Fazer-koncernen tecknar hållbarhetslänkad kreditfacilitet på 200 miljoner euro

Report this content

Fazer har ingått ett nytt kreditfacilitetsavtal (RCF) på 200 miljoner euro kopplat till bolagets hållbarhetsmål. Faciliteten är avsedd för allmän rörelsefinansiering. Kreditfaciliteten är kopplad till två av Fazers hållbarhetsmål: att minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten och hela värdekedjan samt det undvikbara matsvinnet i produktionen.   

Marginalen som ska betalas kommer att öka eller minska beroende på Fazers resultat och uppfyllande av dessa hållbarhetsmål. "Denna RCF är en milstolpe i integrationen av våra finansiella mål och hållbarhetsmål eftersom den förstärker kopplingen mellan vår finansiella och icke-finansiella utveckling och ytterligare positionerar Fazer som en hållbarhetsledare", kommenterar Jouni Grönroos, koncernens ekonomichef och vice vd.   

Fazer har åtagit sig att minska sina absoluta utsläpp av koldioxidutsläpp (CO2e) inom scope 1, 2 och 3 med 42 % till 2030 från basåret 2020. Dessa mål är i linje med de vedertagna målen att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Målen godkändes av initiativet Science Based Targets i december 2021. Dessutom har Fazer åtagit sig att minska den undvikbart matsvinn i produktionen med 50 % till 2030.   

Nordea agerade som hållbarhetskoordinator, samordnande ”bookrunner”, ”mandated lead” arrangör och agent för transaktionen. Danske Bank A/S, OP Corporate bank Plc. och Skandinaviska Enskilda Banken AB agerade som ”mandated lead arrangers” och ”bookrunners ”tillsammans med Nordea.  

För ytterligare information:  

Jouni Grönroos, ekonomichef och vice vd, Fazer-koncernen, jouni.gronroos@fazer.com  

Fazers medietelefon är öppen måndag–fredag kl. 8.00–16.00 EET, tfn +358 40 668 2998   

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit