• news.cision.com/
  • Fazer Group/
  • Fazer öppnar det 100:e butiksbageriet i Finland – sysselsätter redan över 550 hantverksbagare i matbutikerna

Fazer öppnar det 100:e butiksbageriet i Finland – sysselsätter redan över 550 hantverksbagare i matbutikerna

Report this content

På tisdagen öppnade Fazer sitt hundrade butiksbageri i K-Supermarket Hyrrä i Tusby. Butiksbagerierna finns i matbutiker och fungerar som separata bagerier där Fazers hantverksbagare bakar bröd för hand nästan dagligen. Fazer Butiksbagerierna är ett unikt koncept i Finland och sysselsätter i dag redan över 550 hantverksbagare.

Färskt, handbakat bröd ökar i popularitet och allt fler köper det även till vardags, inte enbart som någonting extra gott till veckoslutet. Trenden med hantverks- och surdegsbröd återspeglas även i form av en kraftig ökning i Fazers butiksbageriverksamhet. År 2019 öppnade Fazer 21 nya butiksbagerier runt om i Finland och med det hundrade bageriet som nu öppnats når företaget en viktig milstolpe.

För många konsumenter är det ett glädjande besked då Fazers butiksbageri öppnar i deras favoritbutik. Vem skulle väl inte vilja besöka en brödavdelning som påminner om en mysig fransk brödbutik? Det känns som lite vardagslyx att få köpa hem ugnsfärskt bröd i papperspåse. Färskare eller mer lokalt bröd går det egentligen inte att få, eftersom brödets väg från bakbordet till varukorgen är endast några meter. I vår bagerier görs bröddegarna från grunden och även mjölet kommer från vår egen kvarn i Lahtis”, säger Markus Hellström, VD för Fazer Bageri Finland.

Antalet hantverksbagare ökar i Finland

I och med butiksbageriernas popularitet ökar även antalet hantverksbagare i Finland. Ett butiksbageri sysselsätter vanligen tre till fem bagare, men i de största butiksbagerierna jobbar hela 10–15 hantverksbagare. På grund av brist på bagare inledde Fazer en läroavtalsutbildning för hantverksbagare i samarbete med olika läroanstalter i början av 2018. I år inledde den tredje gruppen sina studier för att avlägga examen för bagare-konditor.

”Vi ville säkerställa att vi får tillräckligt med kompetenta bagare och därför inledde vi utbildningen för hantverksbagare. Bagarnas yrkesskicklighet har en enorm betydelse, kärnan i allt vi gör är nämligen smak, kvalitet och färskhet. Det är viktigt att vi håller hantverksbagaryrket vid liv i Finland”, fortsätter Hellström.
 

Mediekontakt:

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Bageri Finland, anniina.niemisto@fazer.com, tfn +358 40 6744 672

Fazers medietelefon tfn +358 40 6682 998 vardagar kl. 8–18 och e-post media@fazer.com   

 

Fazer Butiksbagerier

I Fazer Butiksbagerierna bakas hantverksbröd för hand på plats av inhemskt mjöl från egen kvarn. Butiksbagerierna känns igen på namnet Fazer Bagare och finns som separata bagerier i matbutiker. Fazer har för närvarande 100 butiksbagerier runt om i Finland och dessa sysselsätter cirka 600 personer. 

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. 1891 öppnade den unge Karl Fazer sitt första konditori, med missionen att skapa mat med mening – och en passion för att skapa stunder av glädje för alla människor runt omkring honom. I sin strävan För perfekta dagar, formar Fazer framtidens smaker, traditioner och matupplevelser. Förankrade i vårt unika arv och baserade på djupa konsumentinsikter, fokuserar vi på innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Vi vill att människorna skall uppleva den nordiska magi vi skapar. Fazer fokuserar på snabbrörliga konsumentprodukter, har verksamhet i åtta länder och export till cirka 40 länder. Fazer-koncernens omsättning 2019 uppgick till 1,1 miljarder euro och antalet anställda till närmare 9 000. Fazers verksamhet följer etiska principer som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact.

Northern Magic. Made Real.

Avainsanat:

Tilaa

Multimedia

Multimedia

Liitteet & linkit