Fazer lanserar som först i världen insektbröd för matbutiker

En av de mest omtalade matomvälvningarna är här. Fazer lanserar som först i världen insektbröd för matbutiker. Nyheten har fått namnet Fazer Syrsbröd. De första syrsbröden, bakade för hand, kommer till försäljning i elva Fazer Butiksbagerier i huvudstadsregionen fredagen 24.11.

Insektmat är en betydande global trend, som håller på att landstiga också i Finland. Fazer har sedan i somras förberett för att införa insektbröd i de i matbutikerna belägna butiksbageriernas sortiment. Försäljning av insekter som livsmedel tilläts överraskande i Finland 1.11 2017.

”Vi ville vara bland de första att genomföra matrevolutionen. Vi vill växa inom brödkategorin med hantverksbakade artesanbröd också i fortsättningen. I Fazer Butiksbagerier kan vi smidigt baka och testa olika nyheter. Som världens första insektbröd är Fazer Syrsbröd ett fint exempel på detta”, säger Markus Hellström, verkställande direktör för Fazer Bageri Finland.

Innovativt bageri utvecklar framtidens alternativ

Fazer Bageri är en innovativ aktör, som hela tiden förnyar brödkategorin genom att lansera spannmåls- och växtbaserade smakupplevelser av nytt slag för konsumenterna.

”Enligt brödenkäten Suuri Leipätutkimus 2017* är god smak, färskhet och inhemskt ursprung de viktigaste valkriterierna för bröd. Finländarna är också erkänt experimentlystna och Fazer Syrsbröd är ett enkelt sätt att bekanta sig med framtidens mat. Också detaljhandeln meddelade direkt att de tar in det i sitt sortiment”, fortsätter Hellström.

Det finns inte ännu tillräckligt med syrsmjöl för landsomfattande försäljning, och nyheten lanseras stegvis på marknaden. Målet är att Fazer Syrsbröd i nästa skede kommer till försäljning i alla 47 Fazer Butiksbagerier i Finland.

I Fazer Butiksbagerier bakas brödet för hand från grunden

Utbudet i Fazers butiksbagerier är unikt. Bröddegarna görs på plats, med mjöl från Fazers egen kvarn, och får vila länge. Doften av färskt bröd lockar allt fler finländare, för antalet butiksbagerier växer kraftigt.

”Vi ser tecken på en brödrenässans, på att brödet kommer igen. Den finländska konsumenten uppskattar ett bröd bakat för hand. Vi har 300 proffs i våra butiksbagerier, som bakar bröd för hand från grunden”, berättar Hellström.

Ett nyhetsbröd innehåller 70 hussyrsor

Hussyrsorna som används i syrsbrödet är odlade, torkade och malda till mjöl, som blandats i det övriga mjölet. Ett syrsbröd innehåller 70 syrsor. Syrsorna är lätta, och motsvarar 3 % av brödets tyngd.

”Ledstjärnan för våra bageriprodukter är alltid utmärkt smak. Vi gjorde en grov bröddeg för att göra brödet ännu smakligare och förbättra dess struktur. Resultatet är gott och näringsrikt. Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller också goda fettsyror, kalcium, järn och B12-vitamin”, konstaterar Fazer Bageri Finlands innovationsdirektör Juhani Sibakov.

Enligt Sibakov tyder alla tecken på att insekter kommer att vara en betydande råvara för livsmedel också i västvärlden i framtiden.  

”Mänskligheten behöver nya och hållbara näringskällor. Undersökningar visar att finländarna förhåller sig mest positivt till insekter i Norden**. Vi väntar med intresse på att se hur vår brödnyhet tas emot”, säger Sibakov ivrigt. 

Syrsbrödet är en av Fazer Bageris framtidsprodukter, där man har ersatt en del av mjölet med näringsrika råvaror. Samma filosofi har tillämpats i Fazer Rotfruktsbröd- och Fazer Fröbröd-produkterna, där en tredjedel av mjölet har ersatts med grönsaker och frön.

Första partiet Fazer Syrsbröd till försäljning fredagen 24.11.

Nybakt Fazer Syrsbröd kan köpas på fredagen den 24 november i elva Fazer Butiksbagerier.

HOK Prisma
1                    Prisma Jumbo, Vanda
2                    Prisma Viikki, Helsingfors
3                    Prisma Kaari, Helsingfors
4                    Prisma Sello, Esbo
5                    Prisma Iso Omena, Esbo
 

Varuboden
6                    Prisma Kyrkslätt

K-butiker i huvudstadsregionen

7                    KCM Myyrmäki, Vanda
8                    KCM Sello, Esbo
9                    KCM Iso Omena, Esbo
10                  KCM Easton, Helsingfors
11                  KSM Kamppi, Helsingfors

*Källa: Suuri Leipätutkimus 2017, Rednote

**Källa: Food & Health Nordic report 2017, YouGov®

#tulevaisuudenleipä #suomalaistahyvää #sirkkaleipä

Ytterligare information:

Verkställande direktör Markus Hellström, Fazer Bageri Finland, markus.hellstrom@fazer.com , tel. +358 40 732 0057

Innovationsdirektör Juhani Sibakov, Fazer Bageri Finland, juhani.sibakov@fazer.com, tel. +358 40 5363428

Informatör Taina Lampela-Helin, Fazer-koncernen, taina.lampela-helin@fazer.com, tel. +358 40 668 4600
 

Fazers mediatelefon betjänar vardagar kl. 8-16, tel. +358 40 6682 998

Bilder av Fazer Syrsbröd och Fazer Butiksbageri:
www.fazergroup.com/pictures ”Media_Press”

Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazers mission är Mat med mening. Fazers framgång har sedan etableringen 1891 grundats på bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2016 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till närmare 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN:s Global Compact.

Vi skapar smakupplevelser

Yrityksestä

Fazer-koncernen 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med en mission att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. Detta är Northern Magic. Made Real. I dag är Fazer ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter, växtbaserade måltider, mjölkfria produkter och on-the-go-mat och -dryck samt måltids- och cafétjänster av hög kvalitet. Koncernen har egen verksamhet i nio länder och export till cirka 40 länder. Fazers framgång grundar sig på Karl Fazers vision, värderingar och kreativitet: bästa kvalitet i produkter och tjänster, populära varumärken, kunniga medarbetares engagemang och företagets ansvarsfulla sätt att arbeta. Fazer-koncernens omsättning 2018 uppgick till 1,6 miljarder euro och antalet anställda till över 15 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Northern Magic. Made Real.

Yhteyshenkilöt