Fazer lanserar Pihlaja-specialask i samarbete med Serlachiusmuseerna

Fazer lanserar en Pihlaja-specialask med en omslagsbild designad av konstnären Olga Gummerus-Ehrström år 1908. Den historiska bilden hör till Gösta Serlachius konststiftelses samlingar, och asken säljs i Serlachius museibutiker och webbutik samt på Fazer Caféerna och i butiken vid besökscentret Fazer Experience. Gummerus-Ehrström designade flera etiketter för Fazer under början av 1900-talet.

Under sin historia har Fazer samarbetat med olika finländska konstnärer. Förpackningar och reklam har designats av bland andra Akseli Gallen-Kallela, Tove Jansson, Aleksander Lindeberg och Erik Bruun.

En av de konstnärer som samarbetade med Fazer var Olga Gummerus-Ehrström (1876–1938), som designade etiketter för butiksburkar samt konfektyrförpackningar i början av 1900-talet. Olga, kallad Olli, var en skicklig porträttmålare som tillsammans med maken Eric även designade och skapade glasmålningar, textiler och andra former av dekorativ konst. En omfattande utställning om parets livsverk öppnas på Serlachiusmuseerna i Mänttä den 26 januari 2019.

Med anledning av utställningen har Fazer tagit fram en Pihlaja-specialask i samarbete med Serlachiusmuseerna. Asken pryds av förpackningsomslaget ”För Fazer-konfektyrfabrikens Rönnbärskaramell” som designades av Olga Gummerus-Ehrström år 1908. Asken ingick i sortimentet åren 1908–1918. Askens historiska omslagsbild hör till Gösta Serlachius konststiftelses samlingar. Asken börjar säljas i december i Serlachius museibutiker och webbutik, på Fazer Caféerna och i butiken vid besökscentret Fazer Experience.

”Rävgodiset” Pihlaja

Pihlaja är Fazers äldsta produkt som fortfarande säljs. Den började tillverkas under namnet Pihlajanmarja på konditoriet på Glogatan i Helsingfors 1895. Karl Fazer tog sannolikt med sig receptet som innehöll rönnbär från sin studiestad Sankt Petersburg, därifrån även hans första marmeladmästare kom. Efter krigen ersattes bären i receptet med aromämnen och 1982 förkortades namnet till sin nuvarande form. Pihlaja-konfektyrens omslag har alltid prytts av en räv, och därför kallas i folkmun även för rävgodiset. Rävmotivet har inspirerats av en fabel som handlar om en räv som inte kan nå upp till en klase rönnbär då den sitter alltför högt, och därför bittert dömer ut dem som sura.

Olga Gummerus-Ehrström presenteras även i Fazer Experience

I den historiska delen av utställningen i besökscentret Fazer Experience presenteras gamla förpackningar från olika årtionden. ”I utställningen presenteras under 2019 även förpackningar och etiketter, som har designats av Gummerus-Ehrström.  Vi ställer bland annat ut en burk med motiv av barn och en tomte med luva. Burken tillverkades åren 1908–1919”, säger Anu Kokko, direktör för Fazer Experience.  I burkarna såldes konfektyr till detaljhandlare. Kvaliteten och vikten på innehållet angavs med en stämpel på etiketten eller på en separat pappersetikett. På 1930-talet betalade fabriken gottgörelse för burkar som returnerades i gott skick. Användningen av butiksburkar upphörde 1964.

Ytterligare information:

www.visitfazer.fi

https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/makeiset/artikkelit/pihlaja-on-fazerin-vanhin-makeinen/

#fazerintarina #serlachius

Fazers medietelefon är öppen vardagar klockan 8–16,
tfn +358 40 668 2998, media@fazer.com

Bilder: http://www.fazergroup.com/pictures - Media_Press - Olga Gummerus-Ehrström

Liisa Eerola, kommunikationsdirektör, Fazer Konfektyr, tfn +358 44 710 8860
Serlachiusmuseerna: Susanna Yläjärvi, informatör, susanna.ylajarvi@serlachius.fi

Fazer-koncernen  

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, mjölkfria produkter, vegetabiliska måltider och on-the-go-mat och -drycker samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Fazers mission är Mat med mening Koncernen har verksamhet i åtta länder och exporterar till cirka 40 länder. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, engagerade och kunniga medarbetare samt företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2017 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact. 

Vi skapar smakupplevelser 

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit