Fazer investerar 30 miljoner euro i sin kvarnverksamhet

Report this content

Fazer-koncernen fortsätter att förverkliga sin framtidsorienterade tillväxtstrategi och investerar i hälsosam och hållbar nordisk havre. Fazer investerar över 30 M€ i sin kvarnverksamhet och fördubblar kvarnkapaciteten i både Lahtis, Finland och i Lidköping i Sverige. Den globala efterfrågan på havre ökar snabbt, och med stöd av denna strategiska investering, vill Fazer bli den ledande aktören inom växtbaserad mat i norra Europa.

Fazer omvandlas till ett modernt hållbart matföretag med en gemensam riktning och fortsätter att förverkliga sin ambitiösa tillväxtstrategi med syfte att befästa sin position som den ledande aktören inom växtbaserad mat i norra Europa. Målet är att ställa konsumenten i främsta rum genom att fokusera på snabbrörliga konsumentprodukter och direktförsäljning till konsument.

“Fazers mål är att växa i norra Europa och internationellt. Dagens medvetna konsumenter värdesätter både bekvämlighet och välmående och Fazers tillväxt baseras på djupa konsumentinsikter som vi omsätter till innovativa produkter och positiva matupplevelser. Havre är ett superlivsmedel som har framgång världen över. Med vår expertis inom havre tar Fazer nu verksamheten till nästa steg”, säger Christoph Vitzthum, koncernchef för Fazer-koncernen.

Investeringen, som i helhet uppgår till 30 M€, kommer att fördelas jämt mellan kvarnarna i Lahtis och i Lidköping. Fazer bygger två nya kvarnar, som kommer att fördubbla företagets nuvarande havrekvarnskapacitet. Efter att tillbyggnaderna färdigställts, kommer Fazer att vara nummer ett inom havre i Norden och en av ledande aktörerna i Europa.

“Expertis inom havrerelaterad kvarnverksamhet, forskning och utveckling kommer i framtiden att spela en ännu viktigare roll för att vi ska nå våra strategiska mål. Fördubbling av kapaciteten i båda kvarnarna kommer även att kunna skapa nya arbetstillfällen. Efterfrågan ökar snabbt på näringsrik växtbaserad mat, tillverkad av lokalt producerade råvaror,” fortsätter Vitzthum.

Investeringen i havrekvarnsverksamheten är ett ytterligare led i Fazers ambitiösa tillväxtstrategi som fokuserar på innovationer och hållbara lösningar. Tidigare i år berättade Fazer om en historisk investering i en produktionsanläggning för xylitol. Anläggningen, som byggs bredvid kvarnen i Lahtis, kommer att vara den första fullt bakåtintegrerade xylitolfabriken, som utnyttjar teknologi av världsklass för att tillverka xylitol av havreskal. Fazer fortsätter även att forska i havre och havrebaserade ingredienser. Fazers mål är att främja innovation över kategorigränserna och i nära samarbete med universitet, forskningsnätverk och start-up företag bygga vidare på nuvarande styrkor inom forskning, utveckling och innovation. Nyligen erhöll Fazers arbete inom forskning, utveckling och innovation en betydande erkännelse, då den Europeiska investeringsbanken EIB och Fazer-koncernen undertecknade ett avtal om ett lån på 40 M€ för forsknings- och utvecklingsändamål, inklusive bygget av xylitolfabriken.

Investeringen i havrekvarnsverksamheten, som bygget av produktionsanläggningen för xylitol, visar på Fazers ambitiösa hållbarhetsarbete.

 

Fazer Kvarn Finland

 • Belägen i Lahtis, Finland
 • Grundat 1971
 • Tillverkar olika produkter av spannmål, såsom mjöl och flingor, mjölmixer för bagerier och matindustrin och mervärdesskapande havreingredienser såsom havre beta-glukan, havreprotein och havreolja
 • Exporterar till ca 30 länder
 • Den största kvarnen i Finland, med den främsta professionella kunskapen inom kvarnverksamhet
 • Ca 80 anställda
 • Havrekvarnen byggd 2013, kapaciteten fördubblad 2016-2017
 • Över hälften av Fazers omsättning från havreprodukter kommer från export
   

Fazer Kvarn Sverige

 • Belägen i Lidköping, Sverige
 • Grundat 1981
 • Havre-, vete- och rågprodukter
 • Spannmålsprodukter av hög kvalitet samt hälsosamma organiska produkter: müsli, gröt och frukostflingor under varumärket Frebaco Kvarn
 • Använder lokalt odlat spannmål från Västgötaslätten
 • Ca 70 anställda

Fazer-koncernen 

1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact 

Northern Magic. Made Real. 

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit