• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Fazer Kvarn i Lahtis fyller 50 år – innovationer garanterar framgång även de kommande årtiondena

Fazer Kvarn i Lahtis fyller 50 år – innovationer garanterar framgång även de kommande årtiondena

Report this content

Tack vare djärva investeringar och innovationer har Fazer Kvarn i Lahtis på 50 år utvecklats till Finlands mest mångsidiga kvarn och en föregångare inom utvecklingen av växtbaserade lösningar. Jubileumsåret erbjuder också många andra glädjeämnen då en ny havrekvarn har blivit klar under året, och Fazer som företag fyller 130 år.

Fazer Kvarn grundades under namnet Oululaisen Mylly i Lahtis 1971 för att trygga tillgången på högklassigt mjöl för de egna bagerierna. Fem årtionden senare finns det även en ultramodern havrekvarn på Fazers fabriksområde i Lahtis och Fazer Kvarn har blivit Finlands mest mångsidiga kvarn och en föregångare i branschen. I dag levereras mjöl och kross samt bland annat mixar och mjölbehandlingsmedel från Lahtis till kunder i Finland och cirka 40 andra länder. Sedan 2014 säljs i detaljhandeln även exempelvis gröt, müsli och granola under varumärket Fazer Alku.

”Leveranssäkerhet och utmärkt kvalitet är ett arv redan från kvarnens grundare, Sven Fazer. Vår gedigna havrekompetens och våra djärva innovationer främjar vår framgång då havre ökar i popularitet globalt”, säger Jarkko Arrajoki, VD för Fazer Kvarn Finland, som svar på frågan om hemligheten bakom framgångarna. ”Merparten av Fazer Kvarns kunder är bagerier och industriella kunder. Det skedde en avgörande strategisk ändring 2014 när vi lanserade Fazer Alku-produkterna för detaljhandeln. Det gav oss en viktig stöttepelare.”

Fazer Kvarn är en del av Fazers ambitiösa tillväxtstrategi

Fazer som företag satsar på lockande smakupplevelser och betydelsefulla varumärkesupplevelser i växande produktkategorier. Tillväxten grundar sig på konsumentinsikt, innovationer och ett nära samarbete med kunder. Kompetensen inom forsknings- och produktutvecklingsarbetet samt kvarnverksamheten inom havre kommer att ha en allt viktigare roll i Fazers strategi framöver.

Fazer fortsätter att implementera sin tillväxtstrategi på kvarnen i Lahtis och att satsa på hälsosam och hållbar nordisk havre. År 2019 meddelade Fazer att företaget investerar över 30 miljoner euro i en utvidgning av kvarnverksamheten i Lahtis i Finland och i Lidköping i Sverige. Investeringen som fördubblar havrekvarnskapaciteten i båda länderna blev klar hösten 2021. I och med den är Fazer en viktig havrekvarnsaktör i Norden och en av de ledande aktörerna i Europa. Efterfrågan på havre ökar kraftigt globalt, och målet med denna strategiska investering är att göra Fazer till en ledande aktör inom växtbaserade produkter i Nordeuropa.  

Under de tre senaste åren har Fazer investerat totalt cirka 205 miljoner euro på sina hemmamarknader och närmare hälften av detta i havreverksamheten. På Fazers fabriksområde i Lahtis har verksamheten inletts vid xylitolfabriken, vars råvara är havreskal, en biprodukt från kvarnen. I fjol förvärvade Fazer bageri- och kvarnverksamheterna i det Lahtisbaserade företaget Vuohelan Herkku, som har specialiserat sig på glutenfria produkter.

Lahtis har erbjudit Fazer ett bra ställe att expandera

Fazer har haft en kvarn i Kasakkamäki i Lahtis sedan 1971. Jarkko Arrajokis föregångare, Fazer Kvarns långvarige VD Pekka ”Pelle” Mäki-Reinikka, berättar en rolig historia om hur det nuvarande området uppstod. ”Vi fattade beslutet att Oululainens bageri skulle flytta från centrum, och när vi letade efter en ny plats för ett nytt, modernt bageri presenterade staden den nuvarande tomten i Kasakkamäki”, säger Mäki-Reinikka. ”Det var vinter och mycket snö, och den enda möjligheten att ta sig fram på tomten var på skidor. Anders Gyllenbögel, Sven Fazer och Yrjö Happo som hörde till Fazers ledning ritade ut gränserna för bageriets väggar med skidstavarna i snön och bedömde behovet av utrymme till 3–4 hektar. Stadsdirektören Olavi Kajala sålde dock hela tomten på 11 hektar till dem genom att tala varmt för de goda möjligheterna att utvidga. För Lahtis stad var det skickligt försäljningsarbete och för Fazer ett utmärkt ställe att expandera.”

Tomten fylldes så sakteliga, och även 50-åringa Fazer Kvarn har byggts ut vid flera tillfällen. Kvarnens spannmålssilor mäter 63 meter över markytan. Silornas siluett syns långt och utgör ett välkänt landmärke i Lahtis.

Lahtis och Päijänne-Tavastland är ett viktigt område för Fazer. Fazer sysselsätter närmare 700 personer i Lahtis och cirka 100 av dem på Fazer Kvarn. Därutöver jobbar närmare 100 underleverantörer på Fazers fabriksområde i Lahtis. Sin råvara, hållbart producerad spannmål, får kvarnen i huvudsak från Päijänne-Tavastland, inom en radie på mindre än 100 kilometer från Lahtis.

Fazer Kvarns årtionden i korthet:

1971 Fazer Kvarn grundas under namnet Oululaisen Mylly Oy för att tillverka vete- och rågmjöl

1977 Fusioneras med Oy Karl Fazer Ab

1990-talet Försäljningen utökas utanför Fazer

2000-talet Investeringar i mixar och mjölbehandlingsmedel inleds, utöver i vete och råg

2013 Den första havrekvarnen byggs

2014 Konsumentvarumärket Fazer Alku lanseras

2015 Produktion av specialprodukter av havre inleds (bl.a. betaglukan, havreprotein)

2016–2017 Kapaciteten på havrekvarnen fördubblas

2021 Glutenfria mixar och mjölbehandlingsmedel lanseras

2021 Den nya havrekvarnen står färdig och havrekvarnens kapacitet fördubblas på nytt

Ytterligare information:

Jarkko Arrajoki, verkställande direktör, Fazer Kvarn, Finland, Fazer Lifestyle Foods, jarkko.arrajoki@fazer.com, tfn +358 44 710 9380

Taina Lampela-Helin, kommunikationschef, Fazer-koncernen, taina.lampela-helin@fazer.com, tfn + 358 40 668 4600

Fazers medietelefon är öppen vardagar klockan 8–16, media@fazer.com, tfn +358 40 668 2998

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Enligt sin vision För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2020 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 8 500. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia