kundsamarbete genom hela verksamheten, drivet av investeringar i tillväxt, både organisk och genom förvärv.

Kaslink är ett innovativt och flexibelt bolag med ett konsumenterbjudande av hög kvalitet. Kaslink Aito- produktfamiljen tillverkas av nordisk havre och består av mjölkfria drycker, matlagningsprodukter och snacks. Kaslink har redan en bra position på den finska marknaden, och har lanserat framgångsrikt även på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden, vilket skapar en stark plattform för framtida tillväxt. Kaslink är planerat att ingå i affärsområdet Fazer Lifestyle Foods, som fokuserar på mjölkfria spannmålsprodukter, växtbaserade måltider och on-the-go mellanmålsprodukter och snacks.

Juha-Petteri Kukkonen, kreativ chef och en av de tre bröder som äger Kaslink, säger: ”Vi har skapat en unik grund för havreverksamheten. Ett bevis för detta är att det nästan 130-åriga Fazer önskar förvärva Kaslink Aito-produktfamiljen, som skapats av oss, familjen Kukkonen, och vår historia som redan fått en sådan framgångsrik start.”

Snabbt ökande efterfrågan på välmående och hållbarhet

Hälsa, välmående och hållbar livsstil är starka globala konsumenttrender just nu. Havre ses idag som ett ”superlivsmedel” som gör stora framgångar världen över. Nordisk havre är av överlägsen kvalitet och ses som den bästa i världen på grund av de särskilda tillväxtförhållandena som inte kan återskapas någon annanstans i världen – den rena naturen, de långa vintrarna och långa ljusa somrarna.

Den totala marknaden för mjölkfria produkter växer årligen med över 17 procent i västra Europa. Fazer ser stora tillväxtmöjligheter i havre, och har under de senaste åren investerat 30 miljoner euro i sin kvarnverksamhet i Finland och i Sverige. Fazers styrka är att företaget täcker hela värdekedjan från produktion till konsumenternas bord. I januari 2019 tillkännagav Fazer att företaget investerar 40 miljoner euro i Finland i en xylitolfrabrik, där man kommer att tillverka xylitol av havreskal. Investeringen stärkte Fazers position som föregångare inom mervärdesskapande spannmålsprodukter.

Raino Kukkonen, Kaslinks grundare berättar, ”Vi hade inom familjen redan en tid övervägt olika alternativ. Vi förstod att vår tillväxtambition skulle kräva mera resurser och kom fram till att den bästa lösningen skulle vara att ta nästa steg tillsammans med en ny, betydligt större partner. Det är ytterst viktigt för oss att företagets ägare även i framtiden kommer att vara finskt. Fazer är ett finskt familjeägt företag och vi har en gemensam ambition att förändra hur världen äter.”

Transaktionen är villkorat av godkännande från det finska konsument- och konkurrensverket.

Kort om Fazer Lifestyle Foods

 • Grundat 2017
 • Omsättning 121 M€ år 2018
 • 290 medarbetare
 • Mjölkfria produkter och drycker, växtbaserade måltider, on-the-go mellanmålsprodukter och snacks, smoothies, gröt, muesli, frukostflingor och Fazer Kvarns B2B produkter (mjöl & mjölmixer)
 • Varumärken: Fazer Alku, Fazer Yosa och Froosh
 • Verksamhet i alla nordiska länder

Kort om Kaslink

 • Grundat 2001
 • Omsättning 65 M€ år 2018
 • 170 medarbetare
 • Familjeägt företag med säte i Koria i sydöstra Finland
 • Varumärken: Kaslink Aito, Maire, Koria, The Vesi och Nordic Cuisine såser
 • Produkterna säljs i över 15 länder i Europa samt i Kina
 • Great Place to Work® -certificat

Ytterligare information:

Fazers medietelefon är öppen vardagar kl. 8–16, tfn +358 40 668 29 98 media@fazer.com

Fazer-koncernen 

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact 

Northern Magic. Made Real. 

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit